Doğa Mücadelesiİnsan HaklarıManşet

Akbelen Ormanı’nı savunanların yargılandığı dava altıncı kez ertelendi

0

Muğla‘nın Milas ilçesine bağlı İkizköy ve Akbelen köylerinde, maden ocağı için kesilmek istenen zeytinlikleri korumak istedikleri için ‘jandarmaya mukavemet’ gerekçesiyle yargılanan İkizköylü Gülören Demir ile Ekoloji Birliği Kadın Meclisi’nden Füsun Ergün bugün (27 Mart) altıncı kez hakim karşısına çıktı.

Akbelen Ormanı’nda Limak Holding’e bağlı YK Enerji’nin maden çalışmalarına karşı direnen Demir ve Ergün’ü desteklemek üzere bir araya gelen köylüler, insan hakları savunucuları ve çevre örgütü temsilcileri Milas Adliyesi önünde buluşarak basın açıklaması düzenledi.

Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde, hakimin izne ayrılması nedeniyle bugün geçici bir hakim tarafından görülen duruşma sonucunda dava, 26 Haziran’a ertelendi.

‣ Akbelen davası: Taleplerimizin tutanağa geçirilmesine bile tahammül edilmedi
‣ Akbelen davası: Saldıranlar değil, kurtarmaya çalışanlar yargılanıyor

‘Ağaçları kesenleri yargılasınlar’

Sanıklar, basına yaptıkları açıklamada “Başından beri söylediğimiz tek şey var, doğa hakkı savunucusu yargılanamaz. Bizi yıldıramayacaklar. Devam edeceğiz. Ağaçları kesenleri yargılasınlar. Doğa savunucu yapanları değil. Bunu her zaman yüksek sesle söylemeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Füsun Ergün’ün savunucusu Av. Nehir Bileci, Demir ve Ergün’ün kolluğun işkencesine maruz kalarak bir yargılamayla karşı karşıya bırakıldıklarını hatırlatarak, “Hep söylüyoruz. Söylemeye de devam edeceğiz. O gün orada on bir kişi vardı ama iki kişi hakkında dava açıldı. Bunun nedeni kolluğun, jandarmanın işkencesini örtbas etmektir. Soruşturma etkili olarak yürütülmedi” diye konuştu.

Muğla Barosu Yönetim Kurulu üyeleri, bugün Milas’ta yapılan yargılamayı gözlemci sıfatıyla takip ettiklerini aktararak, “Adil bir yargılanma yapılabilmesi için Muğla Barosu olarak takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz” dedi.

‣ Yaşam savunucuları toplanıyor: Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz!
‣ Akbelen davası ertelendi: Beşli çeteye de imtiyaz tanınamaz

BM İnsan Hakları Özel Raportörü’nden destek

“Havası için, suyu için, ormanı için, sağlıklı bir çevrede eşit, adil, insanca yaşam için mücadele veren insanlar kelimenin tam anlamıyla insan hakları savunucularıdır” diyen İnsan Hakları Vakfı İzmir şubesi Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, şunları kaydetti:

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Mary Lawlor Akbelen Ormanı’nda direnen ve madencilerin ormanı katletmesine, yok etmesine yol açacak eylemler içinde bulunan madencilere karşı direniş geliştiren insan hakları savunucularının yanında olduğunu ve bu davayı özel olarak takip edeceğini belirtti. Yalnız değiliz. İnsan hakları savunuculuğu, insan haklarının bir referans ve denetim sistemi olarak bir referans kavramı olarak çok gerilere düştüğü insan hakları ve değerlerinin ayaklar altına alındığı bir ülkede ve dünyada yaşıyoruz. Bu bakımdan bu uluslararası dayanışmanın önemi çok büyük. Bunu sizlerle paylaşmanın mutluluğu içindeyim.”

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı’ın 740 dönümlük bölümündeki ağaçlar, Limak Holding ve İÇTAŞ ortalığıyla kurulan YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlayacak maden ocağı açmak için kesilmek isteniyor. Şirketin bunun için gerekli izinleri de almış ve ocak ÇED Yönetmeliği’nden muaf tutulmuştu ancak İkizköylüler, çevre aktivistleri ve hukukçular karara itiraz etti. Kesimleri önlemek için 22 Nisan’da başlatılan nöbet sürüyor.

Geçen yaz, Türkiye‘nin Ege ve Akdeniz sahilleri başta olmak üzere pek çok bölgesinde çıkan yangınlardan etkilenen Muğla‘da, bölge halkı yangınlara müdahale ederken, şirket tarafından yangın bahanesiyle 105 ağaç kesilmiş; İkizköy halkının direnmesi üzerine jandarma sert müdahalede bulunmuştu.

Maden ocağına karşı, KARDOK Derneği‘nin açtığı davalarda Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi ve Muğla 1’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Muğla Valiliği de kömür taşıma bandının yapımını durdurdu.

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için  Akbelen Ormanı’nın kesim izninin iptali için açılan davada mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti 7 Eylül 2021’de bölgede keşif gerçekleştirmişti.

7 Eylül 2021: Akbelen’de ilk keşif

İlk keşif sırasında Murat Yüksel isimli hakimin davacı avukatlara ‘ruh hastası’ diyerek hakaret etmesi,  hem bölgedeki hukukçular hem de aktivistler tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

Bölgede ilk yapılan keşifte hakimin avukatlara  hakaret etmesi nedeniyle  avukatlar Arif Ali Cangı,  İsmail Hakkı Atal ve Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusunda bulunmuştu.

1 Mart 2022: Akbelen’de ikinci bilirkişi keşfi

İkinci inceleme öncesi Resmi Gazete‘de yayınlanan maden  yönetmeliğindeki  değişiklikle birlikte tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarında madencilik faaliyetlerinin önü açılmıştı. Sosyal medyada yankı uyandıran değişiklik, #ZeytinİçinAdalet ve #AkbelenİçinAdalet etiketleriyle birçok paylaşım yapılmıştı.

Kömür madeni açılmak istenen Akbelen Ormanı’nda protestolar eşliğinde bilirkişi incelemesi

Bilirkişi keşfi sonrası, İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı şöyle demişti:

“Daha önceki keşifte hakarete uğramıştık, yok sayılmıştık. İtirazlarımız üzerine keşif tekrar edildi. Şu anki işletilen maden sahasının alanı ne hale getirdiğini gösterdik bilirkişilere.”

Bilirkişilerden dördü kömürün bölgeye geri dönülmez zararlar vereceği görüşünü verirken; ikisi ekolojik yıkım olacağını ancak enerji ihtiyacı nedeniyle madene açılması gerektiği yönünde görüş bildirmişti.

Üçüncü bilirkişi raporu

Akbelen’de üçüncü bilirkişi raporu da 24 Kasım 2022’de çıktı. Akbelen Ormanı’nda üçüncü kez yapılan bilirkişi keşfinden madencilik şirketinin lehine, Akbelen Ormanı için nöbetine devam eden İkizköylüler’in aleyhine bir karar çıktı.

Raporda bir önceki keşiflerin aksine “Madencilik yapılabilir” yönünde bir sonuç çıktı. İkizköylüler bilirkişi heyeti hakkında suç duyurusunda bulundu.

Rapor ormanın kömür madenciliğine açılabileceğine uygun olduğu konusunda kanaat bildirdi. İkizköy Çevre Komitesi, bilirkişi raporuna gerçeği yansıtmayan bilgiler içerdiğini belirterek itiraz etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.