DoğaManşet

Türkiye’nin en yaşlı ağaç fosili Zile’de bulundu: Tropikal iklim kuşağına ait ağaç, 41,5 milyon yıl önce yaşamış

0

Tokat‘ın Zile ilçesinde yedi ay önce bulunan ağaç fosillerinin 41,5 milyon yıl öncesine ve tropikal iklim kuşağına ait olduğu tespit edildi.

Zile ilçesindeki bir arazide bulunan ağaç fosilleri inceleme için Zile Belediyesi’ne, oradan da İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı‘na teslim edilmişti.

İnceleme sonrası yeniden ilçeye gönderilen fosiller, Zile Belediyesi Müze Müdürlüğü‘nce koruma altına alınıp sergilenecek.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi‘nden Dr. Bedrettin Selvi, “Türkiye’de 41,5 milyon yıl öncesine ait bu tür bir fosile şu ana kadar rastlanmamıştı. Türkiye’de tropikal iklim kuşağına ait bitki fosiline Tokat Zile’de rastlanılması, literatüre ilk kayıt olarak düşmüştür. Bu açıdan da çok önemlidir” dedi.

Türkiye’de çeşitli zamanlarda ve mekanlarda çeşitli bitki fosillerine rastlandığını hatırlatan Dr. Selvi, bu fosilin önemini ise şöyle anlattı:

Bolu Seben civarında rastlanan ilk bitki fosili yaklaşık 20 milyon yıl öncesine ait bir fosildir. Bunun haricinde özellikle Kızılcahamam, Erzurum, Trakya ve Tokat’ta bitki fosillerine rastlanmıştır. Türkiye’deki 41,5 milyon yıl öncesine ait bu tür bir fosille şu ana kadar rastlanmamıştı. 41,5 milyon yıl önce rastlanan fosil defnegiller familyasından örnek. Şimdi defnenin ülkemizde tek bir yaşayan örneği var, o da şu anda kullandığımız Akdeniz defnesi (Laurus nobilis) diye bildiğimiz defne bitkisi. Defnegillerin yaşam ortamı, çok yoğun olarak bilinen tropiklerdir. Tropik bitki kuşağına ait bir bitkiye Zile’de rastlanması; 41,5 milyon yıl önce Zile civarında bir tropikal iklimin varlığını göstermektedir. “

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.