DünyaManşet

Nobel Barış Ödülü Şengalli Nadiya Murad ile Kongolu Denis Mukwege’ye

0

2018 Nobel Barış Ödülü’ne, Ezdi Kürd Nadiya Murad ve Kongolu doktor Denis Mukwege lâyık görüldü.

Murad ve Mukwege, “Silahlı çatışmalarda cinsel şiddetin bir araç olarak kullanılmasının bitirilmesi için yaptıkları çalışmalar” nedeniyle ödüle lâyık görüldüler.

IŞİD tarafından 2014’de kaçırılan Nadiya Murad, daha sonra örgütten kaçmayı başararak Almanya’ya gitmişti.

Şengal’de kaçırılan 6 bin 300 kadın ve genç kızdan biri olan Murad, aylarca örgüt mensupları tarafından Musul’da cinsel saldırı ve işkenceye maruz kalmıştı.

Nadia Murad, George Clooney’in eşi Amal Clooney ile BM’de yaşadıklarını anlatmış, bir kitap yazmış ve BM İyi Niyet Elçisi olmuştu.

Nadiya Murad, halen Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’ne (UNODC) insan ticareti mağdurlarının sorunları ile ilgileniyor.

Nadia Murad kimdir?

Nadia Murad

Nadia Murad 1993 yılında dünyaya geldi. IŞİD tarafından 2014’de 21 yaşındayken kaçırılarak ve 6 erkek kardeşi öldürüldü. Murad, Şengal’in yakınlarında IŞİD’in toplu katliam yaptığı Koço köyü sakinlerindendi. Nadia Murad 12 ay boyunca IŞİD’lilerin işkencesine maruz kalmış, Musul kurtarıldıktan sonra köyüne dönmüş, ardından tedavi amaçlı Almanya’ya gitmişti.

Nadia Murad, 22 Nisan’da ABD ordusunda tercüman olarak çalışan ve yeniden hayata dönmesinde büyük rol oynadığı belirtilen Abid Shamdeen ile nişanlandı.

Eylül 2016’da BM İyi Niyet Elçisi ilan edilen Murad, 2017’de Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen Vaclav Havel Ödülü’ne layık görülmüştü. Özgür kalması ardından insan ticaretini durdurmak için mücadele veren Murad, BM’deki görevi sırasında ise özellikle insan ticareti mağduru mülteci kadın ve genç kızlar konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetlerde bulunuyor.

 

(imp-news)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.