Manşetİklim Krizi

25 Eylül Küresel İklim Grevi’nde genç iklim aktivistleri Bebek Parkı’nda buluştu

0

İklim krizine okul grevine çıkan öğrencilerin yer aldığı Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) hareketinin çağrı yaptığı 6’ıncı Küresel İklim Grevi’nde Türkiye’den iklim aktivistleri Bebek Parkı’nda buluştu.

İklim grevleri Türkiye’de ilk kez 15 Mart 2019 tarihinde o zaman 12 yaşında olan Atlas Sarrafoğlu’nun çağrısıyla yine Bebek Parkı’nda gerçekleşmişti. O tarihten bu yana Türkiye’nin dört bir yanında öğrenciler karar alıcıların harekete geçmesi talebiyle grevler düzenliyor.

Çevikus: Sosyal adalet olmadan iklim adaleti olmaz

Bu sefer pandemi sebebiyle saat 17.00’da online olarak gerçekleştirilecek grevin öncesinde ilk grevin yapıldığı yerde bir araya gelen aktivistler neden grevde olduklarına dair açıklamalar yaptı.  

Neden bu grevi yaptıklarını anlatan Deniz Çevikus bu sefer altıncsını düzenledikleri grevin sosyal adalet ve iklim adaletine dikkat çekmek için olduğunu belirtti. Çevikus açıklamasında “Nasıl insan hakları, eşitlikler olmadan iklim adaleti sağlanamaz” ifadelerini kullandı.

Sarrafoğlu: Karar alıcılar sözlerini tutmuyor

Sonrasında söz alan Atlas Sarrafoğlu ise yaptığı açıklamadaBurası Bebek Parkı. Küresel iklim grevlerini yaptığımız ilk yer. Yetişkinlere iklim krizini durdurmalarını istediğimiz ilk yer. Bir buçuk senede çok şey değişti. Pandemi, rekor kıran hava sıcaklıkları, ekonomik kriz… Yaban hayatının karantinada geri döndüğünü söylediler ama o da doğru çıkmadı” dedi.

Sarrafoğlu konuşmasına 1970’ten beri yaban hayatındaki canlıların üçte ikisi yok oldu. Pandemi sebebiyle etrafta daha fazla tek kullanımlık plastik var. Karbon emisyonları artmaya devam ediyor. En sıcak yıllardan birindeyiz ve karar alıcılar verdikleri sözleri tutmuyor” sözleriyle devam etti.

Tutulmayan sözlerin ise orman yangınlarına, kuraklığa ve kasırgalara neden olduğunu belirten genç iklim aktivisti, konuşmasını “Bu afetlerden de en çok yerel halklar, kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler, LGBTİ+ bireyler ve insanların dışındaki diğer türler. Aynı gemide değil aynı okyanustayız. Okyanusu havayı toprağı kurtarmak için iklim değişikliğini durduralım” sözleriyle sonlandırdı.

Ocak: Geleceğimizden vazgeçmeyeceğiz

Parkta gerçekleştirilen grevde iklim aktivisti Yağmur Ocak da söz aldı. Ocak yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:

Yapılan bütün araştırmalar dezavantajlı grupların iklim değişikliğinden daha sert bir şekilde etkilendiğini göstermektedir. Dünyanın farklı bölümlerinde daha fazla sorunla karşı karşıya kalan kadınlar daha fazla etkilenmektedir. Gene karbon emisyonuna en az yol açan ada devletleri ve yerli halklar bu sorundan en fazla etkilenmektedir. Liderler daha fazla geç kalmadan iklim krizine karşı harekete geçmelilerdir. Geleceğimiz ve ekosistem için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Barbak: Fosil yakıtlar hala devam ediyor

İklim aktivisti Duru Barbak ise yaptığı konuşmada “Dünyamız geri dönüşü olmayan bir yola doğru sürükleniyor farkında mısınız? Fosil yakıt kullanımı hala devam ediyor ve ormanlarımız her geçen gün daha hızlı bir şekilde yanıyor. Topraklarımız yok oluyor, canlıların yaşam alanı yok ediliyor ve bu bizim geleceğimizi çok yakından ilgilendiriyor” dedi.

Barbak sözlerini “Hem yaşadığımız dünyayı ve canlılarını hem de ırk cinsiyet, sosyal durum farkı olmaksızın tüm insanların yaşadığı eşitsizliklere karşı sesimizi yükseltiyoruz. Bu yüzden de iklim grevimizin teması iklim adaleti ve sosyal adalet. Sistemimizde var olan eşitsizlikler iklim kriziyle derinleşiyor. İklim adaleti kavramı bize bunun bir hak ihlali olduğunu hatırlatıyor. Yani hepimiz aynı fırtınanın ortasındayız ama aynı gemide değiliz” ifadeleriyle sonlandırdı.

Genç iklim aktivistleri eylemlerini “Ne istiyoruz? İklim adaleti! Ne zaman istiyoruz? Şimdi!” sloganları eşliğinde sonlandırdı.

Bugün saat 17.00’da Türkiye’nin dört bir yanından iklim aktivistleri online olarak düzenleyecekleri etkinlikle grevlerini gerçekleştirecek.

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.