EkolojiManşet

Mudanya’da denizde görülen mavi ışıklar kirliliğin habercisi

0
mavi ışıklar

Bursa’nın Mudanya ilçesi sahilinde denizde görülen mavi ışıkların, alg patlamasını takiben ortaya çıkan ‘yakamoz’ olduğu öğrenildi. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Yakamoz dediğimiz şey, bir plankton türünün ışık yaymasıyla ortaya çıkan olaydır. Şu anda gördüğünüz olayın adı yakamoz. Yakamozun ortaya çıkması alg patlamasını takiben olur” dedi.

DHA’nın aktardığına göre Mudanya ilçesi Güzelyalı mahallesinde sahilde yürüyüşe çıkanlar, deniz suyundan yansıyan mavi ışıkla karşılaştı. Birçok kişi mavi ışığı cep telefonlarıyla görüntüledi.

Prof. Dr. Sarı, deniz tabanındaki alglerin çoğalmasının ardından, biyolüminesans (ışık yayma) özelliğine sahip fitoplanktonların da arttığını, bu canlıların uyarılmasıyla da ortaya mavi ya da yeşil ışık çıktığını açıkladı.

Görülen olayı, “İlkbahar aylarında genellikle aşırı alg çoğalmalarını takiben ortaya çıkan ekolojik bir olay” olarak tanımlayan Prof. Dr. Sarı, yakamoz olarak tanımlanan ışıltılı görüntünün nedeninin alglerle birlikte artan fitoplanktonlar olduğunu söyledi.

Denizdeki mavi ışıklar kirliliğin göstergesi

Fitoplanktonlar, okyanuslar ve tatlı su ekosistemlerinde bulunan, fotosentez yapabilen mikroskopik organizmalar olarak tanımlanıyor. Bu küçük yaratıklar, karbondioksit (CO2) emerek ve oksijen (O2) üreterek deniz ekosisteminin temelini oluşturuyor ve bu süreç, deniz yaşamı için hayati öneme sahip olmasının yanı sıra, küresel karbon döngüsünde kritik bir rol oynuyor.

Marmara Denizi’nde denizanası çoğalıyor
Okyanustaki rekor sıcaklıkların gezegen için felaket sonuçları olacak
Copernicus: Rekor seviyedeki deniz sıcaklıkları deniz biyoçeşitliliğini tehdit ediyor

Kirlilik, özellikle de kimyasal kirlilik, fitoplankton toplulukları üzerinde derin etkilere sahip olabiliyor. Besin maddesi kirliliği, özellikle azot ve fosfor gibi maddelerin su ekosistemlerine aşırı miktarda eklenmesi, fitoplanktonların aşırı üremesine yol açabilir. Bu durum, bazen “alg çiçeklenmesi” olarak bilinen, suda mavi ya da yeşil ışıklar şeklinde görülebilecek yoğun fitoplankton patlamalarına sebep olur. Ancak, bu durumun hoş bir görüntü oluşturmasına rağmen, çevresel etkilerinin genellikle zararlı olduğu bildiriliyor.

Kirlilik, fitoplankton topluluklarının bileşimini de değiştirebilir. Bazı türler kirliliğe daha dayanıklıyken, diğerleri baskılanabilir veya tamamen yok olabilir. Araştırmaların da doğruladığı üzere bu durum, deniz ekosistemlerindeki biyoçeşitlilik ve işlevsellik üzerinde uzun vadeli etkilere sahip olabiliyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.