Bozcaada’nın en büyük koylarından biri olan Sulubahçe Koyu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihaleye çıkarıldı. 22 Kasım Salı günü Ankara’da yapılacak ihalenin şartlarında, ihaleye konu olan 7.545 m²’lik alanda bir adet büfe, birer adet kadın / erkek duşu, tuvaleti, soyunma kabini ile şezlong ve şemsiye hizmetleri verilmesi yer alıyor. Bozcaada kıyılarının ranta ve özel şahıslara açılmasına karşı çıkan ada halkı, yerel yönetimi ve sivil toplum kuruluşları, koyların bakir kalmasını ve halkın kullanımında olmasını savunuyor.
Bozcaada ihale karşı tek ses ayakta
Açık teklif usulü yapılacak ihalenin muhammen bedeli 227 bin 200 TL olarak belirlendi. Bozcaada Haber‘de yer alan habere göre, Bozcaada Kaymakamlığı’na ve Bozcaada Belediyesi’ne ihale hakkında bir bilgi verilmedi. Sulubahçe koyunun ihaleye çıkarıldığının öğrenilmesi, adayı hareketlendirdi. Ada halkı ve sivil toplum kuruluşları, Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz‘ın çağrısıyla bir araya geldi.
“Bu ihale durdurulmalı”
Koyların özel şahısların eline verilmesini kabul etmediklerini belirten ve buna karşı hep birlikte mücadele edeceklerine dair söz veren Başkan Yılmaz, “Bozcaada halkı, Bozcaada’daki bütün sivil toplum kuruluşları, ben ve adaya gelen misafirler, bu koyların bakir kalması yönünde görüş bildiriyoruz. Yapılacak ihalenin bu hali ile sonuçlanmasının Bozcaada için ileride telafisi ve ikamesi mümkün olmayan birçok tehlikeyi içereceği kanaatindeyiz. Bütün hukuki ve kanuni haklarımızı da savunarak bu ihalenin mutlaka durdurulması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
Haberin duyulmasının ardından acil toplantı yapan Bozcaada Kent Konseyi de ihalenin iptal edilmesi için neler yapılabileceğini konuşurken, gerekirse ihaleye toplu katılacaklarını açıkladı.
“Kıyıların ihale çıkarılması adaya zarar verir”
Daha önce Çanakkale-Balıkesir 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planıyla adanın bakir koylarının yapılaşmaya açılmasına karşı mücadele eden Bozcaada Forum‘dan Fırat TUNABAY, “Bozcaada’nın bakir koylarının ihaleye çıkarılması, ada halkına, ada yaşamına, doğal yapısına ve sosyoekonomisine hiçbir katkı sağlamayacağı gibi adanın sıradanlaşmasına ve kendine has kimliğinin zarar görmesine neden olacaktır. Ada halkının yok sayılarak tepeden inme bir şekilde yapılmaya çalışılan, rant amacı güttüğü belli olan bakir koyların ihaleye çıkarılmasına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.
Beylik Koyu da İhale edilmişti
2014’ün Aralık ayında Beylik Koyu’nun adadaki yerel yönetimin ve halkın bilgisi dışında Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki bir çalışana ihale edildiği öğrenilmişti. Ada halkı ve Bozcaada Belediye Başkanı tarafından ihaleye tepkiler gelmiş, sosyal medyada #bozcaadabizim etiketi ile başlatılan kampanyaya yüzbinlerce kişi destek vermişti. İtirazlar üzerine ihale iptal edilmişti.
(Bozcaada Haber)