Sicilya’nın Ragusa bölgesinde mevsimlik tarim işçiliği yapmakta olan tam 5.000 Romanyalı kadın yaşamakta. İnsanlık dışı şartlarda yaşayan ve hiçbir güvencesi olmayan bu kadınlar aynı zamanda sürekli olarak işverenlerin cinsel istismarına uğruyor.
İtalya göçmen hakları organizasyonu olan The Proxyma Association, seralarda ve tarlalarda çalışan Romanyalı kadınların yarısından fazlasının işverenleri ile cinsel ilişkiye zorlandığını ve neredeyse tamamının sömürü koşulları altında çalıştırıldığını belirtiyor. Bölgedeki polis ve jandarmanın elindeki veriler, farklı bölgelere yayılmış bu sömürü çiftliklerinde çalışan Romanyalı kadın işçi sayısının 7.500’lere kadar çıktığını gösteriyor. Ragusa bu anlamda sömürünün merkezi haline gelmiş durumda.
İçinde bulundukları durumla ilgili konuşmaya cesaret edebilen kadınlardan biri olan Nicoletta Bolos, tam üç yıl önce eşiyle beraber Sicilya’ya geliyor.
” Benim geldiğim yerde kimsenin bir işi yok, aylık ortalama maaş 200 avro civarında. Ucunda acı çekmek olsa bile burada bundan daha fazlasını kazanabildiğimiz için geldik ve sonunda birer köleye dönüştük”
Bolos tam 3 yıl boyunca işvereninin sürekli olarak tecavüzüne uğruyor
“İlk önce eşim benimle konuştu. Sera sahibinin benimle beraber olmak istediğini, eğer reddedersem ödeme yapmayacağını ve bizi çiftlikten kovacağını söyledi. Başta eşime itiraz ettim ve patronun teklifini reddettim. Bunun üzerine eşim beni dövmeye başladı ve işimizi kaybetmememiz için patronun her dediğini yapmamız gerektiğini söyledi.Konuşmamızdan sonra patron içeriye geldi. Elinde bir silah vardı. Kımıldarsam kafamı uçuracağını söyledi. Sonra işini bitirip çekip gitti”
Ertesi sabah ise hiçbirşey olmamış gibi eşiyle serada çalışmaya devam ediyor Bolos. İtalya’yı Avrupa’daki en büyük meyve ve sebze üreticisi ve ihracatçısı haline getiren ürünleri yetiştirip hasat ediyorlar. (Ragusa bölgesi Avrupa’da sebze ve meyve üretiminde üçüncü sırada)
Bolos, çiftlikte çalıştıkları süre boyunca, işçilere yaşanabilir bir konaklama sağlanmadığını, akşam yemeğinde kedi maması verildiğini ve sağlık güvencelerinin olmadığını söylüyor Geceleri ise diğer kadın işçilerle, işverenlerinin ve arkadaşlarının tecavüzlerine katlanıyorlar.
Kadınların çoğu çalışma şartlarına ve tecavüzlere başka bir seçnek olmadığını düşündükleri için ses çıkarmıyor. Arkalarında bıraktıkları ailelerine ve çocuklarına bakabilmek ve onların ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına bu insanlık dışı muameleyi kabul etmek durumunda kalıyorlar.
45 yaşındaki Eliza ilk iş gününde patronunun tecavüzüne karşı koymaya çalıştığını ancak kovulmakla tehdit edildiği ve Italya’da kalmanın başka bir yolu olmadığını düşündüğü için durumu kabul ettigini söylüyor the Observer’a.
Sicilya’da Romanyalı kadınlar arasındaki kürtaj yaptırma oranındaki belirgin artış sağlık uzmanlarını ve insan hakları üzerine çalışan dernek ve kuruluşları da harekete geçiriyor. Proxyma yaptığı açıklamada, Ragusa’da kadın nüfus içinde Romanyalı kadınların oranı %4 iken, kayıtlı kürtaj verileri içindeki oranlarının %20’yi bulduğunu belirtiyor.
Kliniklerde Romanyalı kadınlara sağlık hizmeti vermeyi amaçlayan Fari Project koordinatörü Ausilia Cosentini; kadınların kürtaj olmaya patronlarıyla ya da başka İtalyan erkeklerle geldiklerini lakin kürtaj kararının tecavüz nedeniyle mi, işlerini kaybetme korkusuyla mı yoksa başka bir nedenle mi alındığını anlamanın zor olduğunu söylüyor .
Sicilya’da daha önce toprak ve sera sahipleri botlarla İtalya’ya kaçak giriş yapan ve kayıtlı olmayan göcmenleri çalıştırıyorlardı. Ancak yapılan düzenlemeler ve kaçak göçmen çalıştırmanın yaptırımları göz önüne alındığında Avrupa Birliğin’nin fakir ülkelerinin vatandaşları sömürü düzeninin yeni kurbanları haline geliyor.
İtalyan kanunlarına göre mevsimlik tarım işçisi olarak çalışacak kişilerle yasal bir anlaşma yapmak ve günlük 56 avro ücret ödemek zorunlu. Lakin Romanyalıların İtalya’da bulduğu gerçek tamamen farklı. Italian General Confederation of Labour başkanı Giuseppe Scifo çoğu Romanyalı kadının yasal bir kontratı olmadığını ve yasal ücretin neredeyse üç katı az kazandıklarını söylüyor.
Scifo’ya göre sorunun başka bir tarafı da işverenlerin yasal ücretleri ödeyecek kadar zengin olmaması. İşverenlerin yasal ücretleri ödedikleri taktirde çok para kaybedeceklerini, bunun da tarım ekonomisini çökertebileceğinin altını çiziyor. Bu nedenle de yetkililer Sicilya’daki sömürü düzenini görmezden geliyor ve harekete geçmiyorlar. Öyle ki polis kayıtlarında birçok çiftçi ve sera sahibi ile ilgili fazla sayıda dava dosyası olmasına rağmen yalnızca bir çiftçinin Romanyalı bir kadına cinsel istismarda bulunduğu için ceza aldığı görülüyor.
Ragusa’nın batısındaki Victoria kentinde Victoria Belediye Başkanı olarak görev yapan Giovanni Moscato da sömürünün ısrarla sürmesinin nedenini işin icinde çok fazla ekonomik çıkarın olmasına bağlıyor.
Ragusa’da birçok belediye şiddetten kaçan işçi kadınlar için pansiyon ve sığınma evi gibi hizmetler veriyor ancak bunların hiçbiri sorunu kökten çözmüyor.
The Guardian gazetesindeki haberden derlenmistir.
Yeşil Gazete için çeviren: Nükhet Akgün Bordignon
(Yeşil Gazete, The Guardian)