CVK Madencilik için ‘acele kamulaştırma’ya tepki: Savaş mı var, neyin acelesi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla CVK Madencilik'in İvrindi ve Sarıalan'da açmak istediği altın ve bakır madeni için 'acele kamulaştırma' kararı verildi. Madene karşı açılan davalar sürüyor, köylüler ayakta: Bu neyin acelesi?

CVK Madencilik Anonim Şirketi‘nin Balıkesir‘in İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde en az 16 köyü etkileyecek Sarıalan Altın Madeni projesi için “acele kamulaştırma” kararı verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan karar 18 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlandı.

“200903319 Ruhsat Numaralı sahada IV. Grup (Altın-Bakır) Maden Ocağı ve Cevher Zenginleştirme/Atık Depolama Tesisi” projesi kapsamında köylülerin atalarından bu yana kullandıkları, ekip biçtikleri tarlalar ve fıstık çamları bulunuyor.

Kararla, İvrindi’nin Gökçeyazı Mahallesi’nde altı adet, Altıeylül İlçesi Sarıalan Mahallesi’nde dört adet olmak üzere 10 adet tarla, açık ocak ve atık barajı alanı olarak , devlet zoruyla köylüden alınarak şirkete verildi. Köylünün rızası, onayı alınmadı.

Sözkonusu projeye ilişkin verilen ‘ÇED Olumlu’ kararına karşı köylülerin Danıştay‘da açtığı dava ile ruhsat iptali davaları ise sürüyor.

Yeşil NoktaCVK’nın altın madeni tarlaları yuttu, kadınlar isyan etti: Tarlam nerede!
Yeşil NoktaCVK Madencilik’in tehlikeli atık depolama alanı için halkın katılımı toplantısı
Yeşil NoktaCVK’nın Türkmen Dağı’ndaki altın madeni projesi Danıştay’dan döndü
Yeşil NoktaTürkmen Dağı’nda altın madenine karşı valiliğe binlerce imzayla dilekçe verildi
Yeşil NoktaTürkmen Dağı, İliç olmasın diye dayanışma büyüyor: Siyanürlü sömürüye hayır!
Yeşil NoktaBalıkesir’de maden tehlikesine karşı köylüler ayakta: ‘Gökçeyazı ölümyazı olmasın’
Yeşil NoktaSarıalan Altın Madeni projesi davası sürüyor: ‘Yeni İliç olmasın’
Yeşil NoktaBalıkesir Sarıalan Köyü’nde altın madeni için ÇED süreci başladı

Cengiz Holding de bölgede hayata geçirmek istediği Halilağa bakır madeni projesine karşı açılan dava sürerken vatandaşlara arazilerini şirkete vermelerini istemiş; köylülere “Ya bize satarsınız ya da topraklarınız kamulaştırılır” demişti.

‘Acele kamulaştırma’ kararları kimin yararına?

Bölge halkının kurduğu Gökçeyazı Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Türkmen Dağı Köylüleri’nin yaptığı ortak açıklamada, birkaç gün önceki Dünya Çiftçiler Günü‘nde kamu kurumlarının, çiftçilerin gününü kutladığı hatırlatarak, “devleti temsil eden en üst makam, şirketin kamulaştırma talebi üzerine, köylülerden değil, şirketlerden yana tercihini kullandı” denildi.

Acele kamulaştırma kararlarının savaş hali gibi acil eylem gerektiren durumlarda, gerçekten kamunun yani halkın yararına olacak yatırımlar, projeler için kullanılması gerekirken, uzun süredir kamunun (halkın) değil, şirketlerin yararına kullanıldığı belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

“Tarımın, tarım alanlarının, gıda üretiminin ne kadar kıymetli ve önemli olduğunu Covid-19 pandemisi döneminde gördük. Tarım ürünleri olmasa, ne yiyecektik?

Tarlaları zorla ellerinden alınan Gökçeyazı ve Sarıalan köylüleri şimdi ne yapacak? Banka hesaplarına yatırılacak üç kuruş ile büyük şehirlere gidip ev mi alabilecekler? Ev alsalar neyle geçinecek, ne iş yapabilecekler? Köylüleri yerinden, yurdundan, geçim kaynaklarından eden bu politikaların kimlere yaradığını, kimin için uygulandığını çok iyi biliyoruz.

“CVK Madencilik Anonim Şirketi’nin söz konusu projesinin “ÇED Olumlu” kararlarının iptali için açılmış olduğumuz davalar, Danıştay nezdinde devam etmektedir.

Ayrıca, Balıkesir Valiliği tarafından verilen Gayrisıhhi Müessese İzni/Çalışma Ruhsatının ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilmiş olan işletme ruhsatının iptali için de köylülerle birlikte iki ayrı dava açtık. Bu davalarda da süreç devam etmektedir. Tarlaları ellerinden alınan köylüler Cumhurbaşkanı’nın “Acele Kamulaştırma Kararı”nın iptali için de dava açacak.

Sn. Cumhurbaşkanı’nı bu kararından dönmeye, köylülerden, halkından yana olmaya davet ediyoruz.”

Bölge ‘madencilik saldırısı’ altında

Yüzde 80’in madenlere ruhsatlandırılmış Kazdağları çevresindeki illerde; Çanakkale ve Balıkesir başta olmak üzere neredeyse tüm ilçelerde çeşitli madencilik projeleri bulunuyor.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, 2022’de Balıkesir’in söz konusu projelerde en çok nasibini alan ilçelerden Balya, İvrindi, Havran, Sındırgı ve Dursunbey‘deki projeleri listelemiş; bunlar arasında altın, gümüş ve bakır madenciliğinin yanı sıra metalik madencilik, taş ocakları, mermer ocakları, kömür ocaklarının da yer aldığına dikkat çekmişti.

Yeşil NoktaBalıkesir madencilik projelerinin sahasına dönüştü
Yeşil NoktaKazdağları talanı: Ne uğruna?
Yeşil NoktaKazdağları’nda Cengiz Holding’in projesine bilirkişi raporu: ‘ÇED olumlu kararı’ uygun değil
Yeşil Nokta[Bir konu/k] Kazdağları direnişinin üçüncü yılı: Her köyün tepesinde bir maden projesi
Yeşil NoktaKazdağları’ndan Cengiz Holding’e ikinci dava: Bakanlığın şirket kurtarıcı yönetmeliklerine sığındı
Yeşil NoktaKazdağları’nda iki kez iptal edilen altın madeni projesi bir kez daha ÇED sürecinde
Yeşil NoktaCengiz Holding, davası süren projesi için Kazdağları’nda ağaç kesimine başladı
Yeşil NoktaMaden Kanunu’nda değişiklik teklifine Kazdağları’ndan itiraz: Geri çekin!
Yeşil NoktaYine Kazdağları, yine ‘kapasite artışı’: Altın madenine ‘ÇED olumlu’ kararı yargı önünde
Yeşil NoktaKazdağları’nda Cengiz ve Nurol holdinglere verilen yeni maden iznine itiraz reddedildi
Yeşil NoktaCengiz Holding, Kazdağları’ndaki Halilağa madeni için kırıma başladı

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR