Editörün SeçtikleriHayvan HaklarıManşetTürkiyeVideo

Vezirköprü Barınağı’nda vahşet: Ölü, hasta ve sağlıklı köpekler bir arada

0

Sosyal medya geçtiğimiz günlerde üzerinde sinekler uçuşan ölü köpeklerin videolarına sahne oldu. Görüntüler Samsun’daki Vezirköprü Belediyesi’nin barınağında çekildi. Görüntülerde ölü ve sağ köpeklerin aynı ortamda yaşadıkları, zayıf kalmış yavru ve yetişkin köpeklerin dışkılarının temizlenmediği ve bu ortamda yaşadıkları görülüyor. Söz konusu görüntüleri kayda alan hayvan hakları aktivistlerine ulaşarak barınağa ilişkin izlenimlerini dinledik. Görüntüleri paylaşan Alfa Derneği’nin Başkan Yardımcısı Özgür Yarlıgaç, o gün gördüklerini şu sözlerle anlatıyor:

“Girdik, bir veteriner hekim vardı, onun haricinde çalışan kimse yoktu. Biz zaten ara ara gidip barınakların birçoğunda besleme yapan bir derneğiz. Bunlarla karşılaşabiliyoruz. Bundan önce Tokat’ta çok büyük sıkıntı olmuştu. Tokat Barınağı’nda da ölü çocuk görmüştük. Sağlam köpekle sıkıntılı olanların hepsi aynı yerdeydi. Leishmanialı, kanlı ishalli olan çocuklar vardı. Bunların hepsini gördük, yayınladık. Tokat Barınağı ile ilgili de suç duyurusunda bulunduk. Vezirköprü için de avukatın dilekçe yazmasını bekliyoruz, onunla ilgili de suç duyurusunda bulunacağız. Suç duyurularından hiçbiri sonuçlanmadı. Sonuçlanmıyor, çok zor yani. Bir kontrol yok, Tarım ve Orman Bakanlığı, gidip bakmıyor.”

Belediye ve barınaktan yanıt yok

Köpeklerin neden sağlıksız bir ortamda kaderlerine terk edildiğini sormak için ulaştığımız belediye ve barınak yetkililerinden ise konuya ilişkin henüz bir yorum gelmiş değil.

Barınakları sık sık ziyaret edip besleme yaptıklarını ve buralarda gördükleri hayvan hakkı ihlallerini görüntüleyerek duyurduklarını aktaran Özgür Yarlıgaç, sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda “devlet büyüklerini” de etiketlediklerini, yetkililerin de durumun farkında olduklarını belirtiyor.

Türkiye’nin ‘barınak sorunu’

Türkiye’de bir barınak sorunu olduğunu vurgulayan Yarlıgaç, bu soruna yönelik derneğin önerdiği çözümü ise şöyle anlatıyor:

“Barınaklar belediyelerden alınmalı kesinlikle. Oradaki belediyeyle birlikte iş yapan gönüllülere teslim edilmesi lazım. Kontrollerini ve temizliğinin gönüllülerin yapması, maddi yani mama anlamında da devletin el atması gerekiyor. Denetim için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetlemesini istiyoruz ama onların da gittiği söylenemez.”

Henüz yanıt alamadığımız Vezirköprü Barınağı’ndan kendilerine barınağın henüz yasal olarak açılmadığı ve ruhsatın olmadığı yönünde açıklamada bulunulduğunu aktaran Yarlıgaç şunları kaydediyor:

“‘E açmadıysanız? Burada bir sürü can var, bunların hepsi hasta, bunların burada ne işi var’ diyorum, cevap vermiyorlar. ‘Dışarıda mı kalsınlar’ diyorlar. Sağlıklı hayvanın dışarıda olmasını zaten istiyoruz. Yasa gereği dışarıda olmalılar. Ne işi var bu hayvanların burada. ‘Kısırlaştırma yapıyor musunuz?’ diyorum, ‘Daha açılmadık’ diyorlar. E açılmadınız ama içeride bir sürü hayvan var.”

Hayvan Hakları Yasası’nın 6. Maddesi’ne göre; “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı  şekilde yerel yönetimlerce  kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama  bırakılmalar” esas kabul ediliyor.

‣ Konya Bakımevi: Bu kez de hayvanlar aç, yaralı, pis ve kafesli
‣ Konya’da barınaktaki köpeği kürekle öldüren işçilere ‘iyi hal’den indirimli ceza: Serbest bırakıldılar
‣ Hayvan hakları için tek yürek oldular: Sahipsiz değiller!

‘Barınakta çalışan yok’

Öte yandan söz konusu barınakta tek bir veteriner bulunuyor. “Resmi olarak açmadığın yerde veterinerin ne işi var? İçeride hayvanların ne işi var?” diye soruyor Yarlıgaç ve ekliyor:

“Tek bir veteriner tedavisini mi, kısırlaştırmasını mı, temizliğini mi yapsın, mamasını mı dağıtsın… Tek bir veterinerle olacak iş değil, çalışan yok orada öyle bir sıkıntı var.”

‘Barınağa girer girmez bizi ölü köpek karşıladı’

Gördükleri hayvanların hemen hemen hepsinin kanlı ishal, parvovirüs ya da distemper olduğunu belirten Özgür Yarlıgaç, “Distemper, havadan bulaşabilen, yaygın bir hastalık. Yakalandığı zaman hayvanın yaşama şansı çok düşük. Tedavisi pahalı ve uzun süreli. Bu hayvanların hepsini yan yana koyduğunuz zaman hepsi birbirine geçiriyor hastalıkları. Birkaç tane hayvan değil de bu defa hepsi ölüyor. Barınağa girer girmez bizi ölü köpek karşıladı. Bizden sonra büyük bir ihtimal temizlemişlerdir. Ama orada kesinlikle 10-15 tane ex veriyorlardır yani” diyor.

Son olarak Yarlıgaç, barınakların durumunu eleştirerek yetkili kurumlara şöyle sesleniyor:

“Biz dernek olarak barınakları hiçbir şekilde onaylamıyoruz, kabul etmiyoruz. Barınaktan ziyade yaşam alanı diye bir yer oluştursunlar, kısırlaştırsınlar hayvanları, salsınlar. Küpeli hayvanın orada üç beş sene yaşamasını istemiyoruz. Sapasağlam hayvan, kısırlaştırmışsın bu hayvanı neden salmıyorsun? Dişi erkek aynı yere koyuyorsun, içeride çiftleşiyor bu hayvanlar.”

Sürekli barınaklara gittiğini söyleyen Yarlıgaç, benzer görüntülerin birçok barınakta olduğunu ifade ediyor.

Cinayet mahalli barınakta nöbet: Yollar kapatıldı, köpeklerin akıbeti bilinmiyor
Ankara’da barınağa saldırı: İki yavru köpek zehirlenerek katledildi
Devrek Belediyesi’ne bağlı barınakta tedavi gören kedi anestezi etkisinde sokağa atıldı

You may also like

Comments

Comments are closed.