LGBTİ+ManşetTürkiye

LGBTİ+ derneklerinden ortak açıklama: Nefret siyasetine değil mücadelemize güveniyoruz

0

Toplam 14 LGBTİ+ derneği, ikinci turu 28 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin ortak bir açıklama yayımlayarak dayanışma ve mücadele çağrısında bulundu.

Seçim sürecinde her iki Cumhurbaşkanı adayının da nefret söylemine başvurduğunu vurgulayan dernekler, buna rağmen tek adam rejiminin son bulması gerektiğini söyledi.

Seçim döneminin tüm LGBTİ+’lar için için uzun ve sancılı geçtiğine yer veren açıklamada, “Seçim süreci boyunca bağrımıza bastığımız taşlar, artık bardağı taşırıyor. Seçimlerden önce ve seçimin ilk turu boyunca hedef tahtasına oturtulan, nefret söyleminin odağında olan sıklıkla LGBTİ+’larken; ikinci turda ırkçılık ve mülteci düşmanlığı da ağır basıyor” ifadeleri kullanıldı.

Dernekler, seçimin her iki adayı tarafından toplumun çeşitli kesimlerine yöneltilen nefret söylemlerini kaygı ve öfke ile takip ettiklerini belirterek, “Her geçen gün demokratik katılım, örgütlenme ve toplanma haklarımızın kamusal alandan bizleri yoksun bırakma çabası ile elimizden alınmaya çalışılması yetmezmiş gibi; derneklerimizi kapatmayı bir “vaat” olarak sunan [Hür Deva Partisi] HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi’nin meclise girmesini önümüzdeki günlerde nefretin, ayrımcılık ve şiddetin artacağının işareti olarak görüyoruz” dedi.

Fotoğraf: EPA

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Aylardır söylediğimiz gibi, özellikle cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir referandum niteliğinde olduğunun farkındayız. Bu seçim 12’nci Cumhurbaşkanı’nın iktidarının devam edip etmeyeceğinin, ülkedeki tek adam rejiminin son bulup bulmayacağının seçimi. Evet, sonuç ne olursa olsun bizler muhalefette olmaya devam edeceğiz. Ancak bu seçim, bundan sonra hangi koşullarda ve kime karşı muhalefet edeceğimizin de seçimi.

‣ LGBTİ+ dernekleri: Seçim kampanyalarına hakim nefret dili son derece tehlikeli
‣ TRT’de LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemli seçim propagandası

‘Hayatlarımıza ve iradelerimize sahip çıkıyoruz’

“Nefret siyaseti ardına gizlenmiş vaatlere değil, eşitliğimizin, özgürlüğümüzün teminatı olan örgütlü mücadelemize güveniyoruz” diyen dernekler, herkesi oy kullanmaya ve sandık güvenliğini sağlamak üzere mücadele etmeye çağırarak”Tüm LGBTİ+’ları ve LGBTİ+ hakları savunucularını hayatlarımıza ve iradelerimize sahip çıkmak için 28 Mayıs günü, oy kullanmanın hepimizin hakkı olduğunu ve kullandığımız oyun hiçbir şaibeye yer bırakmayacak şekilde sayılması gerektiğini vurgulayarak, oy vermeye ve oylara sahip çıkmaya sandık başına davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Dernekler, şunları ekledi:

29 Mayıs gününden itibaren de kazanan kim olursa olsun LGBTİ+ ve mülteci düşmanlığına son vermek, kayyum rejimini bitirmek, İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönmek, yaşamlarımızı ve haklarımızı savunmak için hepimizi yan yana, omuz omuza örgütlenmeye, dayanışmaya ve mücadeleye çağırıyoruz.

‣ Haklıyız, öfkeliyiz, güçlüyüz: Meclis’te HÜDA-PAR’ın karşısında LGBTİ+’ları savunan vekiller var
‣ SPoD seçim öncesi siyasilere seslendi: İlk geride bırakılan olduğumuz için kaygılıyız

‘Uzattığımız barış elini havada bırakmayın’

Toplamda 14 dernek tarafından imzalanan açıklamada, tüm topluma seslenen LGBTİ+’lar birlik, beraberlik ve dayanışma çağrısı yaparak şunları kaydetti:

Bizler tarihin başından beri buradaydık. Okulda sıra arkadaşınız, mahallede komşunuz, fabrikada, tarlada, ofiste yanı başınızdaki iş arkadaşınız, akrabanız, arkadaşınız, kısacası yaşamın her alanında beraber olduğunuz insanlarız. 

Belki görünmeziz bazen. Ama bu var olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. 

Ve bizler birlikte, barış içinde yaşamak, eşit olmak, özgür olmak istiyoruz. Tek gayemiz, tek planımız bu. 

Size anlatılan komplolara inanmayın. 

Size uzattığımız barış elini havada bırakmayın.

Fotoğraf: EPA

‘Oylarımıza, hayatlarımıza ve irademize sahip çıkıyoruz’

28 Mayıs’taki seçimin LGBTİ+ hareketinin ısrarla verdiği onur mücadelesinin en önemli aşamalarından biri haline geldiğinin belirtildiği açıklamada “Oylarımıza, hayatlarımıza ve irademize sahip çıkıyor, sandıkları terk etmiyoruz!” sözlerine yer verildi.

Açıklamaya imzacı dernekler arasında şunlar yer alıyor:

  • Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD)
  • 17 Mayıs Derneği
  • Ankara Gökkuşağı Aileleri Derneği (GALADER)
  • Genç LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  • HEVİ LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  • Kaos GL Derneği
  • Kırmızı Şemsiye Derneği
  • Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  • LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG)
  • Mersin 7 Renk LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  • Muamma LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  • Özgür Renkler LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  • Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği
  • ÜniKuir Derneği

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.