12 Haziran 2011 tarihinde yapılan genel seçimlerde, 46 sivil toplum örgütünün katılımı ile yapılan ‘Bağımsız Seçim Gözlemi’ çalışmasının sonuç raporu yayınlandı. Rapor seçim süreci boyunca seçme ve seçilme hakkına ilişkin ayrımcılığı ve 10 ilde, 404 oy verme yerinde, 662 sandıkta yapılan seçim günü gözleminin sonuçlarını içeriyor.
Çalışmayı gerçekleştiren Bağımsız Seçim İzleme Platformu; toplumun, medyanın ve siyasi partilerin sadece “kazanana” odaklandığı seçim süreçleri seçme ve seçilme hakkına eşit erişimin ne kadar gerçekleşebildiğini perdeleyen ve görünmez kılan bir yaklaşım olduğunu düşünüyor. Bu yüzden, bağımsız seçim gözlemi çalışması bu yaklaşım dışında, “Seçerken ve seçilirken eşit miyiz?” sorusuna odaklanmış. Yurttaşların en genel katılım yolunun seçimlerde oy vermek olduğu ve demokratik katılım mekanizmalarının kısıtlı olduğu Türkiye’de bu sorunun önemi daha da artmakta.
‘Bağımsız Seçim Gözlemi’ çalışması sonuç raporu; kadınlar, engelliler, etnik kökeni, dini inancı, anadili, cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği farklı olanlar, zorla yerinden edilenler, okuma yazma bilmeyenlerin seçme ve seçilme koşulları ile seçimlerde gerçekleşen ihlalleri kapsıyor. Platform, raporun ayrımcılık riski altında bulunan grupların seçme ve seçilme hakkına erişimine odaklanan ilk çalışma olduğunu belirtiyor.
Rapora erişmek için tıklayınız.
Rapor hakkında ayrıntılı bilgi için: Eşit Haklar İçin İzleme Derneği
(Yeşil Gazete)