İzmir‘in Ödemiş ilçesindeki Bozcayaka köyünde planlanan taş ocağına karşı bir araya gelen köylülerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı.
Kararın ardından köylüler, ülke genelinde toprağını korumaya çalışanlara seslenerek, “Biz omuz omuza verince başardık, topraklarımızı koruduk. Umutsuzluğa kapılmayın ve yan yana gelin. Köylüler bir araya gelince başaramayacağı bir şey yok” dedi.
Yenigün Gazetesi‘nden Nurcan Etik‘in haberine göre, İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü; Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin, “projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti” gerekçesiyle iptal edildiğini duyurdu.
‘Mücadele sürecinde çok şey öğrendik’
Kendi köylerinde de çevrelerinde de ilk kez böyle bir girişimle karşılaştıklarını anlatan Bozcayaka Muhtarı Osman Can, “Ruhsat alınmasından kaynaklı, bu köyün tarihine topraklarını şirketlere peşkeş çeken ya da buna engel olamayan bir muhtar olarak geçmeyi asla istemedim. Burası benim doğup büyüdüğüm, tüm hayatımı geçirdiğim köy; yani hem geçmişim hem geleceğim” dedi.
Can taş ocağına karşı mücadele sürecinde de çok şey öğrendiklerini anlattı:
“Hem gazeteci hem de çevre mücadelesinde yer alan arkadaşlarımızla en başından beri nasıl yol izlenmesi gerektiği noktasında hep iletişimdeydik. Bu arkadaşlarımız hem köyümüzü ziyaret etti, köylüleri durum hakkında bilgilendirdi hem de yan köylerle ortak bir mücadelede buluşmamızı sağladı. ‘Hiçbir şey yapamayız’ deyip umutsuzluğa düşen köylülerimiz de bir araya gelince neler başarabileceğimizi gördü. Her şeye zamanında itiraz ettik. Karar da bize gösteriyor ki doğru işleri doğru zamanda yapmışız. Bu süreç bize birçok şey öğretti.”
Konaklı Mahallesi Muhtarı Ali Uludağ da “EEmeği geçen herkesle gurur duyuyoruz, onlara teşekkür ediyoruz. Bir felaketten kurtulduk. Birlikte başardık ve bir arada olunca neler yapabileceğimizi de görmüş olduk. Çok mutluyuz” diye konuştu.
‘Maden açılsaydı köyler bitmişti’
Balabanlı Muhtarı Gürol Bozkurt ise, bölgede iklim değişikliğinden kaynaklı tarım yapmanın giderek zorlaştığına dikkat çekti:
“Eğer bir de bu maden olsaydı biz bitmiştik. Osman ve Ali Muhtar’ım önceden imzaları toplamıştı. Biz de hâlâ imza toplamaya devam ediyorduk ancak bu süreçte bu haberi almak bizi çok mutlu etti. Tek bir köy olarak değil, komşu köylerle var olduğumuzu, bir araya gelirsek topraklarımızı, dağlarımızı, hayvanlarımızı, kendi yaşamımızı ve birbirimizi nasıl koruduğumuzu görmüş olduk.”
Birlikte mücadeleden GÖÇEP doğdu
Bozcayaka, Konaklı ve Balabanlı Muhtarları ile köylüler, bölge sakinlerine yaklaşık bir buçuk ay boyunca imza toplama, köylüleri durumdan haberdar etme ve madenin açılması durumunda bölgede neler yaşanacağı hakkında bilgi verdi.
Bozcayaka’da ilk kez köy kahvesinde bir araya gelen vatandaşlar, madene karşı neler yapabileceğini görüşmüş, planlamalar yapmış ve harekete geçmişti. Bu görüşmeye EGEÇEP Sözcüsü Baha Okar ve gazeteciler de katılmıştı. Bu görüşmede köylüler hem söz konusu madene hem de bundan sonra bölgelerinde yaşanacak bir çevre sorununa karşı birlikte ve hızlı mücadele etme kararı almış ve bu amaçla Güney Ödemiş Çevre Platformu’nun (GÖÇEP) kurulduğunu duyurmuştu.