Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul projesi çerçevesinde, tüm tartışmalara, yargı kararlarına ve itirazlarına rağmen yeni imar izinleri çıkarılmaya devam ediliyor.
Son olarak bu hafta İstanbul Arnavutköy’de Yenişehir Rezerv Yapı Alanı’nın bir kısmına ilişkin Boyalık ve Baklalı mahallelerini kapsayan bir imar planı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca onaylandı
Önceki haftalarda da proje güzergâhında yer alan Durusu, Haraççı, Taşoluk, Boğazköy, Hadımköy, Bolluca, Ömerli mahallelerindeki 34 taşınmazın, AKP’li Arnavutköy Belediyesi tarafından satışa çıkarıldığı gündeme gelmişti.
Sazlıdere Barajı’na yakın bir alanda oluşturulan ve 3 milyon kilometrekareyi kapsayan yeni imar planında, söz konusu parseller Kanal İstanbul Projesi’ne dört kilometre uzaklıkta yer alıyor ve Baykar Özel Endüstri Bölgesi’nin bitişiğinde. Baykar’ın yönetim kurulu başkanı ise Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar.
Yeni imar planının açıklaması ise şöyle:
“Planlama Alanı İstanbul Arnavutköy Ömerli Mahallesi’nde konumlanmakta olup ilçenin güneybatı sınırında, sanayi ve lojistik tesislerinin bulunduğu bölgenin ve Baykar Özel Endüstüri Özel Bölgesi’nin bitişiğinde yer almaktadır. Planlama alanının konumlandığı Arnavutköy ilçesinin kuzeyinde Karadeniz ve İstanbul Havalimanı, güneyinde Esenyurt ve Başakşehir ilçeleri, batısında Eyüpsultan ilçesi yer almakta ve ilçe içerisinden kuzey/güney doğrultusunda Kanal İstanbul Projesi geçmektedir.”
Mahkeme bütün planları iptal etmişti
Cumhuriyet‘ten Özlem Güvemli‘nin aktardığına göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) açtığı davalar sonucu bölgenin bütün planları İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından 2023 Aralık ve 2024 Ocak ayında ayrı ayrı verilen kararla iptal edilmişti. Başka bir davada da İstanbul 3. İdare Mahkemesi, Emlak Konut Dursunköy projesinin bulunduğu 2. etabın imar planlarını 29 Aralık 2023’te iptaline hükmetmiş; ancak iptal kararlarına rağmen konutların inşaatı devam etmişti.
Bakanlık, plansız kalarak kaçak duruma düşen iki mahallede kurulan Yenişehir Rezerv alanı (Kanal İstanbul Projesi) 1.etap sınırları içinde kalan TOKİ’nin konut inşaatları için devreye girdi. 18 Eylül 2024 tarihinde plansız kalan bölge için hazırlanan imar planları bakanlık tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı.
Kanal İstanbul 1. Etap sınırları içerisinde yer alan “Yenişehir Rezerv Yapı Alanı” yaklaşık 33,674 hektarlık alanı, planlama alanı ise yaklaşık 315 hektarlık alanı kapsıyor.
Dar gelirliye yönelikmiş
Konuya ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Arnavutköy İlçesi için öngörülen 3750 sosyal konut projesi çalışmaları yürütülmektedir. Ancak söz konusu alanda yer alan meri imar planlarının mahkeme kararları doğrultusunda iptal edilmesiyle alan plansız kalmıştır. Dolayısıyla ihaleleri yapılmış olan, fiili durumda yerinde inşaatı başlanan ve devam etmekte olan süreç sekteye uğramıştır. 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu’na istinaden alt gelir grubunun barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen Sosyal Konut Projesi hedeflerine yönelik olarak yürütülecek çalışmalara altlık oluşturmak üzere plansız kalan alanda mahkeme kararlarında gerekçe olarak ortaya konan iptal gerekçeleri göz ününde bulundurularak İstanbul İli, Arnavutköy İlçesi, Boyalık ve Baklalı mahallelerinde yer alan yaklaşık 315 hektarlık alana yönelik olarak imar planları hazırlanması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.
İstanbul’da yaşanan nüfus artışı, göç, konut stoğunun niteliği gibi unsurlar konut ihtiyacını arttırmaktadır. Özellikle son dönemlerde artan maliyetlerle beraber İstanbul başta olmak üzere birçok kentte konut sorununun oluştuğu ve konuta erişimin azaldığı görülmektedir. Sosyal konut anlayışı ile artan konut ihtiyacının karşılanması ve erişilebilir konut stoğunun oluşturulması doğrultusunda daha nitelikli, ekonomik olarak karşılanabilir, sosyal ve teknik altyapı hizmetlerini barındıran yaşam alanlarının üretilmesi hedeflenmektedir. Özellikle dar gelirlilere yönelik politika ve uygulama araçlarının geliştirilmesi, sürdürülebilir ve ekonomik olarak karşılanabilir konut seçeneklerinin arttırılması, gecekondu ve kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi için kendi evini yapma ve aşamalı olarak evini geliştirme programlarının desteklenmesi hedeflenmektedir.”
45 hektarlık alanın ‘fonksiyonu’ da değiştirildi
Öte yandan kanal güzergahında yer alan Arnavutköy’deki 45 hektarlık arazinin “parklar ve dinlenme alanı” olan fonksiyonu da depolama faaliyetlerinde kullanılmak üzere değiştirildi.
Arazi, 2022 yılında bakanlık tarafından riskli yapıların dönüştürülmesi için rezerv yapı alanı ilan edilen bölgenin sınırları içinde bulunuyor.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Özlem Güvemli’nin aktardığına göre, Belediyenin yaptığı yeni plan ile arazinin 23 bin 700 metrekaresi depolama faaliyetlerinde kullanılmak üzere “lojistik tesis alanı”, 17 bin metrekaresi park, 4 bin 500 metrekaresi de yol olarak planlandı.