ManşetEnerjiTürkiye

Türkiye kömür üreticilerine 10 ayda 100 milyon TL destek verdi

0
Fotoğraf: Shutterstock

Dünyanın en büyük ekonomilerinin trilyonlarca doları Covid-19 kurtarma paketlerine yönlendirdiği günümüzde Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya gibi ülkeler desteklerde iklim değişikliğini hesaba katmanın önemini vurguluyor.

Türkiye ise kaynakların önemli bir kısmı iklim kriterlerini gözetmeden fosil yakıt sektörüne aktarılmaya devam ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede Covid-19 gölgesinde geçen 2020 yılının 10 aylık sürecinde ‘yerli kömür’e 100 milyon lira destek sunduklarını açıkladı.

Dönmez açıklamasında yerli kömür üretimini enerji bağımsızlığı ve istihdam açısından kritik önemde gördüklerini söyledi. 1000 MW’lık yerli kömür santralinin yıllık 1,24 milyar metreküp doğalgaz ithalatını önlediğini vurgulayan Dönmez, “Bu sayede cari açığımızın kapanmasına yıllık yaklaşık 240 milyon dolarlık bir katkı sağlanıyor” dedi.

Desteklenen işletme sayısı 44’e çıktı

2016-2019 dönemini kapsayan üç yılda 27 kömür madeni işletmecisine destek sağlanmıştı. Covid-19 etkisi altında geçen 2020 yılında yerli üretim desteğinden yararlanan kömür işletmecisi sayısı 44’e çıktı.

Son dönemde ödenen 100 milyon lira ile birlikte son dört yılda yerli kömür üreticilerine verilen destek tutarı 230 milyon liraya ulaşmış oldu.

95 kömür ruhsatı bulunuyor

Ülke genelinde halihazırda 85’i yer altı işletmesi, 250’si açık işletme, 60’ı hem açık hem yer altı işletmesi olmak üzere toplam 395 kömür ruhsatı bulunuyor.

Türkiye’nin 19,3 milyar ton linyit, 1,5 milyar ton taşkömürü rezervi bulunuyor. Elektrik üretiminin yaklaşık üçte biri ise yerli ve ithal kömürden sağlanıyor.

Karbona bağlı hale getirebilir

G20 ülkelerinde yer alan 14 düşünce kuruluşu ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde hazırladığı 2020 İklim Şeffaflığı Raporu hükümetlerin fosil yakıtlara sunduğu koşulsuz desteklerin, yenilenebilir enerjideki büyüme eğilimini sürdürmek yerine pandemi öncesi eğilimlerle kıyaslandığındaki ekonomileri karbona bağımlı hale getirme riskine karşın uyarıyorlar.

Raporda  AB, Fransa ve Almanya gibi G20 üyelerinin kurtarma paketlerinde iklim değişikliğini hesaba katmaya başladıkları belirtilirken diğer ülkelerin ise karbonsuzlaşmanın tersine adımlar attığı vurgulanıyor.

Konuyla ilgili bir paylaşım yapan 350 Türkiye “Dünyanın dört bir yanında hükümetler kömürden kurtulmak için tarihler veriyorlar; Covid-19’la mücadelede yeşil ekonomik toparlanma pakelerini tartışıyorlar. Dünyanın dört bir yanında krizlere karşı adil iyileşme talep ediliyor. Türkiye ise bir başkadır” diyerek bu durumu eleştirdi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.