LGBTİ+Manşet

İhlallerle Adana Onur Yürüyüşü: Zırhlı araçlar, işkenceyle gözaltı ve darp…

0

Üçü avukat toplam on sekiz kişinin işkenceyle gözaltına alındığı, 9 Temmuz’da gerçekleştirilen 2. Adana Onur Yürüyüşü’nde yaşananları Adana LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi raporladı.

Kaos GL‘nin aktardığına göre; 10 Temmuz’da Adana İnsan Hakları Derneği’nde bir araya gelen Adana LGBTİ+ Dayanışma, Direnişin Renkleri, Çukurova LGBTI+ Dayanışma ve bağımsız LGBTİ+ aktivistler 2. Adana Onur Yürüyüşü’nde maruz bırakıldıkları hak ihlallerini anlattı.

Aktivistlerin hazırladığı raporda, Onur Haftası açıklamasının yapılacağı beş farklı yerde zırhlı araçlarla çevik kuvvet, gözaltı araçları ve sivil polislerin bulunduğu belirtiliyor.

Raporda, “Hiçbir anons yapılmadan üçü avukat olmak üzere 18 LGBTİ+ aktivisti ve hak savunucusu işkenceyle, zorla ve kaba kuvvet uygulanarak” gözaltına alındığına da dikkat çekiliyor.

Mezopotamya Haber Ajansı‘nda görev yapan basın mensubu H.K.’nin darp edildiği ve ekipmanlarının ciddi zarar gördüğünü belirten ifadelerin yer aldığı rapor haber yapma özgürlüğünün de engellendiğini hatırlatıyor.

Raporun tamamı şöyle:

“Adana LGBTİ+ Dayanışma, Direnişin Renkleri, Çukurova LGBTI+ Dayanışma ve bağımsız LGBTİ+ aktivistleri Mayıs 2023 tarihinde Adana LGBTI+ Onur Haftası Komitesi çatısı altında bir araya gelmişti.

Adana LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi planladığı eylem ve etkinlikleri 21 Haziran 2023 tarihinde basın toplantısı yaparak Adana kamuoyuna bildirmişti. Fakat Adana Valiliği‘nin 7 Temmuz 2023 yazısında “8-10 Temmuz 2023 tarihleri arasında yapılacak olan Adana LGBTİ+ Onur Haftası vegan piknik ve basın açıklaması olmak üzere 2 (iki) farklı etkinliğimizi kamu düzeni ve genel ahlakı bozucu nitelikte olduğunu söyleyerek yasakladı.

Adana Valiliği’nin yasaklamasında güç alan EGM Adana Güvenlik Şube 3-9 Temmuz 2023 tarihleri arasında yapılmak istenen Adana LGBTİ+ Onur Haftası basın açıklamasının yapılacağı beş farklı yerde zırhlı araçlarla beklediğini gözlemledik.

Basın açıklamasının yapılacağı yere iki saat öncesinde gitmemize rağmen parkın çevresinde çevik kuvvet, gözaltı araçları ve sivil polisler bulunmaktaydı. Bu yasaklamaya karşı LGBTİ+lar ve hak savunucuları ile Atatürk Parkı‘nda bir araya geldik.

Güvenlik Şube ile en az beş avukat ve bir milletvekili görüşme yapmaya çalışmış olsa da kolluk kuvvetleri hiçbir şekilde avukat arkadaşlarımız ve YSP milletvekili Perihan Koca ile iletişim kurmadı.

Hiçbir anons yapılmadan üçü avukat olmak üzere 18 LGBTI+ aktivisti ve hak savunucusu işkenceyle, zorla ve kaba kuvvet uygulanarak 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna muhalefet ve görevli memura direnmek suçuyla gözaltına alındı. Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca gözaltına alınmak istendi ve darp edildi.

Mezopotamya Haber Ajansı’nda görev yapan basın mensubu H.K. darp edildiği için ekipmanları ciddi zarar gördü ve haber yapma özgürlüğü engellendi.”

Hak ihlalleri detayları

1. Gözaltına alma ve işkence:
  • 3’ü avukat olmak üzere 15 LGBTI+ aktivisti ve/veya hak savunucusu olmak üzere 18 kişi işkenceyle, zorla ve kaba kuvvet uygulanarak 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanuna muhalefet ve görevli memura direnmek suçuyla gözaltına alındı.
  • Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan KOCA, Adana Onur Haftası basın açıklamasını okumaya çalışması sırasında gözaltına alınmak istendi ve darp edildi.
  • Mezopotamya Haber Ajansı’nda görev yapan basın mensubu H.K, darp edildiği için ekipmanları ciddi zarar gördü ve haber yapma özgürlüğü engellendi.
  • Adana Onur Haftası Komitesi kriz masasına ulaşılan darp ve şiddet görüntüleri toparlandı ve yaklaşık 5 (beş) LGBTI+ ve/veya hak savunucusu güvenlik şube tarafından işkence ve darp görüntüleri kayıt altına alınmış ve gerekli hukuki işlemler yapılacaktır.
2. Toplantı, Gösteri ve İfade Özgürlüğüne Müdahale:

Adana LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi çağrısıyla LGBTİ+lar ve/veya hak savunucuları son zamanlarda LGBTİ+lara karşı kurumsallaşmış nefreti ve şiddet düşüncesini yok etmek ve ifade etmek için Adana LGBTI+ Onur Haftası kapsamında bir araya geldi. Çünkü bu toplanma ifade özgürlüğünün bir parçasıdır ve anayasalar, uluslararası sözleşmeler ve insan hakları belgeleri tarafından güvence altına alınmıştır.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi‘nin 19. maddesi, herkesin ifade özgürlüğü ve toplantı özgürlüğü hakkına sahip olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gibi bölgesel sözleşmeler de gösteri ve yürüyüş haklarını güvence altına almaktadır.

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.