Somali’de iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklığın ağır bir açlık ve kıtlık dalgasına neden olacağı bildiriliyor.
Birleşmiş Milletler Afrika’nın doğu kıyılarında yer alan Kenya, Etyopya ve Somali’de yaklaşık 10 milyon kişinin, ciddi bir kuraklık krizi ile karşı karşıya ve yardıma muhtaç durumda olduğunu açıkladı. Somali’de on yıllardır süregiden iç savaş nedeniyle altyapının harap olması, kuraklığın daha da büyük bir krize dönüşmesine yol açıyor.
Birleşmiş Milletler’in insani yardım koordinatörü Valeri Amos İngiliz The Telegraph gazteesine yaptığı açıklamada iklim değişikliğinn kuraklığın asıl nedeni olduğunu söyledi. Eskiden 10 yılda bir kuraklık görüldüğünü, ardından bunun 5 yılda bire düştüğünü söyleyen Amos bugün kuraklığın 2 yılda bir görüldüğünü söyledi. Eğer yılın ilk veya son aylarında ciddi yağışlar olmazsa bunun izleyen yılın ağır kuraklık içinde geçeceğini gösterdiğini söyleyen Amos iklim değişikliğinin sonuçlarını daha fazla ciddiye almamız gerktiğini belirtti.
Öte yandan Somali’deki kuraklıktan kaçanlar Kenya topraklarında, dünyanın en büyük mülteci kampı olan Dabaab Kampı’nda barınıyor. Yaklaşık 380 bin kişinin yaşadığı Dadaab kampına her gün yaklaşık 1.400 kişi daha gidiyor.
“Dünyadaki en büyük insani felaket”
Dün kampı ziyaret edip mültecilere görüşen Antonio Guterres, Somali’nin Kenya ve Etiyopya sınırını kasıp kavuran kuraklığın, şu anda “dünyadaki en büyük insani felaket” olduğunu söyledi.
Guterres’in burada öykülerini dinlediği Somalililer arasında, kampa ulaşmak için 35 gün yürüyen, ancak üç çocuğu yolculuğa dayanamayıp ölen bir kadın da vardı. Göçebe çobanlıkla yaşamlarını sürdüren pek çokları, otlak kalmadığını, hayvanlarının telef olduğunu anlatıyor. Bölgeden, dayanıklılığı ile bilinen develerin bile ölmeye başladığı haberleri geliyor.
BM’nin mülteciler sorumlusu Antonio Guterres, Eş Şebab denetimindeki alanlara da yardım malzemesi ulaştırabilmek için müzakerelerde bulunduklarını söyledi. Guterres, yardım kuruluşlarının faaliyetlerini yayabilmesi için güvenlik sorunlarının aşılması gerektiğini söyledi. Yardım dağıtımı için bir uzlaşmaya varılması ABD’nin ‘terör örgütü’ kabul ettiği Eş Şebab ile BM nezdinde bir anlaşmaya varılmasını gerektiriyor.
BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, bölgede iki milyon çocuğun yetersiz beslendiğini, hayatta kalabilmeleri için yardım gerektiğini söylüyor. Kuruluş, bölgedeki faaliyetleri için gereken 477 milyon dolarlık bütçede yüzde 40’ı bulan bir açık olduğunu kaydediyor.
Bu bölge 1980’lerde de açlık krizi ile dünyanın gündemine oturmuştu. Kuraklığa bir an önce müdahale edilmezse, bu krizin de kıtlığa dönüşmesinden endişe ediliyor.
Somali ile Kenya ve Etiyopya sınırlarının kesiştiği alanın yanı sıra, Uganda ve Cibuti de kuraklıktan etkileniyor. (BBC, The Telegraph)
Yeşil Gazete