Doğa MücadelesiKentManşet

People’s Park’ta konut projesine karşı protestolar devam ediyor

0
People's Park

ABD‘nin Kaliforniya eyaletinde yer alan Berkeley Üniversitesi‘nin People’s Park‘ta yapmayı planladığı 312 milyon dolarlık konut projesine karşı eylemler sürüyor. Protestocular ve evsizler, tarihi parkın korunması ve alternatif projeler üzerinde çalışılması çağrısında bulunurken, üniversite yönetimi ve güvenlik güçleri parkı kapatma ve inşaat alanını güvenlik altına alma çabalarını artırdı.

NBC‘nin haberine göre, 4 Ocak’ta polisin gece yarısı düzenlediği operasyonla People’s Park’a girerek ağaçları kestiği ve evsizlerin çadırlarını söktüğü bildirildi. Ayrıca, parkın çevresine çift sıra halinde yük konteynerleri yerleştirilerek bir bariyer oluşturuldu.

People's Park

Fotoğraf: Brontë Wittpenn / San Francisco Chronicle AP

People’s Park’ta ne oluyor?

Berkeley Üniversitesi kampüsünde yer alan People’s Park’ta, üniversiteye ait 1,100 yatak kapasiteli öğrenci konut projesi başlatılması isteniyor. Bu proje, halen devam eden bir yasal süreç nedeniyle durdurulmuş durumda ancak üniversite, parkı çevreleyen güvenlik önlemlerini almakta serbest​​​​​​.

ABD’de gençler küresel iklim değişikliğine karşı hukuk mücadelesini kazandı

Aktivistler ve bölge halkı, üniversitenin bu hamlelerinin büyük ölçüde öğrencilerin kış tatilinde olduğu bir zamanda yapıldığına ve bu şekilde geniş çaplı bir protesto tepkisinin önüne geçmeyi hedeflediğine dikkat çekiyor. Ağustos 2022’de üniversitedeki ilk inşaat girişimi sırasında yaşanan geniş çaplı protestolar ve çatışmalar göz önünde bulundurulduğunda, bu stratejik zamanlama manidar.

Üniversitenin ve güvenlik güçlerinin bölgede inşaat başlatılması için aldığı önlemler People’s Park’ın tarihi ve toplumsal önemini vurgulayan bölge halkı ve aktivistler arasında endişe ve öfkeye yol açmış durumda. Parkın yalnızca bir yeşil alan olmasının ötesinde, toplum için bir buluşma yeri olduğu ve evsiz bireyler için önemli bir sığınak sağladığı vurgulanıyor. 

People's Park

Fotoğraf: Brenda Prager / peoplespark.org

People’s Park direnişinin geçmişi

People’s Park, Berkeley California Üniversitesi (UC Berkeley) kampüsünde yer alan ve 1969 yılında gençler, siyahlar, kadınlar, evsizler ve mahalle sakinleri tarafından oluşturuldu. Bu park, 1960’ların gençlik hareketleri ve protesto dalgalarının önemli merkezlerinden biri haline gelmişti. Bianet‘ten Ertan Kardeş‘in aktardığına göre, bu hareketler, toplumsal yaşam algısının değişmesinde ve özellikle ifade özgürlüğü mücadelelerinde etkili oldu.

Parkın yaratılma süreci, “Free Speech Movement” (İfade Özgürlüğü Hareketi) gibi savaş karşıtı politik tavırlar ve siyah hareketiyle, sol sosyalistlerle ve hatta sağ görüşlü gruplarla ortak eylemlere sahne oldu.

People's Park

Fotoğraf: Brenda Prager / peoplespark.org

Parkın oluşturulması, parkın kendisine has yönünü oluşturan toplumsal dönüşümün sembolü haline geldi. Parkta ücretsiz yemek paylaşıldı, ağaçlar ve çiçekler dikildi, ve böylece Berkeley, Oakland, Alameda ve San Francisco‘daki tüm toplumsal dinamikleri kaynaştıran bir deneyime ev sahipliği yaptı.

Ertan Kardeş, People’s Park’ın o dönemde Amerikan politikası tarafından sakıncalı bulunduğunu ve bu yüzden ortamın dağıtıldığını, Ulusal Muhafızlar’ın Berkeley’i kana buladığını ve parkın tel örgülerle çevrildiğini belirtiyor. Ancak, parkın ruhu ve Berkeley halkı ile öğrencilerin mücadelesi devam etti.

Fotoğraf: Brenda Prager / peoplespark.org

Günümüzde People’s Park, evsizlerin ikametgahı ve Berkeley halkının ortak kullanım alanlarından biri olarak hizmet veriyor. Park, demokratik işleyiş ve sorunların demokratik katılımla çözümünün somut bir mekanı olmayı sürdürüyor.

2011 yılında UC Berkeley’nin parka buldozerleri sokması da dahil olmak üzere, hala halk, öğrenciler ve yönetim arasındaki çeşitli çatışmalı süreçler sürüyor . People’s Park’ın, Berkeley halkı ve öğrenciler tarafından “parkın park olarak kalması” için gösterilen mücadeleyle, 60’ların otoriter zihniyetine karşı çıkan özgürlükçü karşı kültürün bir simgesi olmaya devam ettiği belirtiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.