ManşetTürkiye

Nesin Vakfı’ndan el konulan banka hesaplarıyla ilgili açıklama: Hukuka ve hakkaniyete aykırı

0
Nesin Vakfı, üç bankadaki vakfa ait hesaplarda bulunan 1 milyon 970 bin TL’nin Çatalca Kaymakamlığı tarafından “izinsiz bağış toplandığı” gerekçesiyle Hazine‘ye aktarılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada Nesin Vakfı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada süreç en başından itibaren anlatılarak, “Facebook paylaşımı dört yıl sonra ‘izinsiz bağış toplama’ kabul edilmiş, olacak şey mi bu? Bağışçılarımızın ve Vakfımızın çıkarlarını sonuna kadar koruyacağız” denildi.

Çatalca Kaymakamlığı 12 Nisan tarihli kararıyla, izinsiz yardım toplandığı iddiası ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunun 7’nci maddesine muhalefet edildiği gerekçesiyle Nesin Vakfı’nın Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank ve Ziraat Bankası’ndaki hesaplarını bloke etmişti. 27 Aralık 2022’de vakfın banka hesaplarında bulunan 1 milyon 970 bin TL’nin Hazine’ye aktararak hesaplardaki bloke kaldırıldı ve 20 Ocak’ta da vakıf hesaplarındaki paraya el konuldu.

Nesin Vakfı’nın banka hesaplarındaki parasına el konuldu

Nesin Vakfı’nın Çatalca Gökçeali Mahallesi’ndeki 7 bin 955 metrekarelik arazisinin mülkiyetinin de kamuya geçirilmesi isteniyor.

‘Duyuru, bağış toplama kabul edildi’

Vakfın açıklamasında özetle şunlar denildi:

“2017 yazında Nesin Vakfı’na komşu 8 dönümlük arazi satışa çıkmıştı. İçindeki villayla birlikte 2 milyon liraydı, “kelepir” sayılırdı. Sahibinin acil paraya ihtiyacı olduğundan bir hafta on gün içinde almalıydık. Babam da birkaç defa bu araziyi almaya yeltenmiş ama parası çıkışmadığı için alamamıştı. Bizim de o kadar paramız yoktu tabii. Vakıf yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu çok ısrar etti, Facebook’tan duyuralım, biraz destek gelir, kalan miktarı krediyle tamamlarız diye düşündük. Bu izinsiz bağış toplamak kabul edilerek vakfa ağır ceza verildi”

Açıklamada, bloke konulan 5 milyon liranın hesaplarından çekildiği, kısa süre sonra ise Valilik tarafından 3 milyon liranın iade edildiği bilgisinin alındığı; yalnızca 2 milyon liraya el konulduğunu ve hesaplardaki blokajın kaldırıldığını duyurdu.

‘Hem tapuya hem bağışa el koyamazlar’

Tüm hesaplarının açık olduğunu ve kendilerine ait olduğunu da belirten vakıf, “Tüm hesaplarımız açık ve bize ait. Dostlarımız bağışlarını gönül rahatlığıyla yapabilirler” dedi.

Duyuru şöyle sürdürüldü:

“Hiçbir surette yasaya aykırı olarak para toplama faaliyetinde bulunmadık. 2 milyon TL’nin hazineye intikal edilmesi hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu çok açık. Buna rağmen bir an için usuli bir sorun olduğu düşünelim. Yine de mantıken hem gelen bağışa hem de tapuya el koyamazlar, hele ki yıllar sonra… Arazi üzerinde vakıf çocuklarımızın yaşam alanlarını zenginleştiren yapılar ve ekili dikili alanlar hayata geçti. Söz konusu arazi artık Vakfımızın ayrılmaz bir parçası. yine de mantıken hem gelen bağışa hem de tapuya el koyamazlar, hele ki yıllar sonra… Arazi üzerinde vakıf çocuklarımızın yaşam alanlarını zenginleştiren yapılar ve ekili dikili alanlar hayata geçti. Söz konusu arazi artık Vakfımızın ayrılmaz bir parçası.”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.