EğitimManşet

Nesin Vakfı’na yönelik tehditlere ‘inandırıcı delil’ bulamayan savcı, AKP kurucusu çıktı

0

Yazar Aziz Nesin tarafından kurulan ve bu yıl 50. yaşını kutlayan Nesin Vakfı, uzun bir süredir İsmailağa Cemaati’nin hedefinde. Cemaate ait Rabıta Vakfı, Nesin Vakfı’nın İstanbul Çatalca’daki merkezinin yanındaki arsayı alarak ve kaçak inşaat yaparak alana yerleşmeye başladı. Yaptıkları bununla da sınırlı kalmayan cemaat üyeleri, Nesin Vakfı’nı hedef alarak tehdit etmeye, bölgede silahla gezmeye başladı.

BirGün‘den İsmail Arı‘nın aktardığına göre; AKP’li Çatalca Belediyesi vakfın kaçak inşaatına göz yumarken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) cemaatin kaçak yapıları için yıkım kararı aldı. 18 Ağustos 2021’de bölgeye giden İBB ekiplerinin, “Yapının ruhsatsız ve imar mevzuatına aykırı bir şekilde inşa edildiği” gerekçesiyle yıkıma hazırlandığı esnada jandarma ekipleri geldi.

Jandarmanın İBB ekiplerinden yıkım evraklarını isteyerek kontrol etmek için beklettiği sırada Bölge İdare Mahkemesi’nin ışık hızındaki kararı İBB yetkililerine tebliğ edildi. Mahkemenin, yıkım işlemi için yürütmeyi durdurma kararı verdiği belirtildi. Bu nedenle kaçak yapılar yıkılamadı.

‣ Nesin Vakfı’nın banka hesaplarındaki parasına el konuldu
‣ Nesin Vakfı’ndan el konulan banka hesaplarıyla ilgili açıklama: Hukuka ve hakkaniyete aykırı

Cemaat istedi, AKP’li başkan plan değiştirdi

Bu olaydan sadece bir ay sonra, 2021’in eylül ayında ise AKP’li Çatalca Belediyesi kaçak inşaata kılıf uydurmak ve cemaate kol kanat germek için imar planlarını değiştirerek kaçak inşaata işlem yapmak yerine yasal kılıf uydurdu. İmar planlarında tarım arazisi olarak belirlenen cemaatin arazisi dini tesis alanına dönüştürüldü. Belediye Başkanı AKP’li Mesut Üner, Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmada, plan değişikliğinin cemaatin talebi ile yapıldığını itiraf etti.

Cübbeli, sarıklı yüzlerce cemaat üyesi arazide toplantılar yapmaya ve kurdukları ses sitemleri ile çevreyi rahatsız etmeye başladı. Bölge halkı burada cemaat üyelerinin bellerinde silahlarla gezdiğini belirterek tedirgin olduklarını söylese de bu duruma da göz yumuldu.

Belediyenin ve mahkemelerin koruyup kolladığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Rabıta Vakfı’nın Başkanı Murat Perçin, aldıkları arazide daha önce alkollü bir restoran olduğunu ve restoran sahiplerini çıkardıklarını ifade etti. Perçin “Bizim yerimiz burası, piknik yapıyoruz, toplanıyoruz ama namaz kılacak alanımız yoktu. Küçük bir mescid vardı ve yetkililerle konuştuk, ‘burayı büyütmek istiyoruz’ dedik. Bize, ‘yapın hocam’ yanıtını verdiler. Yani var olan bir yere ayarlama çektik” diyerek kaçak inşaat yaptıklarını söyledi.

Ellerinde çocukların resimleri varmış

Perçin, Nesin Vakfı’na ve orada eğitim gören çocuklara ilişkin de şu tehditleri savurmuştu:

Orada kızlı erkekli karmakarışık manzaralar var. Bizim elimizde resimleri var. İş başka noktalara gitmesin. İki tane ağaçtan dolayı memleket yandı. Ufacık bir yerden dolayı da piyasa karışmasın yani.

Çevrede yaşayan yurttaşların, “Cemaat üyeleri mahallede silahlı olarak geziyor” iddialarını Perçin şu sözlerle doğrulamıştı: “Biz resmi makamlara ve büyüklerimize sormadan hareket eden bir cemaat değiliz. İş adamlarımız var ve hepsinin cebinde ruhsatlı silah var.”

Nesin Vakfı’nı tehdit ederek çocukları hedef alan Rabıta Vakfı Başkanı Murat Perçin hakkında, Nesin Vakfı, Çatalca Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Yapılan suç duyurusunda, İsmailağa Cemaati’nin önde gelen ismi Murat Perçin’in “Kişilerin huzur ve sükûnunu bozma ile tehdit” suçunu işlediği belirtilerek yargılanması istedi.

Nesin Vakfı’nın suç duyurusunda, “Murat Perçin’e ait Rabıta Vakfı’nın kaçak inşaat yaptığı, bu vakfın İsmailağa Cemaati’ne ait bir vakıf olduğu, bu vakfın üyelerinin ellerinde silahla dolaştıkları, bu durumun da tehdit suçunu oluşturduğu” ifade edildi.

Kararı veren savcı AKP kurucusu çıktı

Suç duyurusunun ardından Murat Perçin’in ifadesi alındı. Perçin, “Suçlamaları kabul etmediğini” belirtti. Ayrıca Perçin’in başkanı olduğu Rabıta Vakfı hakkında da Çatalca Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “imara aykırı yapı yapması” nedeniyle kamu davası açıldığı belirtildi.

Suç duyurusunu inceleyen Cumhuriyet Savcısı Hakan Akbal ise suç duyurusuna ilişkin 8 Mart 2022’de “Kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına” karar vererek takipsizlik kararı verdi. Takipsizlik kararının gerekçesini de Savcı Akbal şöyle açıkladı:

“Olayların gazete haberlerinden yola çıkılarak iddia edildiği, bu haberlerin ötesinde başkaca somut, kesin ve inandırıcı delil mevcut olmadığı, şu halde tehdit ve kişilerin sükûnunu bozma suçunun somut bir delile dayanmadığı ve soyut kaldığı anlaşılmakta…”

Nesin Vakfı ise takipsizlik kararına itiraz etti. Cumhuriyet Savcısı Hakan Akbal’ın ismi 2018’de eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş’ın açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Yarkadaş, 2018’de savcı ve hakim atamalarına ilişkin yaptığı açıklamada, Çatalca Cumhuriyet Savcılığı’na atanan Hakan Akbal’ın 7 Haziran 2015 seçimlerinde AKP’den Mersin milletvekili aday adayı olduğunu belirtmişti. Akbal, aday adayı olduğu dönemde yaptığı açıklamalarda ise AKP kurucusu olduğunu ve AKP’de uzun yıllar yöneticilik yaptığını söylemişti.

Nesin Vakfı’nın yöneticisine saldırmışlardı

Ayrıca 15 Eylül 2021’de İsmailağa Cemaati üyesi iki şahıs Nesin Vakfı’nın önünde, jandarmanın gözleri önünde vakfın yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu’na saldırmıştı. Darp raporu alan Cihangiroğlu, Ahmet ve Sezar Korkmaz isimli saldırganlardan şikâyetçi olmuştu. Cihangiroğlu ifadesinde, şunları söylemişti:

Şahıs bir şekilde jandarmanın elinden kurtularak yanıma geldi. Benim yüzüme yumruk atmak istedi fakat yumruğu bana gelmedi. Arkasından bana tekme attı ve tekme karın boşluğuma geldi. Daha sonra jandarma ekipleri şahsı uzaklaştırdı.

Öte yandan Çatalca Kaymakamlığı’nın geçen günlerde Nesin Vakfı’nın banka hesaplarındaki yaklaşık iki milyon liraya el koyması da gündem olmuştu.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.