Irak’ta LGBTİ+ karşıtlığı had safhada: Gay ve translar için hapis cezası onaylandı

Irak meclisi, eşcinsel ilişki yaşayan kişilere 15 yıla kadar hapis cezası öngören ayrımcı yasayı kabul etti. Trans bireyler de yeni düzenlemelerle üç yıl hapse mahkum edilebilecek.

Irak‘ta eşcinsel ilişkileri 15 yıla kadar hapisle cezalandıran ve trans bireyleri üç yıla kadar hapse mahkum eden ‘fuhuşla mücadele’ yasasında yapılan değişiklikler, insan haklarına saldırı olarak kınanıyor.

Iraklı 329 milletvekilinden 170’inin katıldığı bir oturumda kabul edilen değişiklikler, eşcinsel ve trans bireylerin zaten sıkça saldırıya uğradığı ve ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığı bir ülkede, mahkemelere 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası verme yetkisi tanıyor.

Guardian’ın aktardığına göre düzenlemeler ayrıca, eşcinsel ilişkileri “teşvik eden” kişilere en az yedi yıl hapis cezası öngörüyor ve “kasten” kadın gibi davranan erkeklere bir ila üç yıl arası hapis cezası verilmesini içeriyor. Yasaya eklenen madde, “kişisel istek ve eğilimlere bağlı biyolojik cinsiyet değişikliğini” suç kapsamına alıyor ve cinsiyet değiştirme ameliyatı yapan doktorlar ile trans bireyleri üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırıyor.

Irak’ın muhafazakar toplumunda eşcinsellik tabu olarak görülüyor, ancak daha önce eşcinsel ilişkileri açıkça cezalandıran bir yasa yoktu. Irak’taki LGBTİ+ topluluğunun üyeleri, Irak ceza kanunundaki belirsiz “ahlak” ve “fuhuş” maddeleri altında “ahlaksızlık” suçlamasıyla yargılanıyordu.

Amnesty International‘ın Irak araştırmacısı Razaw Salihy, “Irak, bu düzenleme ile LGBTİ+ topluluğunun üyelerinin yıllardır mutlak bir cezasızlıkla karşı karşıya kaldığı ayrımcılığı ve şiddeti yasal hale getirmiştir” dedi ve düzenlemelerin temel insan haklarına aykırı olduğunu ve zaten her gün tacize uğrayan Iraklıları daha da riske attığını belirtti.

Rusya hükümeti ve yargısının homofobisi davaya yansıdı
Yunanistan’da eşcinsel evlilik artık yasal
Bangladeş’te transseksüel cemaat için cami açıldı
Birleşmiş Milletler interseks hakları kararını onayladı

Ayrıca, yasada eşcinselliği “teşvik eden” organizasyonların yasaklanması ve “eş değiştirme” olarak bilinen eylemler için 10 ila 15 yıl arası hapis cezası öngörülüyor.

Düzenlemeleri ilerleten milletvekili Raed al-Maliki, “Yasa, toplumu bu tür eylemlerden korumak için önleyici bir önlem olarak hizmet ediyor” dedi ve yeni düzenlemenin Irak başbakanının bu ayın başlarında ABD‘ye yaptığı ziyaretten sonra geçirildiğini belirterek, “Bu bir iç meseledir ve Irak işlerine herhangi bir müdahaleyi kabul etmiyoruz” dedi.

Irak’ta yapılan yasal değişiklikler, LGBTİ+ Iraklıların toplumun gölgesinde yaşamasına neden oluyor, sık sık “kaçırılma, tecavüz, işkence ve cezasız kalan cinayetlerle” hedef alınıyor. Human Rights Watch‘ın Irak araştırmacısı Sarah Sanbar, yasa değişikliğini “korkunç bir gelişme ve insan haklarına saldırı” olarak nitelendirdi ve “Irak, LGBTİ+ bireylere karşı ayrımcılığı yasallaştırmayı seçerken, aslında geçmişteki yasal boşluklardan faydalanan topluluğun üyelerini daha da tehlikeli bir duruma sokuyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR