Dünyaİnsan HaklarıLGBTİ+Manşet

Irak’ta LGBTİ+ karşıtlığı had safhada: Gay ve translar için hapis cezası onaylandı

0
Irak
Fotoğraf: Saba Kareem / Reuters

Irak‘ta eşcinsel ilişkileri 15 yıla kadar hapisle cezalandıran ve trans bireyleri üç yıla kadar hapse mahkum eden ‘fuhuşla mücadele’ yasasında yapılan değişiklikler, insan haklarına saldırı olarak kınanıyor.

Iraklı 329 milletvekilinden 170’inin katıldığı bir oturumda kabul edilen değişiklikler, eşcinsel ve trans bireylerin zaten sıkça saldırıya uğradığı ve ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığı bir ülkede, mahkemelere 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası verme yetkisi tanıyor.

Guardian’ın aktardığına göre düzenlemeler ayrıca, eşcinsel ilişkileri “teşvik eden” kişilere en az yedi yıl hapis cezası öngörüyor ve “kasten” kadın gibi davranan erkeklere bir ila üç yıl arası hapis cezası verilmesini içeriyor. Yasaya eklenen madde, “kişisel istek ve eğilimlere bağlı biyolojik cinsiyet değişikliğini” suç kapsamına alıyor ve cinsiyet değiştirme ameliyatı yapan doktorlar ile trans bireyleri üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıyor.

Irak’ın muhafazakar toplumunda eşcinsellik tabu olarak görülüyor, ancak daha önce eşcinsel ilişkileri açıkça cezalandıran bir yasa yoktu. Irak’taki LGBTİ+ topluluğunun üyeleri, Irak ceza kanunundaki belirsiz “ahlak” ve “fuhuş” maddeleri altında “ahlaksızlık” suçlamasıyla yargılanıyordu.

Amnesty International‘ın Irak araştırmacısı Razaw Salihy, “Irak, bu düzenleme ile LGBTİ+ topluluğunun üyelerinin yıllardır mutlak bir cezasızlıkla karşı karşıya kaldığı ayrımcılığı ve şiddeti yasal hale getirmiştir” dedi ve düzenlemelerin temel insan haklarına aykırı olduğunu ve zaten her gün tacize uğrayan Iraklıları daha da riske attığını belirtti.

Rusya hükümeti ve yargısının homofobisi davaya yansıdı
Yunanistan’da eşcinsel evlilik artık yasal
Bangladeş’te transseksüel cemaat için cami açıldı
Birleşmiş Milletler interseks hakları kararını onayladı

Ayrıca, yasada eşcinselliği “teşvik eden” organizasyonların yasaklanması ve “eş değiştirme” olarak bilinen eylemler için 10 ila 15 yıl arası hapis cezası öngörülüyor.

Düzenlemeleri ilerleten milletvekili Raed al-Maliki, “Yasa, toplumu bu tür eylemlerden korumak için önleyici bir önlem olarak hizmet ediyor” dedi ve yeni düzenlemenin Irak başbakanının bu ayın başlarında ABD‘ye yaptığı ziyaretten sonra geçirildiğini belirterek, “Bu bir iç meseledir ve Irak işlerine herhangi bir müdahaleyi kabul etmiyoruz” dedi.

Irak’ta yapılan yasal değişiklikler, LGBTİ+ Iraklıların toplumun gölgesinde yaşamasına neden oluyor, sık sık “kaçırılma, tecavüz, işkence ve cezasız kalan cinayetlerle” hedef alınıyor. Human Rights Watch‘ın Irak araştırmacısı Sarah Sanbar, yasa değişikliğini “korkunç bir gelişme ve insan haklarına saldırı” olarak nitelendirdi ve “Irak, LGBTİ+ bireylere karşı ayrımcılığı yasallaştırmayı seçerken, aslında geçmişteki yasal boşluklardan faydalanan topluluğun üyelerini daha da tehlikeli bir duruma sokuyor” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.