Nobel Barış Ödülü Şengalli Nadiya Murad ile Kongolu Denis Mukwege’ye

2018 Nobel Barış Ödülü’ne, Ezdi Kürd Nadiya Murad ve Kongolu doktor Denis Mukwege lâyık görüldü.

Murad ve Mukwege, “Silahlı çatışmalarda cinsel şiddetin bir araç olarak kullanılmasının bitirilmesi için yaptıkları çalışmalar” nedeniyle ödüle lâyık görüldüler.

IŞİD tarafından 2014’de kaçırılan Nadiya Murad, daha sonra örgütten kaçmayı başararak Almanya’ya gitmişti.

Şengal’de kaçırılan 6 bin 300 kadın ve genç kızdan biri olan Murad, aylarca örgüt mensupları tarafından Musul’da cinsel saldırı ve işkenceye maruz kalmıştı.

Nadia Murad, George Clooney’in eşi Amal Clooney ile BM’de yaşadıklarını anlatmış, bir kitap yazmış ve BM İyi Niyet Elçisi olmuştu.

Nadiya Murad, halen Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’ne (UNODC) insan ticareti mağdurlarının sorunları ile ilgileniyor.

Nadia Murad kimdir?

Nadia Murad

Nadia Murad 1993 yılında dünyaya geldi. IŞİD tarafından 2014’de 21 yaşındayken kaçırılarak ve 6 erkek kardeşi öldürüldü. Murad, Şengal’in yakınlarında IŞİD’in toplu katliam yaptığı Koço köyü sakinlerindendi. Nadia Murad 12 ay boyunca IŞİD’lilerin işkencesine maruz kalmış, Musul kurtarıldıktan sonra köyüne dönmüş, ardından tedavi amaçlı Almanya’ya gitmişti.

Nadia Murad, 22 Nisan’da ABD ordusunda tercüman olarak çalışan ve yeniden hayata dönmesinde büyük rol oynadığı belirtilen Abid Shamdeen ile nişanlandı.

Eylül 2016’da BM İyi Niyet Elçisi ilan edilen Murad, 2017’de Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen Vaclav Havel Ödülü’ne layık görülmüştü. Özgür kalması ardından insan ticaretini durdurmak için mücadele veren Murad, BM’deki görevi sırasında ise özellikle insan ticareti mağduru mülteci kadın ve genç kızlar konusunda farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetlerde bulunuyor.

 

(imp-news)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç taslağı metnine tepkiler yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR