Dünyaİnsan HaklarıManşet

Birleşmiş Milletler: İsrail Gazze’de savaş suçu işliyor

0

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, “İsrail’in, kapana kısılmış insanlardan bölgeyi boşaltmasını istemesi ancak çıkmalarına fırsat vermeden gerçekleştirdiği bombardıman tam bir vicdansızlıktır” dedi.

Martin Griffiths, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Han Yunus‘a yönelik yoğun bombardımanın devam ettiğini belirterek, “İsrail‘in, kapana kısılmış insanlardan bölgeyi boşaltmasını istemesi ancak çıkmalarına fırsat vermeden gerçekleştirdiği bombardıman tam bir vicdansızlıktır” ifadesini kullandı.

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese de  “Bu aynı zamanda Uluslararası Ceza Mahkemesinin Roma Statüsü uyarınca çok ciddi bir uluslararası suçtur” açıklamasında bulundu.

UNRWA tesislerinde 340 Filistinli hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze‘deki UNRWA tesislerinde 340 Filistinlinin öldüğünü, 1100’den fazlasının da yaralandığını bildirdi. Açıklamada Gazze Şeridi‘ndeki UNRWA tesislerinde 1,2 milyon yerinden edilmiş kişinin yaşadığı belirtilerek, saldırıların sivil halka yönelik ağır bir trajedi oluşturduğu vurgulandı.

Fotoğraf: Hatem Musa / AP

DSÖ: Han Yunus’taki saldırılar dehşet verici

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Şeridi’nin güneyinde bulunan Han Yunus‘ta devam eden ağır bombardıman ve sivillerin öldürülmesinin dehşet verici olduğunu belirtti. Ghebreyesus, UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini‘yi alıntılayarak, “Gazze’nin Han Yunus bölgesinde devam eden ağır bombardıman, tahliye emirleri ve sivillerin öldürülmesi sadece dehşet verici değil, aynı zamanda uluslararası hukuka aykırıdır” ifadesini kullandı. DSÖ ekibinin sivillerin barındığı eğitim merkezinde meydana gelen patlamada yaralananlara yardım etmek için UNRWA misyonuna katıldığı belirtilerek, saldırılarda hayatını kaybeden ailelere başsağlığı mesajı da yer aldı.

Ateşkes çabaları sürüyor

Öte yandan Hamas ile İsrail arasında ateşkes görüşmelerinin devam ettiği ancak henüz bir anlaşmaya varılamadığı bildirildi. Katar dün akşam yaptığı açıklamada Hamas’ın “Rehineler ancak ve ancak İsrail’in saldırılarını durdurup, Gazze Şeridi’ni terk etmesiyle serbest bırakılabilir” mesajını iletti.

Fotoğraf: Adel Hana / AP

Rehine Ailelerine: Yakınlarınızı sağ getireceğime dair söz veremem

Gazze’de tutulan İsrailli rehinelerin aileleri, aile üyelerinin derhal evlerine dönmesi için gösteriler düzenleyerek hükümete baskı yapmaya devam ediyor. Tel Aviv ve Kudüs‘te düzenlenen gösterilere katılanlar, rehinelerin kurtarılması için hükümete anlaşma yapma çağrısında bulundu.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, rehinelerin aileleriyle yaptığı görüşmede, “Kaçırılan tüm insanları canlı olarak evlerine geri getireceğime dair size söz veremem. Ancak onları geri getirmek için elimden geleni yapacağım. Her şeyi yapacağım, ancak İsrail‘in çıkarlarını, güvenliğimizi ve varlığımızı gözetmeye devam edeceğim” açıklamasında bulundu.

İsrail, yerleşimcilere ‘tanksavar füzeleri’ dağıtacak

İsrail ordusu, Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşim yerlerindeki “sivil güvenlik birimlerini” tanksavar füzeleriyle silahlandırmayı planladığı iddia ediliyor. Bu adımın, Hamas’ın önceki saldırısına benzer bir duruma karşı hazırlık amacı taşıdığı belirtiliyor. Haaertz gazetesinin haberine göre plan, üst düzey güvenlik yetkilileri tarafından onay bekliyor. İsrail ordu yetkililerinin doğruladığı habere göre “Sivil güvenlik birimleri”nin komutanları ve İsrail ordusunun yerleşim yerlerindeki koordinatörleri, tanksavar füzelerinin yönetiminden sorumlu olacak.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.