Köşe Yazıları

Seçimden sonra – Hegemonya ile mücadele

0

Büyük bir hegemonya ile karşı karşıyayız. Bu kelime önemli. Lütfen akıldan çıkartmayalım. Bu hegemonyanın araçlarının bir bölümü zaten çok uzun zamandır bu konumda. Bir bölümü de daha yeni yeni bu duruma araç oluyor. Sonuç olarak üçüncü dönemini kazanmış bir iktidarın hegemonyasını araçlarla dayatması çok da anormal değil.

Seçim sonuçları, teknolojinin de yardımıyla daha o gün belli oldu ve ilan edildi. Bu da üzerinde hemen o gece net yorumlar yapma şansını herkese verdi. Peki yapılan yorumlar, bu durumun hakkını verecek kadar net mi? Hayır! Ya da şu şekilde söyleyelim: Bu sonuçlara bakarak, bu yorumlar yapılabiliyorsa hegemonyanın etkisi çok büyük boyutta demektir ve bununla da artık mücadele etmek, mücadelenin dozunu yükseltmek gerekmektedir. Çünkü bu kadar yanlış bilgi ve yorum karşısında doğru durmaya çalışmak yorucu ve zordur. Doğru ya aranmıyor ya da kimilerinin zihninden çoktan çekip gitmiş demektir.

Önümüzde 2002 seçimleri, 2007 seçimleri, 2011 seçimleri var. 2011 seçiminin sonuçları gerçekten değerlendirilmeye muhtaç. Ve yine seçim sonuçlarını tek bir yazıda değerlendirmek imkansız gibi. Önce bir genel değerlendirme ve değerlendirmeleri değerlendirme yapmak en doğrusu olacak.

Sonuçlar şöyle: AKP, %49.9 oy oranı ile 326 vekil çıkardı. CHP, %25.91 ile 135 vekil çıkardı. MHP, %12.98 ile 53 vekil çıkardı. EDÖ Bloğu ise %6.58 ile 36 vekil çıkardı.

Şimdi bu sonuçlara bakınca ve bundan önceki seçim sonuçlarını ve seçimin öncesini de akılda tutunca seçimin ilk sonucu şu oluyor: TBMM’ye giren 4 parti de kazandı. Az ya da çok ama bu dört yapı da kazandı. Ve yine bu dört yapı içerisinden üçü (BDP adını alacak olan Blok hariç) de kaybetti. Sağlıklı bir değerlendirmede bu üç parti de seçim sonuçlarında istemedikleri sonuçları göreceklerdir. AKP, oy oranını arttırdı ve tek başına iktidar oldu. Fakat vekil sayısı düştü. Kendilerine uzak hedef olarak koydukları 367′nin çok uzağında, yakın hedef olarak koydukları 330′un ise altında kaldılar. CHP, en çok oyunu arttıran parti oldu. Vekil sayısı da arttı. Bunun yanında, iktidar partisi ile arası oyunun artması oranında kapanmadı. Oylarını %50 oranında arttırmayı beklerken, bu oran %35 civarında kaldı. MHP, barajı geçti. Fakat etkisiz bir konumda kaldı, oyu düştü.

Peki bize yansıtılan hava böyle mi? Değil. AKP ezgi geçti, diğerleri ise dağıldı diye sunuluyor. Televizyona çıkan herkes, yazılar yazan herkes böyle söylüyor. Muhalefetin kurultaylar toplayacağı, seçimler olacağı, bu sonuçların kaldırılamayacağı söyleniyor. Hegemonya işte burada devreye giriyor ve bunu yapıyor. Yapılan yorumlarda AKP’nin sadece kazancı ortaya çıkartılıyor. Diğerleri ise kaybetmiş gibi sunuluyor. Bunun bir adım sonrası ise CHP’nin yönetimi ile ilgili magazinel haberler çıkartıp, ortalık karıştırmak. Hegemonyanın araçları tarafından bu tip haberler çıkartıldı bile. Neden? Çünkü CHP büyük bir mağlubiyet almış! Öyle mi? Rakamlar öyle söylemiyor. %49′un büyüledikleri öyle söylüyor. Türkiye sol partilere sürekli oy vermiş ama bu seçimde vermemiş gibi davranmak bir çözümleme yaparken kullanılmaması gereken yanlış bir argümandır. Bu yanlış argümanlar şehir şehir değerlendirken de kullanılıyor ve kamuoyu yanıltılıyor.Bir bozgun havası ve bir fetih havası yaratılmak isteniyor. Böyle bir durum yok. Bu bir hegemonya siyasetidir ve durdurulmalıdır.

Seçimin en büyük başarısı, AKP’nin MHP dışında sağı silmesi ve kendisi içerisinde toplamasıdır. Bu durum AKP’yi %49′a taşıdı. Eski rakamlarla bu duruma bir bakalım.

Türkiye 550 vekilli sistemle 1995 yılında tanıştı. Vekil sayılarına ve oy oranlarına bakalım.

1995 seçiminde TBMM’ye 425 sağ vekil (%60.21), 125 sol vekil (%25.35) seçilmiş.

1999 yılında bu rakamlar 414 sağ (%58.62), 136 sol (22.19) olarak değişmiş.

2002 yılına gelindiğinde 373 sağ vekil (%34.43) ve 177 sol vekil (%19.41) olmuş.

2007 yılında ise, 415 sağ vekile (%60.85) karşılık 135 sol vekil (27.40) meclise girmiş.

Görüldüğü gibi, durum bu. 2002 yılının baraj süprizi dahil Türkiye’de dağılım bu. Bu seçim ise sağ partiler, %62.93 ile meclise 379 vekil soktular. Sol partiler ise, %32.52 ile 171 velil soktular. Bu durum bize şunu da gösteriyor ki, nasıl AKP MHP dışındaki tüm sağı kendi etrafında topladıysa, meclise girmeye hak kazanan 4 parti de %95.45′lik bir temsil oranı ile tüm oyları kendi etrafında topladılar. Bunlar yorumsuz rakamlar.

Yorumlar ve değerlendirmeler ise serinin diğer yazılarına kaldı. Seçime doğru serisinin konuları ve şehirler üzerine değerlendirmeler yapmak gerek.

Yeşil Gazete ve diğer yazılar için: http://www.urbarli.net

You may also like

Comments

Comments are closed.