Yepyeni bir edebiyat dergisi olan Edebiyatist Ocak 2016’da okurlarına merhaba, dedi. İlk sayının kapağındaki Selim İleri’nin gülümsemesinin uğurlu gelmesini; uzun soluklu ve edebiyata -izm getirecek kadar güçlü bir dergi olmasını diliyorum.
Kapağını, görselliğini, dizaynını çok sevdim.
İçeriği oldukça dolu, aylık çıkacak olan derginin sohbetinin ilk konukları; Selim İleri ve Enis Rıza Sakızlı. Sonraki sayılarda da iki sağlam röportaj olacağını söyleyeyim.
İlk sayının dosya konusu olan, Kent, Edebiyat ve Uygarlık’a, ben de ‘Yücel Balku’nun Eserlerinde Bir Kahraman Olarak Bursa’ yazımla katkı sunmaya çalıştım.
Dosya konusuyla ilgili Selim İleri röportajının yanı sıra çok iyi yazılar da var; bunlardan birkaçı Dilek Karagöz, Feridun Andaç, Hakan Akdoğan’a ait. Sonraki sayılarda da en az bunun kadar sağlam konularla karşınıza çıkacaklar; Şubat ayında Yeraltı Edebiyatını, Mart’ta ise Kadın ve Edebiyatı derginin sayfalarına taşıyacaklar.
İlk sayıda nefis öyküler ve güçlü yazalar var. Bu yazarlardan birkaçı; Jale Sancak, Özlem Kiper, Fuat Sevimay, Ayşegül Kocabıçak, Semrin Şahin, Tekgül Arı, Gamze Güller, Özlem Tüm, Fatih Ayan, İrem Yerlikaya…
(Bu arada ben de Edebiyatist’in sayfalarında bir tefrikaya başlıyorum. Becerebilirsem, en az iki yıl sizlere ‘aklın araklandığı yer’ olan Arakus Maceraları’nı anlatacağım.)
Edebiyat dergilerinde ıskalanan deneme türünde Selma Hangül kalem oynatmış.
John Fowles’ın Matissa romanının kapsamlı değerlendirmesini Bilge Bulut, Reşat Enis’in Toprağın Kokusu romanınınkini Neslihan Alpagut yapmış.
Şiir de unutulmamış, ilk sayının şairlerinden Özge Kocatürk’ü, Sevgi Çiçek’i ben söyleyeyim, diğerlerini artık siz dergide okursunuz.
Yeni dergiler her zaman heyecan verir; geçen sene Edebiyat Nöbeti, Öykülem gibi çok güzel dergilerle selamlaştık. Yeni yılın ilk selamını Edebiyatist çaktı, güçlü olması dileğiyle…
Mehmet Fırat Pürselim