Editörün SeçtikleriLGBTİ+Manşet

Onur Ayı’nda kolluk kuvvetleri ‘insan avı’ndaydı: Haddinizi bilin!

0
onur ayı, onur yürüyüşü
Fotoğraf: 31. İstanbul Onur Haftası Komitesi

Yasaklamalarla dolu ancak baskılara karşı çatlaklardan gökkuşağının görüldüğü bir Onur Ayı‘nı geride bırakalı haftalar geçti ancak etkileri hala sürüyor. Bazıları yalnızca o anda oradaydı, bazıları sadece o anda taksiden inmişti, bazıları yalnızca haklarını savunmak, görünürlüğünü artırmak için sokaklara çıkmıştı. Gözaltına alındılar. Türkiye‘deki mevcut iktidarın son yıllarda oldukça sert bir şekilde artan LGBTİ+‘lara yönelik nefret söylemleri, baskı ve yasaklamalar nedeniyle Onur Yürüyüşü‘nün olduğu gün, bunlar yaşandı. Ancak tüm baskı ve engellemelere rağmen ülkenin birçok noktasında da gökkuşağı bayrağı dalgalandı. LGBTİ+’lar haklarını yeniden talep ederek onurla yürüdü.

Stonewall’ın ardından…

Öte yandan ülkede insan avının ötesinde bir gökkuşağı avına da çıkıldı. LGBTİ+ haklarına karşı yapılan ihlaller, Onur Ayı’nda yaşanan baskılar, çay içmeye dahi getirilen yasaklamalar ve her birine karşı çıkan mücadelenin gücü… Tüm bunları 31. İstanbul Onur Haftası Komitesi‘yle konuştuk:

‘Kadın ve LGBTİ+ düşmanlığı ittifakı devşirenlerin mayasının bu topraklardan tutabileceğini düşünmüyoruz’

Fotoğraf: 31. İstanbul Onur Haftası Komitesi, onur ayı, onur yürüyüşü, farklı insan avı

Fotoğraf: 31. İstanbul Onur Haftası Komitesi – Onur Yürüyüşü

Onur Ayı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da siyasi iktidar tarafından çeşitli gerekçelerle yasaklandı. Ancak tüm baskılara rağmen çatlaklardan gökkuşağını gördük. Bu yasaklamaları, ortaya atılan gerekçeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Geçmiş Onur ayımız tüm Türkiye ve Kürdistan’da birçok il ve ilçede çeşitli etkinlikler ve yürüyüşlerle yaşatıldı. Yaklaşık 10 yıldır tüm muhalif grupların kamusal görünürlüğünü baskılarla yasaklamaya çalışan, anmalarda dahi bir araya gelmemizi engellemeye çalışan muktedirler, artık iki lubunyanın çay içerek bir araya gelmesine dahi tahammül edemeyen bir yere doğru evrildi. Bizler olanları şaşkınlıkla izlerken, aynı zamanda öfkemizin keskinleştiği bir konuma da sürükleniyoruz.

Son seçimler ile birlikte belki de örtük kadın düşmanlığı üzerinden, saldırabileceği ve kitlesini konsolide edebileceği bir şekilde LGBTİ+ lara saldıran bu kadın ve LGBTİ+ düşmanı ittifak devletin gücünü de arkasına alarak açık ve kapalı alanlardaki duyurulu tüm etkinliklerimize engel olmaya çalıştı.

Rusya’dan, Sırbistan’dan ithal ettikleri “Kutsal Aile” düsturu ile bir araya gelip, bu yapay toplamdan sistematik bir kadın ve LGBTİ+ düşmanlığı ittifakı devşirenlerin mayasının bu topraklardan tutabileceğini düşünmüyoruz. Bu mayanın tutmaması için kendini özgürlük ve barış mücadelesinde hisseden tüm muhalif kesimlerin varoluşları pahasına bu ittifağa taviz vermeden, kimseyi geride bırakmadan mücadele etmesi gerekiyor.

Lubunyalar tüm baskılara rağmen onurla yürüdü
Ankara’da rengarenk bir hafıza turu
 ‘Nefret siyasetine değil mücadelemize güveniyoruz

‘Farklı’ insan avına çıkıp önüne geleni gözaltına alan kolluk kuvvetleri suç işliyor’

Fotoğraf: 31. İstanbul Onur Haftası Komitesi, onur ayı, onur yürüyüşü, farklı insan avı

Fotoğraf: 31. İstanbul Onur Haftası Komitesi

Onur Yürüyüşü’nde yine onlarca insan gözaltına alındı. Birçok insan yürüyüş anında orada olmamasına rağmen gözaltındaydı. Kolluk kuvvetleri çok sert müdahalede bulundu. Bu tutum LGBTİ+ hareketini nasıl etkiliyor?

Bu seneki yürüyüşte de, söylesek hemen kolluk kuvvetlerini yığacaklarını bildiğimiz için açıktan bir mekan işaret edemedik ve yürüyüşe katılanları yürüyüş sonrası dağıtmayı tasarlamamıza ragmen, yürüyüşe katılmak isteyen, yürüyüşün yapıldığını görüp yetişmek isteyen arkadaşlarımız çoğunlukla olmak üzere 100’e yakın gözaltı oldu.

Bizleri yürütmemek için İstanbul’un merkezinde iki km’lik alanı herkese kapatan kolluk kuvvetleri, bizlere engel olamadığı için, o sinirle yürüyüşe gelen ya da gelmeyen sokakta gördüğü tüm “farklı” insanları gözaltına aldı.

Resmen “farklı” insan avına çıkıp insanların dış görünüşlerine göre önüne geleni gözaltına alan kolluk kuvvetleri suç işliyorlar, çeteleşmiş devletin politik defterlerinin aracı haline gelen bu devlet memurlarını uyarıyoruz. Suç işliyorsunuz ve yargılanacaksınız, haddinizi bilin.

