İklim KriziManşet

G20’den çıkan sonuç: Düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve yeşil büyüme

0

04-05 Eylül tarihlerinde Çin’de gerçekleştirilen G20 Zirvesinin en önemli başlıkları arasında düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve yeşil büyüme ile enerji ve iklim değişikliği konuları bulunuyordu. Ekonomi Gazetecileri Derneği de üyeleri Pelin Cengiz’in katkıları ile bu zirvede enerji ve iklim ekonomisi konularında neler konuşuldu ve nasıl kararlar alındığına dair bir bilgi notu hazırladı.

23

Dernek bu bilgi notunun yanı sıra Türkiye’nin düşük karbonlu ekonomiye geçişi hakkında Climate Transperency’nin hazırladığı notun Türkçe çevirisini de paylaştı.

24

Bilgi notunda G20 zirvesinde sürdürülebilir büyüme, yeşil finansman ve fosil yakıt teşvikleri gibi başlıklar sonuç bildirgesinde yer bulduğuna dikkat çekilirlen Paris Anlaşması’nın öneminin vurgulanarak, ulusal süreçlerin hızlıca tamamlanması çağrısında bulunulduğu da ifade edildi. Zirveden hemen önce  dünyanın en çok emisyon yayan iki ülkesi ABD ve Çin Paris Anlaşması’nı aynı gün, zirve başlamadan bir gün önce onayladıkları da belirtildi.

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin G20 Zirvesine dair bilgi notunda önce çıkan bölümler şöyle:

Düşük Karbonlu Ekonomiye Geçiş

Özellikle ev sahibi ülke Çin’in çabaları ile iklim değişikliği ve iklim ekonomisi G20 Zirvesi’nin önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Çin, son bir yılda düşük karbon ekonomisine geçiş konusunda attığı adımları vurgulayarak ve ABD ile birlikte zirveden hemen önce Paris İklim Anlaşması’nı onayladığını açıklayarak zirve gündeminde yeşil ekonomi ve iklim değişikliği tartışmasının vurgulanmasını sağladı. Ayrıca, Çin zirvede Paris İklim Hedefleri’ne ulaşmak için finansal sistemleri dönüştürme süreçleri üzerine küresel tartışma da başlattı. Özel sektörün de dahil olduğu bir İklim Riskleri Çalışma Grubu kuruldu, 2017 G20 Zirvesi’nden itibaren her yıl rapor sunulacak.

Çin’deki gelişmeler ve Çin’in zirvedeki liderliği ile düşük karbonlu ekonomiye geçiş G20 gündeminin temel taşlarından biri haline geldi.

G20: Verimsiz Fosil Yakıt Teşvikleri Kaldırılmalı

Geçtiğimiz haziran ayında gelişmiş ülkeler zirvesi G7’de fosil yakıt teşviklerini 2025 yılına kadar kaldırma kararı alınmıştı. Ayrıca G20 zirvesi öncesinde, Oil Change International, Overseas Development Institute gibi kurumlar G20’nin de fosil yakıt teşviklerini kaldırma konusunda tarih koyması gerektiğini belirtmişti. Zirve’den tarih çıkmadı ancak, G20, 2009 yılındaki fosil yakıt teşvikleri kararını yinelemenin yanında, ülkelerin gönüllü olarak değerlendirme süreçlerine tabi olmasını teşvik ettiğini açıkladı.

Tarihi Konsensüs: Gelecek Nesiller için Sürdürülebilir Büyüme

Zirvenin en önemli konusu, kalkınma tartışmasıydı. Zirvede ekonomik büyüme gündemi, Paris Anlaşması, Sürdürülebilir Kalkınma 2030 Gündemi/Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) ve kalkınma finansmanı hakkındaki Addis Ababa Eylem Planı çerçevesinde tartışıldı1. Sonuç metnine giren “Hangzhou Konsensüsü” sürdürülebilirliğe ve iklim değişikliğine önemli vurgu yapıyor2. Özellikle Paris İklim Anlaşması ve SKH’ler çerçevesinde, gelecek nesillere de vurgu yapan Hangzhou Konsensüs’ü, özellikle enerji ve ekonomilerini karbonsuzlaştırılması konusunda tarihi bir konsensüs olarak nitelendi.

Büyümenin Finansmanı: Yeşil Finansman

Yeşil Finansman, ilk defa G20 Zirvesi’nin ajandasına girdi. Ayrıca, sonuç bildirgesinde, “küresel olarak çevre dostu ve sürdürülebilir büyüme için, yeşil finansman arttırılmalı3” ifadesi kullanıldı. Yine zirvede, yeşil finansman hakkındaki engelleri açıklayan, bankalar, tahvil piyasası ve yatırımcılar için yol haritaları içeren G20 Yeşil Finansman Sentez Raporu da kabul edildi.

Zirveden bir gün önce Paris Anlaşması’nı imzalayan Çin, G20’de ev sahibi olarak özellikle yeşil finansman konusunun vurgulanması için çaba sarf etti. Dünyanın gelişmekte olan en büyük ekonomisi Çin, yeşil finansman konusunda önemli adımlar da atıyor. Sadece 2016 yılının ilk altı ayında, 18 Milyar dolarlık yeşil tahvil açıklandı. Bu tüm dünyadaki yeşil tahvillerin yüzde 40’ına denk geliyor. Sentez Raporu’nu hazırlayan, G20 Yeşil Finansman Çalışma Grubu da Çin’in G20 ev sahipliği döneminde kuruldu.

Climate Transperency: Türkiye’nin düşük karbonlu ekonomiye geçişi

Ekonomi Gazetecileri Derneği, G20 zirvesine dair bilgi notu ile birlikte Climate Transperency’nin G20 zirvesine katılan her ülke için hazırladığı raporun Türkiye kısmını da çevirerek paylaştı.

Kömür Karasından Yeşile: G20’nin düşük karbon ekonomisine geçişi başlıklı altı sayfalık raporda sera gazı emisyonları, Dekarbonizasyon pozisyonu, iklim politikaları performansı, düşük karbon ekonomisine geçiş finansmanı gibi parametreler çerçevesinden Türkiye’nin karnesi çıkarıldı.

İlgili rapora Climate Transperency Türkiye Değerlendirmesi 2016 üzerinden erişim mümkün.

 

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.