Doğa MücadelesiManşetTürkiye

Kazdağları talanı: Ne uğruna?

0

Video-haber: Hakan Tosun/Gezegen

*

Kaz Dağları’nda yürütülen altın madeni projesi Türkiye’de son yılların en büyük yurttaş mücadelelerinden birine tanık oluyor.

Kanadalı Alamos Gold şirketi ve onun yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik, 2019’da valilik izniyle Kirazlı köyünde ağaç kesimlerine başlamıştı. TEMA Vakfı’nın, şirketin ÇED raporuna göre sahip olduğu izin sadece 26,7 hektarlık bir alanken, 613 hektarda 195 bin ağacın kesildiğini açıklaması büyük yankı uyandırdı. Doğa savunucuları 26 Temmuz 2019’da Su ve Vicdan Nöbeti’nde bir araya geldi. Ardından destek çığ gibi büyüdü. Ülkenin dört bir yanından onbinlerce kişi doğayı korumak için nöbete katıldı.

 

Videoaktivist Hakan Tosun‘un, aylar boyunca direnişi yerinden izleyerek kayda aldığı görüntülerle Gezegen için hazırladığı “Kaz Dağları Talanı: Ne Uğruna…” adlı belgeselinde, doğa tahribatına karşı nöbet tutan yurttaşların bir buçuk yılı aşan mücadelesini ve birlikte yaşama pratiğini ekrana yansıtıyor. Belgeselde Türkiye’ye karşı 1 milyar dolar tazminat açan Alamos Gold’un ruhsatı olmamasına rağmen ağaç kesmeye nasıl devam ettiğini, direnişin kış şartları ve pandemide jandarmanın engellemelerine rağmen nasıl sürdüğünü de kayıt altına alınıyor.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.