Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Akbelen davası: Saldıranlar değil, kurtarmaya çalışanlar yargılanıyor

0

İkizköy’de Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi’ne (YK Enerji) karşı ağaçları korumak için nöbet tutan ekoloji aktivistlerinin yargılandığı davanın dördüncü duruşması bugün 11.00’da Milas Adliyesi’nde görülecek.

Önceki duruşmada Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’ne değerlendirmek üzere gönderilen reddi hakim talebine ilişkin değerlendirme yapılmadığı için duruşma bugüne ertelenmişti.

İkizköylülerin nöbet alanına 10 Ağustos 2022 Pazartesi’yi 11 Ağustos 2022 Salı’ya bağlayan gece yarısı Jandarma baskını yapılması sonrası 11 İkizköylü, 250 kişilik jandarma ekibi tarafından darp edilerek özel mülk olan alandan zorla çıkarılmıştı.

Söz konusu olayın ardından Jandarmaya direndikleri için köylülere dava açıldı. Bugün dördüncü duruşması görülen davaya ilişkin açıklamada bulunan İkizköylüler  şunları söyledi:

“Muğla’da hektarlarca ormanımız yanarken son kalan ormanlarımıza saldıranlar değil, dört elle sarılıp kurtarmaya çalışanlar yargılanıyor!”

İkizköylüler yerlerde sürüklendikleri akşamı şöyle anlatıyor:

“Para kazanmak hırsıyla ormanımıza göz koyan (davalı olduğumuz) şirkete karşı ormanı korumakla anayasal görevimizi yerine getirirken; ertesi gün devletin kolluk güçleri, yüzlerce jandarmayla, bizleri ormanda nöbet tuttuğumuz alandan sürmeye çalıştı. Orantısız bir güçle adeta yerlerde sürüklendik. Darp edildik. Yetmedi! Bu haksız müdahaleye karşı hareketsiz kalarak direndiğimiz,  pasif direnişle karşı koyduğumuz için bir de üstüne ‘devletin görevlisine mukavemet etmek suçlaması’yla yargılanıyoruz!”

“Haksız yere yargılandığımız yetmezmiş gibi adil yargılanma hakkımız da elimizden alınıyor” diyen İkizköylüler, bugünkü duruşma öncesi destek çağrısında bulunarak Akbelen’den vazgeçmeyeceklerini ifade etti.

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı’nda 740 dönümlük ormanlık alanda kömür madeni işletmek için izin alan Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji), tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne açılan dava nın sonucunu beklemeden 17 Temmuz 2021’de ağaçları kesmek istedi. Bölge halkı bunun üzerine kesimleri durdurdu ve ormanın girişinde çadırlı nöbet başlattı.

8 Ağustos 2021’de şirketin hukuksuzca yapmaya çalıştığı ağaç kesiminden böyle haberdar olundu ve kesim durduruldu.

10 Ağustos 2022 Pazartesi’yi 11 Ağustos 2022 Salı’ya bağlayan gece yarısı nöbet alanına Jandarma baskını yapıldı.

Nöbet tutan 11 kişi, 250 kişilik jandarma ekibi tarafından darp edilerek özel mülk olan alandan zorla çıkarıldı.

Darp edilen köylülere karşı ‘Jandarmaya direnmek’ suçundan dava açıldı.

Davanın ikinci duruşmasında hazır bulunmalarına rağmen davalıların tanıkları dinlenmedi. Savunma avukatlarının Jandarmaya gece yarısı baskını emrini kimin verdiğinin araştırılması, sanıkların Jandarmanın orantısız güç kullanımı sonucu yaralanmalarını tespit eden adli tıp raporlarının dosyaya getirilmesi talepleri başta olmak üzere de bütün talepleri reddedildi.

Şikayetçi jandarma astsubaylarından birinin ifadesi alınmadan Savcı tarafından esas hakkında mütalaa sunuldu.

Sanıkların cezalandırılmasını isteyen mütalaayı kabul etmeyen avukatlar, esas hakkındaki savunmalarını yazılı olarak sunmak için süre talebinde bulundu ve ayrıca bir sonraki celse için adil yargılamayı uygun duruşma ortamının sağlanmasını istedi.

Mahkeme bu taleplere rağmen yeni duruşmayı 3 gün sonrasına koymak istedi ancak avukatların savunma hakkının kısıtlanması itirazı ile 11 gün sonrasına, yani bugüne yeni duruşma günü verildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.