Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısının meclis kapanmadan önce alelacele TBMM Genel Kurulu‘na getirilmesi üzerine hafta sonu boyunca başta Ankara olmak üzere birçok ilde protestolar gerçekleştirildi.
Önce yasa teklifinin görüşüldüğü TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu‘na alınmayan, ardından görüşmeleri Meclis koridorlarından takip etmesi engellenen ve son olarak da Genel Kurul öncesi Meclis’e getirilen ziyaretçi yasağı ile dışarda bırakılan aktivistler, sokaklarda bir araya gelerek “Yasayı geri çek” dedi.
‘Tüm mahkumların masum olduğu tek hapishane barınaklardır’
Ülkenin farklı şehirlerinden gelen birçok aktivist, 28 Temmuz Pazar günü Ankara Anıtpark‘ta düzenlenen eylemlerde bir araya gelerek “Tüm mahkumların masum olduğu tek hapisane barınaklardır” dedi.
Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, protestolarda okuduğu basın açıklamasında “Bugün TBMM’nde görüşülecek o yasa vicdanımızın bir yansıması, insanlık onurumuzun bir göstergesidir. Hayvanlar, haklarının bilincine varıp bu hakları savunacak bilinç düzeyinde değiller” diyerek toplumsal vicdanın ayağa kalkması ve duyarlılıkla hareket edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Yeryüzündeki yaşam nöbetimiz hiç bitmeyecek
Bizler ölümün karşısında yaşamı savunmaya devam edeceğiz
Bu mücadele yasa geçse bile sürecek
Biz daha yeni başladık !#YasayıGeriÇekKatliyamaHayır pic.twitter.com/NehPYeX3tP— Av. Mustafa Köroğlu (@muskoroglu) July 28, 2024
“Bu yasa tasarısını reddetmeli ve hayvan haklarını gerçek anlamda koruyacak, onların refahını sağlayacak düzenlemeler için hep birlikte çalışmalıyız” diyen Köroğlu, yasa Meclis’ten geçse bile yaşam nöbetinin devam edeceğini vurguladı.
Aktivistler, sokakları ‘güvenli’ hale getirme gerekçesiyle sunulan katliam yasasına karşı, sokaklardaki asıl güvenlik sorununun katiller ve tecavüzcüler olduğunu belirtti.
Saat: 22.30
Yer: AnıtparkMeclis’in güdümlü vekilleri kanlı yasayı geçirirken,
İstanbul, İzmir, Bursa vb illerden gelen dostlar saatlerdir #YasayıGeriÇek çığlıkları atıyor.
Halkın vicdanı yerine sarayın emirlerini tercih edenleri tarih affetmeyecek @Akparti#YasaDeğilCinayet pic.twitter.com/8ZfLLazFc1— Ankara Kent ve Ekoloji Ağı (@kentvekoloji06) July 28, 2024
Görüşmeler Meclis canlı yayınından takip ediliyor
Eylemlerde Haytap Ankara Temsilcisi Melike Büşra Karataş, 26-29 Temmuz tarihlerinde TBMM’ye ziyaretçi yasağı getirilmesine tepki göstererek “Halka barikat kurdular. Meclis’e girmemiz engellendi. Bizim tek yaptığımız şey yaşam hakkını savunmaktı, buna bile izin vermediler” dedi.
Ankara’da aktivistler, Meclis genel yayını ile 28-29 Temmuz tarihlerindeki görüşmeleri Kuğulu Park’tan takip ediyor.
Teklif hala bir katliam teklifi
İstanbul‘da ise aktivistler, Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi‘nin çağrısıyla saat 19.30’da Kadıköy İskele Meydanı‘nda bir araya gelerek ortak bir bildiri okudu.
Kanun teklifi görüşmeleri sürecinde TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun katliamın ‘uyutmak’ ifadesiyle güzelleştirilmeye çalışılmış ardından halkın tepkileriyle ‘ötanazi’ ifadesine geçilmişti. Aktivistler, “Baktılar ki halkın yasa teklifine yönelik tepkisi azalmıyor, ötanaziyi yasa teklifinden çıkardık dediler. Oysa ötanazi kelimesi tekliften çıkmış olsa da teklif hâlâ katliam teklifi!” diyerek sözde değiştirilen teklifin hala katliamı savunduğuna dikkat çekti.
AKP elini hayvanlardan çek!#YasayıGeriÇek#SokaktayımYanındayım pic.twitter.com/mQHS4Ftcdh
— Yaşam İçin Yasa #YaşamİçinYasa (@yasamicinyasa) July 27, 2024
“Halktan yasayı gizleyerek jet hızıyla bu katliam yasasını geçirmeye çalışanlara sesleniyoruz: Zannetmeyin ki, yaşam hakkı bir el kaldır – el indir ile oylanabilir. Siz bu yasayı oylasanız dahi, yaşam hakkını oylayamazsınız” diyen aktivistler, teklifin yasalaşmasının tarihe bir karar leke olarak geçtiğini vurguladı.
“Tek bir dostumuzun tüyüne dokundurmayacağız” diyen hayvan hakları savunucuları, “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin”, “AKP elini hayvanlardan çek” sloganları attı.
Sokak hayvanları için çıkarılması düşünülen yasayı protesto etmek için İstiklal caddesinde tek kişilik eylem yapan hayvan hakları aktivisti Elif Akyıldız Gözaltına alındı.#YasayiGeriCek #SokaktayimYanındayım pic.twitter.com/Krt8zmZnkf
— Hakan Tosun (@HakanTosunn) July 28, 2024
Beyoğlu-İstiklal Caddesi‘nde “Sokaktayım Yanındayım” yazılı pankartıyla tek başına yürüyen Elif Akyıldız gözaltına alındı.
İzmir‘de ise Karşıyaka‘da bir araya gelen eylemciler, “Öldüremezsin, toplayamazsın, hapsedemezsin” pankartlarıyla Karşıyaka Çarşı’dan İskele‘ye yürüyerek kanlı yasadan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Protestolar sırasına söz alan avukat Bilge Berk, yasanın sokak hayvanlarını öldürmek üzerine tasarlanmasının vicdansızlık ve hukuksuzluk olduğunu belirtti.
Muğla–Menteşe‘nin Sınırsızlık Meydanı‘nda 28 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilmesi planlanan protestolar ise Genel Kurul görüşmelerinin öne çekilmesi üzerine cumartesi günü başladı.
Muğla Doğa ve Hayvan Hakları Platformu öncülüğünde bir araya gelen aktivistler, 20 yıldır görevini yapmayanlara, suçu zavallı masum hayvanlara atanlara ‘sarı kart’ diyerek yaşam nöbetine başladı.
Balıkesir‘in Ayvalık ilçesinin Cumhuriyet Alanı‘nda da “Hayvana, insana, yeryüzüne özgürlük”, “AKP elini hayvanlardan çek”, “Yasayı geri çek”, “Yasa değil cinayet” sloganları eşliğinde katliam yasası protesto edildi.
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve Ayvalık Tabiat Platformu‘nun çağrısıyla bir araya gelen aktivistler, “TBMM’ye sunulan toplu tecrit ve katliam tasarısına karşı sokakta yaşayan köpekleri, mahalle sakini dostlarımızı savunmak için İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Trabzon ve İzmir’de #SokaktayımYanındayım direnişimizi ve yaşam nöbetimizi 23 Mayıs’tan bu yana sürdürüyoruz” dedi.