Sadece İstanbul değil, tutkunu olduğumuz bir ideoloji olarak Edebiyat(ist)

Yepyeni bir edebiyat dergisi olan Edebiyatist Ocak 2016’da okurlarına merhaba, dedi. İlk sayının kapağındaki Selim İleri’nin gülümsemesinin uğurlu gelmesini; uzun soluklu ve edebiyata -izm getirecek kadar güçlü bir dergi olmasını diliyorum.
Kapağını, görselliğini, dizaynını çok sevdim.

33
İçeriği oldukça dolu, aylık çıkacak olan derginin sohbetinin ilk konukları; Selim İleri ve Enis Rıza Sakızlı. Sonraki sayılarda da iki sağlam röportaj olacağını söyleyeyim.
İlk sayının dosya konusu olan, Kent, Edebiyat ve Uygarlık’a, ben de ‘Yücel Balku’nun Eserlerinde Bir Kahraman Olarak Bursa’ yazımla katkı sunmaya çalıştım.
Dosya konusuyla ilgili Selim İleri röportajının yanı sıra çok iyi yazılar da var; bunlardan birkaçı Dilek Karagöz, Feridun Andaç, Hakan Akdoğan’a ait. Sonraki sayılarda da en az bunun kadar sağlam konularla karşınıza çıkacaklar; Şubat ayında Yeraltı Edebiyatını, Mart’ta ise Kadın ve Edebiyatı derginin sayfalarına taşıyacaklar.

Edebiyatist

İlk sayıda nefis öyküler ve güçlü yazalar var. Bu yazarlardan birkaçı; Jale Sancak, Özlem Kiper, Fuat Sevimay, Ayşegül Kocabıçak, Semrin Şahin, Tekgül Arı, Gamze Güller, Özlem Tüm, Fatih Ayan, İrem Yerlikaya…
(Bu arada ben de Edebiyatist’in sayfalarında bir tefrikaya başlıyorum. Becerebilirsem, en az iki yıl sizlere ‘aklın araklandığı yer’ olan Arakus Maceraları’nı anlatacağım.)
Edebiyat dergilerinde ıskalanan deneme türünde Selma Hangül kalem oynatmış.
John Fowles’ın Matissa romanının kapsamlı değerlendirmesini Bilge Bulut, Reşat Enis’in Toprağın Kokusu romanınınkini Neslihan Alpagut yapmış.
Şiir de unutulmamış, ilk sayının şairlerinden Özge Kocatürk’ü, Sevgi Çiçek’i ben söyleyeyim, diğerlerini artık siz dergide okursunuz.
Yeni dergiler her zaman heyecan verir; geçen sene Edebiyat Nöbeti, Öykülem gibi çok güzel dergilerle selamlaştık. Yeni yılın ilk selamını Edebiyatist çaktı, güçlü olması dileğiyle…

32-Mehmet Fırat Pürselim

 

 

 

Mehmet Fırat Pürselim 

Mehmet Fırat Pürselim
Mehmet Fırat Pürselim

1975 yılında Antalya’da doğdu. Üsküdar Anadolu Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Avukatlık yapmakta ama içine huzursuz bir cin kaçtığı için rahat batmakta, yazar olmaya heveslenmekte.
İlk kitabı Hayat Apartımanı, 2012 Naim Tirali Öykü Ödülü’ne layık görüldü. İlk romanı Emanetimdeki Hayatlar 2014 yılında çıkacak ama hep öykücü kalmaya niyetli. Çeşitli çok yazarlı kitap projelerinin yanı sıra Bağzı Şeylere Öyküler seçkisinde de bir öyküsüyle yer aldı. Çocuklar için Doğa Öyküleri serisi hazırlamakta, serinin ilk kitabı Flamingo Çocuk raflara çıktığından beri çocukların avuçlarına konan bir tüy olmaya çalışmakta.
Dergilerde, gazetelerde, kitap eklerinde öykü, eleştiri, deneme, kitap tanıtımı ve diğer türlerde yazıları yayınlandı. Uzman Tv’de kitap tanıtımı programları yaptı. Yeşil Gazete’de düzenli olmayan bir süreklilik içinde kitaplar ve edebiyata dair yazılar yazmakta.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR