Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM Parti) Balıkesir İl Örgütü, kentte yaşanan ekolojik yıkımları tartışacağı “Balıkesir Ekoloji Konferansı”nı Burhaniye ilçesinde bulunan Reha Yurdakul Kültür Merkezi’nde düzenledi.
Konferansa katılan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, konuşmasında 3 Eylül’de Artvin Borçka‘da ormanlarını korumak isterken katledilen Reşit Kibar‘ı andı: “Katledenler çok yabancı değil. Daha fazla rant elde etmek, doğayı tahrip etmek isteyenler, mücadele edeceğimizi bildiği halde bu kadar ısrarlı olanlar ve onları destekleyenler, doğa düşmanı, halklar düşmanı, inançlar düşmanı, emekçi düşmanı bir iktidarla ittifak kuranlar Reşit’i katlettirdi. Reşit’i unutmayacağız, bir demokrasi şehididir” diye konuştu.
‘Ekoloji mücadelesi, demokrasi mücadelesi kadar önemli’
İktidar ve sermayenin aynı mantıkla hareket ederek, rantının önüne geçmek isteyen herkese vahşice saldırdığını söyleyen Bakırhan, buna karşı geleceğe tertemiz bir doğa bırakma ve her şeyin sermayeye peşkeş çekilmediği bir ülke yaratma sözlerini tutacaklarını belirtti. Bir kaç aydır yaptıkları Ekmek ve Adalet Buluşmaları’na değinen Bakırhan şunları söyledi:
“Mardin Nusaybin’deki buğday üreticileri, Tekirdağ‘daki ayçiçeği üreticileri, esnafımız, balıkçılar, kadınlar, gençler, KHK’liler adalet ve hukuk arayanların tamamı iktidar gerçekliğini her yerde ortaya koyuyor. Demokrasi arayışı konusunda Kürtlerin dostlarının verdiği mücadelenin yanında ekokırım karşısında Ege’nin, Balıkesir’in, Kazdağları’ndaki direnişçilerin ortaya koyduğu mücadele çok önemli ve değerlidir. Sadece demokrasi mücadelesinde değil bu alanda da en az onun kadar kıymetli bir mücadele veriliyor. Bu mücadeleyi veren bütün arkadaşlara emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.”
‘Madenciler için yeni bir yasa teklifi hazırlıyorlar’
AKP iktidarının sermayeyi halkın içinde olduğu mutsuzluktan muaf tuttuğunu kaydeden Bakırhan, nerede bir dağ görse maden, dere görse baraj, orman görse kesilecek alan olarak baktığını kaydetti; 22 yılda 32 defa orman yasasında değişiklik yaptığını hatırlattı:
“Burada ilk defa söylüyorum. Maden şirketleri için yeni bir yasa teklifi hazırlığı içinde. Maden şirketlerine bu yetmiyor, daha kolay ulaşmak, daha kolay ruhsat almak, daha fazla rant elde etmek için iktidara sürekli yasa teklifi vermeye çalışıyorlar. İstiyorlar ki önlerinde hiçbir idari engel kalmasın. Zaten kalanları bir biçimiyle aşıyorlar engel yok, ama onu da ortadan kaldırmak istiyorlar. İşimiz zor ama Türkiye’nin yüzde 80’i bizim gibi düşünüyor. Tek bir eksikliğimiz var. Onları örgütlemek, bir araya gelmek, bu vahşi sermaye, saraya, savaşa çalışan ekokırımcı iktidar karşısında güçlü bir zemin örmek.”
Çevresel Etki Değerlendirme raporlarının da pervasızca düzenlendiğini de belirten Bakırhan, şöyle devam etti:
“Asıl trajikomik olan TOBB’un Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan, maden arama faaliyetlerinin kamu yararına yapılan bir faaliyet olarak değerlendirilmesini söylüyor. Sermaye rant elde edecek, tahrip edecek, enkaz bırakacak adına kamu yararı diyecekmişiz. Bir de onları dokunulmaz kılalım. Nerede bireylerin rantı kamu yararı olmuş. Mehmet Cengiz’i de Çevre Şehircilik bakanı yapın onun önündeki idari engelleri kaldırın. İşte böyle bir iktidarla karşı karşıyayız. İktidar böyle olursa TOBB Madencilik Meclis Başkanının söylemi de böyle olur. Yani bunlar diyorlar ki işimizi uzatmayın kısa yoldan kısa sürede halledin biz rantımıza bakalım diyorlar.”
Maden şirketinden bakanlığa dava: Altın çıkarmak kamu yararına
Lice’de maden projesine karşı eylem: Toprağımızdan vazgeçmeyeceğiz
Fernas Madencilik işçileri Ankara’ya yürüyor
Ordu’da maden arama sondajına karşı miting çağrısı: Yaylalarımıza dokunma!
Lapseki’de madenin ‘kapasite artırımı’ için yapılan keşfe bölge halkı alınmadı
Cengiz Holding, Kazdağları’ndaki Halilağa madeni için kırıma başladı
Ödemiş’te köylülerin birliği maden şirketini yendi
Şırnak: Vatandaşa yasaklı kent maden şirketlerinin talanına açıldı
Cengiz Holding’in Çanakkale Yanıklar’daki maden keşfinde köylü isyanı: Yallah Cengiz!
CVK’nın Türkmen Dağı’ndaki altın madeni projesi Danıştay’dan döndü
Mahkeme İliç’teki madene Bakanlığın verdiği ÇED’i iptal etti: ‘Şirket kararı bildiği için işçileri çıkardı’
Düzce’de ruhsat protestosu: Kaplandede’yi madencilere kurban etmeyeceğiz
Türkmen Dağı’nda altın madenine karşı valiliğe binlerce imzayla dilekçe verildi
Malatyalı aktivistler vahşi madenciliğe karşı imza topluyor: Arguvan’ı İliç yaptırmayacağız
Balıkesir’de 155 maden şirketinin Kazdağları dahil 279 maden arama-işletme ruhsatı aldığını anımsatan Bakırhan, izleyicilere iktidarı değiştirme çağrısı yaptı.