EnerjiGünün ManşetiManşet

Bakanlık’tan 10 maddelik yüzer termik santral soru önergesine ” dört satırlık cümle” ile yanıt

0

Yeşil Gazete olarak geçen yıl gündeme, “Marmaray için Yenikapı’ya getirilen yüzer termik santrala çevre örgütlerinden tepki: “İstanbul’da hava kirliliği artar” haberi ile getirdiğimiz “yüzer termik santral” “Doğan” Bey Gemisi ile ilgili CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker’in 10 maddelik soru önergesine 10 ay sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sadece dört satırlık paragrafla yanıt verdi.

Karadeniz Holding’e ait olan ve powership olarak da bilinen “yüzer termik santral” Doğan Bey gemisi, geçen yıl mayıs aylarında Marmaray’a elektrik sağlamak için Marmara’ya getirilmişti. Daha önce Irak gibi savaş bölgelerinde ve enerji altyapısı çöken ülkelere elektrik sağlamak amacıyla gönderilen gemi, edinilen bilgilere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kiralandığı öğrenilmişti.

Gemiyle ilgili konuşan çevre örgütlerinin temsilcileri ve uzmanlar, bu gemiyle birlikte İstanbul’da termik santrallerden kaynaklanan hava kirliliğinin artacağına dikkat çekmişti. Halk sağlığı uzmanı Ahmet Soysal, deprem ve doğal afet durumlarında kullanılan bu gemiye ihtiyaç duyulmasının yanlış enerji politikalarıyla ilgisi olduğunu savunmuştu.

Gazetemizin gündeme getirdiği konuya ilişkin olarak geminin ne kadar süre kullanılacağı, hangi tür yakıt kullandığı ve çevreye nasıl etkilerinin olacağı gibi sorular yanıtsız bırakılmıştı.

Gemiyle ilgili olarak CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker geçen yıl 8 Mayıs’ta Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltmişti:

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hangi yasal tasarruflarda bulunulmuştur?

-Yüzer termik santralın İstanbul’un merkezinde çalışması, hava kirliliği seviyesi Dünya Sağlık Örgütü standartlarının üzerinde olan İstanbul kentinin hava kalitesini nasıl etkileyecektir?

-Enerji üretmek için Yenikapı’ya yanaşan ve isminin Doğan Bey olduğu söylenen geminin kurulu gücü ne kadardır? Bu geminin enerji üretmek için kullanacağı yakıt nedir? 24 saat içerisinde kaç kilowatt saat enerji üretecektir? Aynı süre içerisinde enerji üretmek için harcayacağı yakıtın miktarı ne kadardır?

– Söz konusu yüzer termik santralin enerji üretmesi sırasında ortaya çıkacak olan insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri olduğu bilinen karbon dioksit, kükürt dioksit, karbon monoksit, azot oksitler, partikül maddeler, uçucu organik maddeler, ağır metaller ve diğer kirletici zehirli maddelerin doğaya salınmaması için herhangi bir tutucu/temizleyici mekanizma mevcut mudur?

– Geminin bacalarından her gün için üretilen enerji karşılığında ne kadar (kaç birim) zehirli madde havaya salınacaktır?

-Marmaray sisteminin şehir elektriği kullanması nedeniyle bölgede elektrik kesintileri olduğu bilgisi doğru mudur? Marmaray sisteminin kurulması sırasında gerekli olacak elektrik ihtiyacının hesaplanması konusunda mühendislik hatası mı yapılmıştır?

-Doğan Bey isimli yüzer termik santral gemisi hangi şirkete aittir? Bu şirketin ortakları kimlerdir? Doğan Bey adlı geminin seçiminde ihale süreci nasıl işletilmiştir?

– Üretilen elektrik enerjisinin üretim maliyeti ne olacaktır? Geminin Marmaray’a sağlayacağı elektriğin satış fiyatı ne olacaktır? Fazla enerji üretilir ve şehir şebekesine verilirse bu elektriğin son kullanıcı olan İstanbul halkına satış fiyatı ne olacaktır?

Şeker’in 10 maddelik soru önergesini 10 ay sonra yanıtlayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, hiçbir soruya yanıt vermedi ve soru önergesini bir paragraflık cümle ile geçiştirdi. Bakanlık bir paragraflık yanıtında şu ifadelere yer verdi:

“Elektrik Üretim ve Anonim Şirketi, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi, acil durumlarda bölgesel/ulusal arz güvenliğinin sürdürülmesi için mobil santral projeleri üzerinde çalışmalar yürütmektedir. Bu tesisler çevre mevzuatı dahil ilgili mevzuatlarda düzenlenen izin ve tedbirlere uygun olacak şekilde işletilecektir.”

 

Haber: Rıfat Doğan

(Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.