Editörün SeçtikleriHayvan HaklarıManşetTürkiye

Cinayet mahalli barınakta nöbet: Yollar kapatıldı, köpeklerin akıbeti bilinmiyor

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın sokakta yaşayan köpeklerle ilgili yaptığı “Belediyeler, barınaklar inşa ederek sahipsiz, başıboş sokak hayvanlarını toplamalı” açıklamasının ardından sokakta yaşayan hayvanlara karşı yeniden yükselen nefret bu kez Konya ve Ankara‘da kendini gösterdi.

Konya Büyükşehir Belediyesine ait ‘rehabilitasyon’ merkezinde tutulan köpeklerin kürekle vurularak ve başka şekillerde katledildiği şiddet dolu görüntülerin ardından soruşturma kapsamında iki kişinin gözaltına alındığını ve ilgili müdürün görevden uzaklaştırıldığını söyledi. Vatandaşlar ve yetkililerin barınağın önünde bekleyişi sürüyor.

Yeşil Gazete‘ye ulaşan son bilgilere göre Türkiye’nin pek çok yerinden gönüllüler Konya’daki barınağa gidiyor, ancak tüm yollar kapatılmış durumda ve insanlar içeri alınmıyor.

Barınağa yalnızca, yollar kapatılmadan önce gece ulaşan bir ekip girebildi.  Konya’yla ilgili aylardır süren şikayetlerin olduğu aktarılırken, Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarından sonra ‘Konya sokaklarında köpek bırakılmadığı‘, yaklaşık üç bin hayvanın ‘padok’ yani kafes sisteminin de bulunmadığı bir açık alanda kanunsuzca tutulduğu aktarılıyor.

Erdoğan, geçen haftaki bir açıklamasında bu barınağı örnek göstererek ‘çok iyi çalışmaları var’ demişti.

‘Toplamak yasalara aykırı’

Sokakta yaşayan köpeklere uygulanan şiddet, siyasilerin de kanunsuz açıklamaları ve hukuksuz talimatlarıyla her geçen gün büyüyor.

Dün Ankara‘da AKP’li Mamak Belediyesi‘nin usulsüz toplamasına engel olmaya çalışırken belediye ekiplerinin saldırıısna uğrayan Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Avukat Tuğba Gürsoy‘la konuştuk.

Gürsoy, “Türkiye’nin en büyük sorunu haline gelmiş durumda bu konu” diyor:

“Mamak da Konya’ya benzer şekilde sürekli küpeli köpekleri topluyor ve Belediye Başkanı Murat Köse açık açık sokaklarda köpek olmamasını söylüyor, kanuna aykırı bir beyanı var. Barınak hınca hınç küpeli köpek dolu.

Dün Baro’ya gelen ihbarlar üzerine pek çok köpeğin rastgele ve usülsüzce toplandığını, bazı köpeklerin de öldüğünü ve yaralandığını öğrenen Gürsoy olay yerinde Mamak Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi‘ne ait aracın yanında iğneler ve henüz bilinmeyen araçlarla vurulmuş kanlar içinde yatan köpekler gördü.

Trafik güvenliğini tehlikeye atarak iğnelerle hayvanların vuran ve usulsüz toplama yapan belediye araçlarını takip eden avukat Gürsoy’un yolunun hem kesilmesi ve belediye çalışanlarının fiziki ve sözlü saldırısına uğraması üzerine Türkiye Barolar Birliği ve  pek çok il barosu, yaşanan hukuksuzluğa karşı harekete geçtiklerini açıkladı.

Gürsoy, şunları söyledi:

“Bundan yaklaşık altı ay önce ziyaret saatlerinde gittiğimiz barınağa almadılar ve ‘İstediğimizi alırız, istediğimizi almayız’ şeklinde konuştular. Hukuksuzluk diz boyu ve buralar kanun tanımaz toplama kamplarına  dönmüş durumda. Veteriner İşleri Müdürü vekili, kanunsuz talimat veriyor ve işçiler de bunları uyguluyor.

Dün de bu kişi orada almasına rağmen işçiler, beni de tartaklayarak, köpeği de tartaklayarak küpeli köpeği barınak kamyonuna attılar, yaka paça attılar hayvanı içeri. O köpeğin akıbetini de şu an bilmiyoruz. Dün takip ettiğim üç barınak kamyonun birinden hayvanların ciyak ciyak sesleri sokaklarda yankılandı. O köpeklere ne oldu, hangi köpeklerdi?

Bilmiyoruz…”

Belediye Başkanı barınakta açıklama yapmak yerine Twitter’da sohbet etti

Dün bu olayların ardından Mamak’taki barınağa giden gönüllüler, meclis üyeleri, milletvekilleri barınağın önüne toplandı. Ancak denetim yetkisi olan Belediye Meclisi üyeleri içeri alınmadı ve iki avukat da fiziksel şiddete maruz kaldı.

Gürsoy,  “Belediye Başkanı ise orada bir açıklama yapmak yerine gece Twitter’da bir sohbet odası açarak insanların ‘gazını almaya’ çalıştı. Yapması gereken şey barınağın önüne gelmekti” diyor:

“Burada çok kötü bir açıklaması da oldu Köse’nin. Dünyadaki bütün canlı ve cansız varlıklar insanlara hizmet etmek için vardır gibi bir cümle sarf etti ki bu çok tehlikeli. Çok korkunç, bu zihniyetle zaten yol alamayız.

‘İnsanlar korkuyorsa, saldırıya uğruyorsa -ki köpeğin koşmasına bile saldırı deniyor- bu kırmızı çizgimiz;, şikayet varsa hayvanları toplayacağız’ da dedi: Bu tamamen kanuna aykırı bir söylem.

Hayvan hakkı savunucuları, geceden bu yana hem Mamak hem de Konya’da barınaklar önünde bekleyişlerini sürdürüyor.

Bakmaya yüreğimizin dayanmadığı şeyleri hayvanların her gün yaşadığı yerlerdir barınaklar

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) de şu mesajı paylaştı:

“Köpekler barınaklara kapatılsın” sözünü her duyduğumuzda barınak gerçeklerini anlatmaya çalıştık. Bizim bakmaya yüreğimizin dayanmadığı şeyleri hayvanların her gün yaşadığı yerlerdir barınaklar. Hayvanlar bu işkenceyi yaşarken faillere ise hiçbir şey olmuyor.

Çünkü kamu çalışanları soruşturma engeli yüzünden yargılanamıyor. Kanun değişikliği yapılırken soruşturma engelinin ortadan kalkmasını ve sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyelerin ceza kapsamına alınmasını istemiştik ancak bu talebimiz gerçekleşmedi.

Aylardır sokakta yaşayan köpeklerin toplanıp barınaklara kapatılması gerektiği söyleniyor. Barınakların hayvanlar için “sıcacık yuvalar” haline getirilmesi talimatları veriliyor. Sonuç ise işte bu! Hayvanların kapatılmasını istediğiniz yerler; barınaklar, ölüm kampıdır!”

You may also like

Comments

Comments are closed.