ManşetHayvan Hakları

Devrek Belediyesi’ne bağlı barınakta tedavi gören kedi anestezi etkisinde sokağa atıldı

0
Devrek Belediyesi Barınağı

Zonguldak’taki Devrek Belediyesi’ne bağlı barınakta bir kedinin anestezi verildikten sonra sokağa bırakılmasına yönelik görüntülerin sosyal medyada büyük yankı uyandırmasının ardından hayvan hakları aktivistleri bir metin kaleme aldı.

Aktivistler, belediyeye bağlı veterinerlik hizmetlerinin geliştirilmesini, barınakta yapılan çalışmaların şeffaflık içinde yürütülmesini ve bölgedeki gönüllüler ile işbirliği içerisinde hareket edilmesini talep etti.

‘Savunmasız şekilde sokağa bırakıldı’

Kedinin sokakta can çekiştiği görüntüleri sosyal medyada bölge sakinlerinden Gülcan Köroğlu tarafından paylaşılmıştı. Köroğlu, barınakta buna benzer çok fazla uygulama olduğunu ve tedavi gören hayvanların anestezi etkisi altında savunmasız bir şekilde sokağa bırakıldığını iddia etti. Kedinin tedavisi ise özel klinikte devam ediyor.

Olayın duyulmasının ardından Yaşam Nöbeti, İstanbul Vegan İnisiyatifi ve HAYDİ’nin de içerisinde bulunduğu hayvan hakları aktivistleri sosyal medyada #devrekbelediyesihesapver etiketi üzerinden bir kampanya başlattı. Aktivistler, sorumluların ortaya çıkmasını talep etti.

Bozkurt: Gerçek hayvan severler ile çalışacağız

Tepkilerin artması üzerine, Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Tempo Gazetesi’ne röportaj vererek “O görüntüleri gördüm. İyi niyetle yayılmadıkları ortada. Böyle bir durum varsa bana veya konu hakkındaki birim amirlerine ulaşabilirler ama bunu yapmadan sosyal medya kampanyası başlatmışlar” dedi.

Bozkurt açıklamasının devamında kendisinin hayvanlar için yaptığı projelerin görmezden gelindiğini söyleyerek “İstedikleri çığırtkanlığı yapsınlar umurumda bile değil. Ben önümüzdeki süreçte hayvan gönüllüleri ekibi kuracağım. Gerçek hayvan severler ile çalışacağız” ifadelerini kullandı.

‘Gönüllüler tehdit ile uzaklaştırıldı’

Bu tartışmanın üzerine hayvan hakları aktivistleri tarafından yazılan metinde bölgedeki gönüllülerinin barınak ve belediye ile iletişime geçmeye çalıştığı ancak şiddet tehditleri ve hakaretler ile karşılaştıkları belirtildi.

Aktivistlerin talepleri şöyle: 

  • Veterinerlik hizmetlerinin iyileştirilmesi. Bunun için görevli veteriner ile mevcut ekipman yetersiz ise gereken nitelikleri karşılayacak yeni veteriner görevlendirilmesi ve ekipmanın yenilenmesi.
  • Barınağın yürüttüğü çalışmaların şeffaflaştırılması. Bu doğrultuda:
  • Sahipsiz hayvan geçici bakımevine 7/24 kayıt yapan kamera takip sistemi kurulması
  • Hayvanlar için yürütülen çalışmaların belgelerle birlikte kamuoyuyla paylaşılması
  • Düzenli besleme yapılan alanların ve geçmiş zamanlarda yapılan beslemelerin bilgisinin görüntülerle verilmesi

Kısırlaştırılan hayvanların kaçı hayatta?

  • Kısırlaştırılmış ve tedavi edilmiş hayvan sayısının, bu hayvanların kaçının hayatta olduğu ve yapılan işlemden sonra nereye bırakıldıkları bilgisinin paylaşılması
  • Tedavi ve kısırlaştırılma süreçlerinin nasıl yürütüldüğü hakkında belge paylaşılması
  • Şikayet başvuru kanallarının açıkça belirtilmesi
  • Barınağa temin edilen mama miktarının ve mamaların hangi şartlar altında kimler aracılığıyla dağıtıldığının belgelerle açıklanması
  • Barınağın yuvalandırma prosedürü hakkında bilgi verilmesi
  • Çalışmaların bölge sakinleri tarafından tanınan ve güvenilen gönüllülerle iş birliği içerisinde yürütülmesi

 

 

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.