‣’Haklıyız, öfkeliyiz, güçlüyüz’
‘Türkiye, Onur Yürüyüşlerine yönelik yasak, gözaltı ve yargılamalara son vermeli

‘Tetikleyici birçok hak ihlali gördük’

Gözaltı sürecinde ne gibi hak ihlalleri yaşandı? Onur Ayı’nda LGBTİ+’lar nelere maruz kaldı?

Tetikleyici birçok hak ihlali gördük. Saatlerce susuz bir şekilde, elleri genelde arkadan plastik kelepçeli ve bu sebeple yaralı bir halde araçta bekletilmek, avukatlarla görüştürmemeye çalışmak, hastanede darp raporu alırken baskı kurmak, İstanbul’un birçok farklı noktasındaki hastanelerden arkadaşlarımızı salmak, hastane sonrası arkadaşlarımızla fotoğraf çektirmemek, TC vatandaşı olmayan ve gözaltı yaşayan arkadaşları Geri Gönderme Merkezleri’ne yollamak ve orada yaşadıkları sonsuz insan hakkı ihlallerini daha fazla tetikleyici olmaması için burada aktarmıyoruz, başka kanallarda mücadelesini devam ettiriyoruz.

İstanbul’daki Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan beş kişiye sınır dışı tehditi

‘GGM’lerin koşulları berbat durumda’

elyas, onur ayı

Elyas Torabibaeskendari

Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan İranlı Elyas Torabibaeskendari’nin son durumu nedir? Size bilgi veriliyor mu? 

Urfa’daki GGM’de tutulan Elyas ile orada yaşayan ve dayanışma kurduğumuz avukat arkadaşlarımız üzerinden az da olsa haber alabiliyoruz.

Tabii ki GGM’lerin koşulları berbat durumda. Mülteci ve göçmenler tamamen insan haklarından yoksun koşullar altında orada tutsak ediliyorlar.

Elyas’ın da kısa sürede özgürlüğüne kavuşması için çalışıyoruz, sınır dışı kararına itiraz edildi, bir ay içinde sürecin ilerlemesini ve kendi ülkesine gönderilmeden güvende ve talep ettiği ülkede yaşamasına yönelik adımları ilerletmeye çalışıyoruz.

Elyas’ın gözaltı süreci ve Urfa Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilişi sürecinde Komite olarak nelerle/ nasıl hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldınız? 

Tamamen kimseye hiçbir bilgi verme gereksinimi hissetmeden çalışan bir göç politikası var muktedirlerin. Bu bilgisiz ortamda da ihlallerin takibini yapmak oldukça zorlaşıyor.

Çoğu ihlali arkadaşlarımız ancak salınınca öğreniyoruz. Bir kısmını ise içeride tutsak edilen arkadaşlarımız ile kısa da olsa görüşebilen avukatlarımız aracılığıyla.

GGM’ler tamamen bir cehennem. Bu ihalleri kayıt altına almaya çalışıyoruz; GGM’lerin durumuyla ilgili daha geniş katılımlı bir kampanya yapma hedefiyle toplanıyoruz.

‘Bizler birbirimizin umudu ve birbirimizin çaresiyiz’

Ölüm cezası alma ihtimali olan bir insanın ülkesine gönderilme tehdidi altında yaşatılması, LGBTİ+’lara verilen bir korku mesajı niteliğinde. Bu mesaja karşılık ne söylemek istersiniz?

Bizler birbirimizin umudu ve birbirimizin çaresiyiz. Kadınlar ve LGBTİ+lar olarak bu korku iklimine karşı direnmeye ve birbirimizin umudu olmaya devam edeceğiz.

Fotoğraf: Reuters

‘Örgütlenmek hepimizi çok güçlendiriyor’

Seçim öncesinde adeta bir siyasi propaganda aracına dönüştürülen LGBTİ+’lara karşı nefret söylemleri, Meclise giren LGBTİ+ karşıtı parti ve milletvekilleri söz konusu. LGBTİ+’ların ötekileştirilmesi, sürekli ortaya atılan nefret söylemleri, baskılardan dolayı ülkeden ayrılan yüzlerce insan… Bu baskı ortamında yaşayan LGBTİ+’lara nasıl seslenirsiniz?

Çoğumuza en iyi gelen şeylerden biri örgütlenmek. Örgütlenmek hepimizi çok güçlendiriyor.

Örgütlenemeyen lubunyalara da orada burada dijitalde analogda ufak direniş alanlarında şanlatmaya, iktidarı sarsacak varoşularını yaşatmaya, bu direniş alanlarını büyütmeye çağırıyoruz.

‘Tüm lubunyalara ‘helal olsun’ demek istiyoruz’

onur,

Fotoğraf: Nazlı Yıldırım

İhlallerle Adana Onur Yürüyüşü: Zırhlı araçlar, işkenceyle gözaltı ve darp…
İzmir Onur Yürüyüşü’nde polis saldırdı, lubunyalar her şeye rağmen direndi
Onur Haftası etkinliklerine Datça’da da engel

Diğer şehirlerde gerçekleştirilen Onur Haftası ve Yürüyüşleri’nde de benzer görüntülere şahit olundu. Ancak yine de ülkenin her bir yanında gökkuşağı bayrakları göründü. Diğer şehirlerde verilen mücadeleler için neler söylersiniz?

Kürdistan’da ve Türkiye’de varlığıyla görünür olan tüm lubunyalara helal olsun demek istiyoruz. Hepimiz birbirimizden güç alıyoruz ve durdurulamazız. Bu böyle biline. L u b u n y a l a r    d u r d u r u l a m a z!

You may also like

Comments

Comments are closed.