EkolojiManşet

Akbelen davası: Taleplerimizin tutanağa geçirilmesine bile tahammül edilmedi

0

İkizköy’de Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi’ne (YK Enerji) karşı ağaçları korumak için nöbet tutan ekoloji aktivistlerinin yargılandığı davanın beşinci duruşması bugün görüldü.

İkizköylülerin nöbet alanına 10 Ağustos 2022 Pazartesi’yi 11 Ağustos 2022 Salı’ya bağlayan gece yarısı Jandarma baskını yapılması sonrası 11 İkizköylü, 250 kişilik jandarma ekibi tarafından darp edilerek özel mülk olan alandan zorla çıkarılmıştı.

Söz konusu olayın ardından Jandarmaya direndikleri için köylülere dava açıldı. Bugün beşinci duruşması görülen davaya ilişkin açıklamada bulunan İkizköylüler şunları söyledi:

“Yaşam alanlarımıza saldıranlar yargılanacak, biz de o zamana kadar Akbelen Ormanı‘nı vermeyeceğiz.”

‘Akbelen Ormanı’nı beşli çeteye yedirmiyoruz’

Vatandaşlar Adliye önünde “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. İkizköylüler her ağacı tek tek savunmaya devam edecekleri mesajı vererek “Akbelen Ormanı’nı beşli çeteye yedirmiyoruz” dedi.

İkizköylülerin avukat Arif Ali Cangı ise duruşmada yaşananları şöyle anlattı:

“Kamu görevlilerinin gayri insani muamelelerine ilişkin hiçbir şey yapılmadı. Dosya kapatıldı. Soruşturma sırasında müvekillerimiz şikayetçi olduğu halde takipsizlik kararı dahi verilmedi. Bu yargılamanın başladığı andan itibaren mahkemenin gidişatı, müvekkillerimizin, dostlarımızın peşinen mahkum edildikleri görüntüsü vermektedir. Zira mahkeme yargıcı ve savcısının tutumu tüm çıplaklığıyla tutanağa geçmiştir. Bunun üzerine reddi hakim talebinde bulunduk. Her ne kadar savcı iddia makamı olsa da cumhuriyet savcısıdır. Dolayısıyla hem sanık aleyhine hem de sanık lehine olan delileri toplayıp değerlendirmekle yükümlüdür. Duruşmada yaşanan olaların üzerine İzmir Barosu‘na başvurmamızdan sonra Baro’muz bizim adımıza hakim ve savcı hakkında şikayetçi oldu. Bu mahkemede reddedilen hakimin görev yapıp yapmayacağına üst mahkeme karar verecek.”

‘Yurttaş kendi anayasasını yapıyor’

Savcının değiştirilmesine ilişkin taleplerinin de kabul edilmediğini aktaran Cangı, “Taleplerimizin tutanağa geçirilmesine bile tahammül edilmedi. Kanunun hiçbir yerinde avukatın kendi sözlerini avukat tutanağa yazdıramaz diye bir kural yoktur. Biz savunma makamıyız. Savunma makamı olarak her türlü savunmamızı, talebimizi tutanağa geçirebiliriz. Buna hiçbir güç engel olamaz” dedi ve ekledi:

“Burada adil yargılama yapılmıyor. Bu davamız aslında itirazlarla yaşanan süreçlerle doğanın adaletini sağlayacak bir hukuk anlayışının, ekolojik bir yargılamanın olması gerektiğini bir kez daha gösterdi. ‘Bu süreç böyle devam etmez’ diyen yurttaşlar kendi anayasasını kendisi yapıyor. Ekokırım yasa teklifi hazırlanmış durumda. Yurttaşın imzasına açıldı. Yurttaş doğrudan doğruya kendi teklifini meclise sunacak. Seçimden sonra da vekillerine ‘bunu yasa haline getirin’ diyecek. Başka çaresi yok çünkü dünyada hayat bitiyor.”

‘Kadınlar ormanlarını koruduğu için yargılanıyor’

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Başkanı Nejla Işık ise duruşmanın ardından şunları söyledi:

“Kadınlar yargılanıyor. Zannediyorlar ki; kadınlar susacak, Akbelen Ormanı’nı bırakacak. Aldanıyorlar. Bu kadınlar ormanlarını koruduğu için burada yargılanıyor. Asıl burada yargılanması gerekenler, yangını fırsata çevirip biz varıncaya kadar 105 ağacı katledenlerdir.”

Bir sonraki duruşma için 27 Mart Pazartesi günü saat 14.00’a tarih verildi.

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı’nda 740 dönümlük ormanlık alanda kömür madeni işletmek için izin alan Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji), tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne açılan davanın sonucunu beklemeden 17 Temmuz 2021’de ağaçları kesmek istedi. Bölge halkı bunun üzerine kesimleri durdurdu ve ormanın girişinde çadırlı nöbet başlattı.

8 Ağustos 2021’de şirketin hukuksuzca yapmaya çalıştığı ağaç kesiminden böyle haberdar olundu ve kesim durduruldu.

10 Ağustos 2022 Pazartesi’yi 11 Ağustos 2022 Salı’ya bağlayan gece yarısı nöbet alanına Jandarma baskını yapıldı.

Nöbet tutan 11 kişi, 250 kişilik jandarma ekibi tarafından darp edilerek özel mülk olan alandan zorla çıkarıldı.

Darp edilen köylülere karşı ‘Jandarmaya direnmek’ suçundan dava açıldı.

Davanın ikinci duruşmasında hazır bulunmalarına rağmen davalıların tanıkları dinlenmedi.

Savunma avukatlarının Jandarmaya gece yarısı baskını emrini kimin verdiğinin araştırılması, sanıkların Jandarmanın orantısız güç kullanımı sonucu yaralanmalarını tespit eden adli tıp raporlarının dosyaya getirilmesi talepleri başta olmak üzere de bütün talepleri reddedildi.

Şikayetçi jandarma astsubaylarından birinin ifadesi alınmadan Savcı tarafından esas hakkında mütalaa sunuldu.

Sanıkların cezalandırılmasını isteyen mütalaayı kabul etmeyen avukatlar, esas hakkındaki savunmalarını yazılı olarak sunmak için süre talebinde bulundu ve ayrıca bir sonraki celse için adil yargılamayı uygun duruşma ortamının sağlanmasını istedi.

Mahkeme bu taleplere rağmen yeni duruşmayı 3 gün sonrasına koymak istedi ancak avukatların savunma hakkının kısıtlanması itirazı ile 11 gün sonrasına duruşma günü verildi.

Üçüncü duruşmada Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’ne değerlendirmek üzere gönderilen reddi hakim talebine ilişkin değerlendirme yapılmadığı için duruşma yeniden ertelenmişti.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.