CVK Madencilik Anonim Şirketi‘nin Balıkesir‘in İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde en az 16 köyü etkileyecek Sarıalan Altın Madeni projesi için “acele kamulaştırma” kararı verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan karar 18 Ekim 2024 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlandı.
“200903319 Ruhsat Numaralı sahada IV. Grup (Altın-Bakır) Maden Ocağı ve Cevher Zenginleştirme/Atık Depolama Tesisi” projesi kapsamında köylülerin atalarından bu yana kullandıkları, ekip biçtikleri tarlalar ve fıstık çamları bulunuyor.
Kararla, İvrindi’nin Gökçeyazı Mahallesi’nde altı adet, Altıeylül İlçesi Sarıalan Mahallesi’nde dört adet olmak üzere 10 adet tarla, açık ocak ve atık barajı alanı olarak , devlet zoruyla köylüden alınarak şirkete verildi. Köylünün rızası, onayı alınmadı.
Sözkonusu projeye ilişkin verilen ‘ÇED Olumlu’ kararına karşı köylülerin Danıştay‘da açtığı dava ile ruhsat iptali davaları ise sürüyor.
CVK’nın altın madeni tarlaları yuttu, kadınlar isyan etti: Tarlam nerede!
CVK Madencilik’in tehlikeli atık depolama alanı için halkın katılımı toplantısı
CVK’nın Türkmen Dağı’ndaki altın madeni projesi Danıştay’dan döndü
Türkmen Dağı’nda altın madenine karşı valiliğe binlerce imzayla dilekçe verildi
Türkmen Dağı, İliç olmasın diye dayanışma büyüyor: Siyanürlü sömürüye hayır!
Balıkesir’de maden tehlikesine karşı köylüler ayakta: ‘Gökçeyazı ölümyazı olmasın’
Sarıalan Altın Madeni projesi davası sürüyor: ‘Yeni İliç olmasın’
Balıkesir Sarıalan Köyü’nde altın madeni için ÇED süreci başladı
‘Acele kamulaştırma’ kararları kimin yararına?
Bölge halkının kurduğu Gökçeyazı Türkmen Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ile Türkmen Dağı Köylüleri’nin yaptığı ortak açıklamada, birkaç gün önceki Dünya Çiftçiler Günü‘nde kamu kurumlarının, çiftçilerin gününü kutladığı hatırlatarak, “devleti temsil eden en üst makam, şirketin kamulaştırma talebi üzerine, köylülerden değil, şirketlerden yana tercihini kullandı” denildi.
Acele kamulaştırma kararlarının savaş hali gibi acil eylem gerektiren durumlarda, gerçekten kamunun yani halkın yararına olacak yatırımlar, projeler için kullanılması gerekirken, uzun süredir kamunun (halkın) değil, şirketlerin yararına kullanıldığı belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
“Tarımın, tarım alanlarının, gıda üretiminin ne kadar kıymetli ve önemli olduğunu Covid-19 pandemisi döneminde gördük. Tarım ürünleri olmasa, ne yiyecektik?
Tarlaları zorla ellerinden alınan Gökçeyazı ve Sarıalan köylüleri şimdi ne yapacak? Banka hesaplarına yatırılacak üç kuruş ile büyük şehirlere gidip ev mi alabilecekler? Ev alsalar neyle geçinecek, ne iş yapabilecekler? Köylüleri yerinden, yurdundan, geçim kaynaklarından eden bu politikaların kimlere yaradığını, kimin için uygulandığını çok iyi biliyoruz.
“CVK Madencilik Anonim Şirketi’nin söz konusu projesinin “ÇED Olumlu” kararlarının iptali için açılmış olduğumuz davalar, Danıştay nezdinde devam etmektedir.
Ayrıca, Balıkesir Valiliği tarafından verilen Gayrisıhhi Müessese İzni/Çalışma Ruhsatının ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilmiş olan işletme ruhsatının iptali için de köylülerle birlikte iki ayrı dava açtık. Bu davalarda da süreç devam etmektedir. Tarlaları ellerinden alınan köylüler Cumhurbaşkanı’nın “Acele Kamulaştırma Kararı”nın iptali için de dava açacak.
Sn. Cumhurbaşkanı’nı bu kararından dönmeye, köylülerden, halkından yana olmaya davet ediyoruz.”
Bölge ‘madencilik saldırısı’ altında
Yüzde 80’in madenlere ruhsatlandırılmış Kazdağları çevresindeki illerde; Çanakkale ve Balıkesir başta olmak üzere neredeyse tüm ilçelerde çeşitli madencilik projeleri bulunuyor.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, 2022’de Balıkesir’in söz konusu projelerde en çok nasibini alan ilçelerden Balya, İvrindi, Havran, Sındırgı ve Dursunbey‘deki projeleri listelemiş; bunlar arasında altın, gümüş ve bakır madenciliğinin yanı sıra metalik madencilik, taş ocakları, mermer ocakları, kömür ocaklarının da yer aldığına dikkat çekmişti.
Balıkesir madencilik projelerinin sahasına dönüştü
Kazdağları talanı: Ne uğruna?
Kazdağları’nda Cengiz Holding’in projesine bilirkişi raporu: ‘ÇED olumlu kararı’ uygun değil
[Bir konu/k] Kazdağları direnişinin üçüncü yılı: Her köyün tepesinde bir maden projesi
Kazdağları’ndan Cengiz Holding’e ikinci dava: Bakanlığın şirket kurtarıcı yönetmeliklerine sığındı
Kazdağları’nda iki kez iptal edilen altın madeni projesi bir kez daha ÇED sürecinde
Cengiz Holding, davası süren projesi için Kazdağları’nda ağaç kesimine başladı
Maden Kanunu’nda değişiklik teklifine Kazdağları’ndan itiraz: Geri çekin!
Yine Kazdağları, yine ‘kapasite artışı’: Altın madenine ‘ÇED olumlu’ kararı yargı önünde
Kazdağları’nda Cengiz ve Nurol holdinglere verilen yeni maden iznine itiraz reddedildi
Cengiz Holding, Kazdağları’ndaki Halilağa madeni için kırıma başladı