Günün ManşetiHayvan HaklarıManşet

WWF: Hayvanat bahçelerindeki canlıların yüksek standartlarda bakımı şarttır!

0

İstanbul Beykoz’da Mevzoo adlı kafede müşterilerin arasına yerleştirilen cam kafeste yavru bir aslanın alıkonulması, aynı kafede timsah, flamingo ve papağanların bile esaret altında tutulmasına bir tepki de Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF – World Wildlife Fund) Türkiye şubesinden geldi.

Beykoz’daki kafede çekilen ve dün (4 Temmuz perşembe) sosyal medyada binlerce kez paylaşılan görüntülerde daracık cam bir kafesin içinde yavru bir aslan yürümeye çalışırken kafedeki müşterilerin arasından gene kafes içinde timsah, flamingo ve papağanlar da göze çarpıyordu.

Bu uygulamanın bir an önce son bulması yönünndeki kamuoyu baskısı üzerine ilgili kafeye “hayvanat bahçesi ve vahşi yaşam rehabilitasyon merkezi” sertifikası veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı müfettişleri incelemede bulunmuş ve “hiçbir olumsuz durum yok” raporu ile incelemelerini tamamlamışlardı.

WWF Türkiye ise bugün sosyal  medya hesaplarından konuya dair açıklamalarda bulundu. Vakıf olarak temel yaklaşımlarının türlerin öncelikle yerinde (in-situ), ya da milli parklar gibi korunan alanlarda yaşamasını sağlamak olduğunu belirten WWF, “Yabani hayvanları doğal yaşamdaki davranış ve ortamlarına uygun olmayan şartlarda barındıran hayvanat bahçelerinin günümüzde yeri yoktur. ” dedi.

WWF’nin konuyla ilgili aksiyon planlarını öğrenmek istediğimizde ise yetkililerden, ““İlgili makamlara konuyla ilgili aksiyon alınması için başvurularımızı yapıyoruz.” açıklaması geldi.

WWF’nin açıklamasının tam metni şu şekilde;

“WWF olarak temel yaklaşımımız türlerin öncelikle yerinde (in-situ), ya da milli parklar gibi korunan alanlarda yaşamasını sağlamak.

Bununla birlikte, doğal yaşam alanı dışında kurulan (ex-situ) hayvanat bahçeleri de türlerin korunmasını sağlamak ve biyolojik çeşitlilik konusunda toplumsal farkındalık yaratmak için kullanılan araçlardır.

Hayvanat bahçelerindeki canlıların yüksek standartlarda bakımı şarttır. Hayvanların iyi koşullarda yaşaması ziyaretçiler arasında da olumlu bir algı oluşmasına katkı sağlar. Bu nedenle, hayvanat bahçelerindeki uygulamaların konuyla ilgili ulusal düzenlemeler ile Dünya Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği Etik Kuralları ve Hayvan Refahı (WAZA) hükümlerine uygun olması gerekir.

Modern hayvanat bahçelerinde öncelik hayvanların teşhiri değil doğal ortamlarına en uygun şekilde barındırılmalarıdır. Yabani hayvanları doğal yaşamdaki davranış ve ortamlarına uygun olmayan şartlarda barındıran hayvanat bahçelerinin günümüzde yeri yoktur.

Ülkemizde hayvanat bahçelerinin ruhsat alımı ve sonrasında denetiminde eksikler vardır. Her canlı için gerekli asgari koşulların ayrıntılı bir şekilde tanımlandığı bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. ”

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.