Köşe Yazıları

Plastic Free July: Plastik diyeti için sıkı bir mücadeleye var mısın? – Gökhan Ersoy

0

Guardian yazarı Martin Lukacs’ın iklim değişikliği karşısında bireysel olarak mücadelenin, neo-liberel anlayış tarafından kollektif bir bilincin baltalanması için kodlanan bir oyun hilesi olduğuna dair yazısını okuduktan birkaç gün sonra, bireysel performansı tetikleyen Plastic Free July hareketi ile tanıştım. Kabaca anlatmak gerekirse, üretim ve tüketim arasındaki senkronizasyon eksikliği nedeniyle geri dönüşüm sisteminin dışında kalan plastik atıklara karşı, Avustralya’da Batı Büyükşehir Bölge Meclisi’ne -Western Metropolitan Regional Council- bağlı Dünya Bakıcıları Atık Eğitimi Takımı Earth Carers Waste Education Teamtarafından, iş başa düştü anlayışıyla açılmış, bireysel çabaya dayalı bir mücadele çağrısı olarak anlatabiliriz. Eğer bu mücadelenin bir parçası olacaksınız, yer almanız gereken en kritik cephe ise tüketim kültürünün yaratmış olduğu kullan at prensibinden vazgeçmek ve plastikten arındırılmış bir yaşam sürmek olacak. Nike Air Jordan 5 Womens
Dünya vatandaşlarını bu mücadeleye sürüklemek için ise kampanyalarını bir meydan okuma taktiği ile kurulu düzende, bu plastik diyetini nereye kadar götürebileceksin şeklinde kışkırtıcı bir yöntem ile kurgulamışlar. Nike Air Max 2016 Dames grijs

Plastikten arındırılmış bir yaşam

İlk başta yerel bir inisiyatif olarak başlayan kampanya daha sonra dünya genelinde bir milyondan fazla takipçiye ulaşan küresel bir boyut kazanıyor. Goedkoop Nike Air Max 2016 Eğer bu mücadelede ben de varım diyorsanız, kampanyanın web sitesinde yer alan meydan okuma kabul edildi butonuna basarak bireysel/kişisel maceranıza başlayabilirsiniz. www.plasticfreejuly.org Kayıt yaptırdığınızda, mücadeleye başlamak için seçim yapacağınız 3 farklı seviye ile karşılaşıyorsunuz. Başlangıç, orta seviye ve ileri düzey olarak tasarlanmışa benzeyen bu cepheler şu şekilde sıralanıyor.

  • Tek Kullanımlık Plastik Ambalajlardan Kaçınmak
  • Paket Servislerden Vazgeçmek

( İlk Dört Nesne: Poşet, Şişe, Pipet, Kahve Bardağı)

  • Plastikten Tamamen Vazgeçmek

Bir sonraki aşamada ise mücadeleyi ne kadar sürdürmeyi planladığınızı bildiriyorsunuz. Burada, hareketin adından da anlaşılacağı üzere, süre Temmuz ayı etrafında şekilleniyor. İşin özünde, hareket aslında davetini sembolik anlamda her yılın Temmuz ayı için yollasa da yılın bir başka ayında da bu savaşın bir parçası olabilirsiniz. Peki, neden Temmuz ayı? Arka planda bir hikayenin varlığını sorgulayacaksanız, merakınızı başka bir konuya yönlendirmeniz hiç fena olmaz, çünkü, ay konusundaki tercih bir tesadüften öteye gitmiyor. Los Angeles Angels Jersey Kampanyayı planladıklarında, Temmuz ayında oldukları için basit bir seçim ile sembolik bir arayışın içine girmeden Temmuz adı ile yola çıkıyorlar. Zaman tablosu ise aşağıdaki gibi kurgulanmış.

  • ADIDAS VALCLEAN2 CMF
    • 1 Gün
    • 1 Hafta
    • Temmuz Ayı Boyunca
    • Şu Andan İtibaren

    Bu macerada biletinizi seçerken, sefer tarifelerindeki uzun mesafelerin gözünüzü korkutmasını izin vermeyin. Zira yolculuğunuz süresince Plastic Free July hareketi hazırladığı anketler ve size yolladığı geri bildirimlerin yanı sıra bir danışman edasıyla yolladıkları tavsiyeler ile plastikten arındırılmış bir dünya için atacağınız her adımda sizi hiç yalnız bırakmayacaklar. Ayrıca, bu anketler size performansınızı düzenli olarak ölçmek ve plastikten arındırılmış bir dünyaya kaç adım uzakta olduğunuzu görme fırsatını sunacak.

    Eli yükseltmek ister misin?

    Son aşamada ise Plastic Free July hareketi, bu mücadelede kendisini iddialı ve dinamik bir birey olarak tanımlayanlar için eli yükseltme şansı tanıyor. Eli Apple Bir tarafta bireysel savaşınızı verirken, diğer tarafta, hareketin bir nevi elçişi olarak bu mücadeleyi çalıştığınız kurumda veya okuduğunuz okulda yaymak amacıyla kendinize yeni bir hedef daha koyabilirsiniz. Bir elçi olarak, bu yola baş koyacak olan takipçiler işin aslında Lucas’ın bahsettiği sistemdeki hileyi alt etmek için bir kapıyı da aralamış olacaklar. Evet, belki sizler ne kadar çok plastik temelli ürünlerden uzak durmaya çalışsanız da sistemin bunları her geçen gün daha fazla üretmeye devam ettiği bir dünyada bireysel çabaların bir anlamı olmayacak. Nike Free 3.0 Ancak, bu hareket ve benzeri diğer girişimler, bireyin ekolojik eğitimi için yaklaşan tehlikeleri tanımlama boyutunda önemli bir farkındalık yaratacak.

  • Air Jordan 13 Donna
  • Bu farkındalık, gündelik yaşamında kişisel tercihlerinin plastiği yaşamlarından çıkarma noktasında tıkandığını anladığı zaman ise belki bireylerin bir bütün olarak kollektif bir bilince eklemlenmesine ya da yerel ve ulusal seviyelerde yasa yapıcılardan, seçilmiş kişilerden siyasal ajandalarını değiştirmelerini sağlayacak beklentileri yüksek sesle dile getirmelerine sebep olacak. Yapmanız gereken tek şey yapbozun küçük de olsa bir parçasından tutmak ve küçük adımları zamanla büyük mücadelelere evirecek bilinç ve hevese sahip olmak.

  • Nike Air Max 1 Donna
  • Eğer bu plastik işinin oldukça meşakkatli bir eylem olduğunu düşünüyorsanız, sizlere tavsiyem atık bidonu dalgıçlarının dumpster divers hikayesini duymadan acele karar vermemeniz olacaktır.

    You may also like

    Comments

    Comments are closed.