Hayvan HaklarıManşetSivil ToplumTürkiye

Hayvan hakları için tek yürek oldular: Sahipsiz değiller!

0

Türkiye haftalardır Konya’daki barınak vahşetiyle çalkalanıyor. Hayvana yönelik şiddetin giderek arttığı ve sosyal medyada başlatılan linç kampanyaları sokakta yaşayan hayvanların yaşamını tehlikeye atıyor.

11 Aralık Pazar günü, Türkiye’de ve yurt dışında birçok sivil toplum kuruluşu eş zamanlı olarak hayvan hakları için sokağa çıktı.

Almanya Frankfurt Hunde Verein Meydanı‘nda da toplanan yaşam hakkı savunucuları canlar için tek ses tek yürek oldu.

Türkiye’nin dört bir yanında hayvanseverler eyleme katıldı.

İstanbul Kadıköy’de Süreyya Operası önünde düzenlenen basın açıklamasına İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, SOHAYKO Derneği Başkanı Elçin Yasin Yılmaz ve birçok hayvansever ile hak aktivisti katıldı.

Mersin’de de yaşam hakkı savunucuları Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda toplandı.

‘Rehabilitasyon merkezleri kurulmalı’

Sokak hayvanlarının barınaklarda toplanmasına karşı çıkan göstericiler, “Çocuklarımızı küreklerinize kurban etmeyeceğiz.”, “Sokak hayvanları sahipsiz değil.”, “Çip süresiz olsun.”  gibi yazılı  dövizler taşıdı. Göstericiler, Türkiye genelinde bir kısırlaştırma seferberliği yapılması, tüm belediyelerin rehabilitasyon merkezleri kurması çağrısında bulundu.

Burada grup adına açıklama yapan Ayhan Demir, hayvanların yaşam hakları için mücadele edeceklerini söyledi.

Birçok ilde bakımevi yok

Hayvanların bazı belediyeler tarafından toplatıldığını ve başka şehirlerde kırsaldaki çöplüklere attığını ifade eden Demir, Hayvanları Koruma Kanunu’nun üzerinden on sekiz yıl geçmesine rağmen hala birçok ilde bakımevi kurulmadığını belirtti.

“Bütün belediyelerin kendi sınırları içinde kısırlaştırma üniteleri, bakımevleri kurmaları hükmü maalesef yeni. 7332 sayılı yasada belediyelere üç-dört yıla yakın süreler verilerek ötelendi” diyen Demir, kısırlaştırma ile iki yılda üremenin kontrol alınabileceğine dikkat çekti.

Demir, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre düzenli kısırlaştırma ile sorunun iki yıla kalmadan büyük ölçüde kontrol altına alınacağını da vurguladı.

Yurdun dört bir yanında tek ses!

Afyon, Antalya, Adana, Artvin, Aydın, Balıkesir, Batman, Bartın, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale Çorum, Diyarbakır, Denizli, Düzce, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Karabük, Karaman, Kars, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Tokat, Tekirdağ, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde de hayvanseverler  hem barınaklardaki şiddet olaylarını hem de hükümetin sokak hayvanları ile ilgili politika ve söylemlerini protesto etti.

You may also like

Comments

Comments are closed.