İklim KriziManşetTürkiye

ABB: Ankara’da nüfus artışına rağmen ihmal edilen altyapı sele neden oldu

0

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, yağış rejimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip. Bazı bölgelerde kuraklık artarken, bazı bölgelere düşen yağış miktarında artış gözlemleniyor.

Daha uzun periyotlarda düşmesi beklenen yağışın uzun bir kuraklık döneminin ardından kısa sürelerde düşmesi ise sel ve taşkın riskini ortaya çıkarıyor.

Bu etkenler ise kentlerde su geçirgenliği olmayan beton ve asfalt yüzeylerin artması, afete dirençli olmayan kent politikaları izlenmesi ve kentlerdeki altyapının yetersiz kalması gibi durumlarda sel ve taşkınlara neden olarak insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor.

Kentlerdeki sel riskinin azaltılması için devlet ve belediyelerin alabileceği önlemler arasında iklim krizinin etkilerine uyum çalışmalarının hızlandırılması başta geliyor.

Şehirlerde beton ve asfalt gibi yüzeyler yerine su geçirgenliği bulunan alternatiflerin tercih edilmesi, kentlerde yeşil alanların artırılması, yeşil altyapı teknolojilerinin kullanılması ve yağmur suyunun depolanması gibi tedbirler sel riskinin azaltılmasında yardımcı olurken, kuraklıkla mücadelede de fayda sağlıyor.

Başkent bir kez daha sular altında

Ankara’da dün (11 Haziran) öğle saatlerinden itibaren yağışlı hava etkisini gösterdi. Kent merkezinde etkili olan yağış olumsuzluklara neden oldu. Sokak ve caddeler göle dönerken, biriken sularının derinliği 50 santimetreye kadar ulaştı. Zamanla etkisini artıran kuvvetli sağanak nedeniyle rögarlar taştı, birçok caddeyi su bastı.

Çankaya ilçesindeki Yenişehir Kapalı Pazarı önünde biriken su nedeniyle bazı araçlar sürüklendi. Otomobillerinde mahsur kalan, aralarında çocukların da bulunduğu bazı vatandaşlar itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı.

Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi, Sıhhiye ve Çetin Emeç Bulvarı’nda da biriken sular nedeniyle araç sürücüleri ve vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Kazımkarabekir, Gazi ve Ankara Tren Garı alt geçitleri önlem amacıyla araç trafiğine kapatıldı.

Öveçler Vadisi’ndeki park yüksek kesimlerden gelen yağmur suyuyla doldu.

Keçiören ilçesine bağlı Etlik semtinde de bir binanın istinat duvarı, toprak kayması nedeniyle çöktü.

Esnaf, su baskını tehlikesine karşı iş yerlerinin önünde kum torbaları ile tedbir aldı.

Yağışın etkisiyle Sıhhiye Metro İstasyonu’nu su bastı. Metro istasyondaki yolcular, görevliler tarafından tahliye edildi. Ekiplerin çalışmaları sürüyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ekipleri ise su baskını olan yerlerde tahliye çalışması başlattı.

ABB, kentleşme politikasındaki yanlışlara işaret etti

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ilçelerdeki nüfus artışına dikkat çekildi. Belediye, “1991 yılında altyapısı yapılan Keçiören‘in nüfusu 1985 yılında 443 binken 2023 yılında 939 bin (yüzde 111 artış) oldu. Aynı yıl altyapısı yapılan Yenimahalle‘nin nüfusu 1985 yılında 382 bin, 2023 yılında ise 704 bindir (yüzde 84 artış). 1988 yılında altyapısı yapılan Mamak nüfusu 1985 yılında 379 bin iken 2023 yılında 687 bine (yüzde 81 artış) yükseldi” bilgisini verdi.

Başkentin ilçelerinin tamamında bu durumun söz konusu olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi, şunları kaydetti:

“Nüfus ve yerleşim artmasına rağmen ‘görünmez’ ve ‘pahalı’ denilerek altyapı ihmal edilmiştir. Bununla kalınmayıp gecekondu olan yerlerde yüksek katlı binalar yapılmış, imar artışları ile kent betona boğulmuştur. Ankara bir dereler ve bentler kentidir. Bu derelerin üzerleri dahi imara açılmış ve yapılaşmaya gidilmiştir. Dolayısıyla eski hatların kapasitesi deşarj için yetmemekte, geri tepmekte ve seller yaşanmaktadır. Sellerin nedeni olarak mazgalların temizlenmemesini göstermek en hafif tabirle bilgisizliktir.”

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.