Türkiye

MİT’e zırh yasasında rötuş

0

Muhalefetin “Başbakan’a çete kurma yasası çıkartıyorsunuz” eleştirileri üzerine, AKP MİT’e zırh düzenlemesinde rötuş için önerge hazırladı. Önergeyle çok tartışılan “Başbakan tarafından operasyonel olmayan belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenler” olarak değiştiriliyor.

Hükümetin, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve teşkilatın üst düzey görevlilerinini fadeye çağrılmasıyla başlayan kriz üzerine, TBMM’ye getirdiği yasa düzenlemesinde çok tartışılan “Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenler” ifadesi değiştiriliyor. Bu ifade, muhalefet düzenlemenin komisyon aşamasındaki görüşmeleri tarafından muhalefet tarafından “Başbakan’a çete kurma yetkisi veriyorsunuz. Başbakan birine adam öldürme görevi de verebilir” şeklinde ağır eleştirilerle karşılaşmıştı. Bunun üzerine düzenlemenin Genel Kurul’da görüşülmesi öncesinde AKP, yeni bir değerlendirmeye giderek, bu ifadeyi değiştirmeye karar verdi. Bu ifadenin değiştirilmesi için önerge hazırladı. Önergeyle bu ifadede yer alan “özel bir görev” ve “görevlendirilenler” ifadeleri değiştiriliyor. Bu iki ifadenin yerine, “belirli bir görev” ve “kamu görevlileri” ifadeleri konuluyor. Değişiklikle, düzenlemedeki bu ifade, “MİT görevlileri veya Başbakan tarafından belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından görevlendirilenler” olarak değiştiriliyor.

Çok geniş kapsamlı denildi

AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, düzenlemede değişikliğe gitmelerinin nedenini, “Başbakan’ın görevlendireceği ifadesinin çok geniş kapsamlı olduğu yorumları yapıldı. Bunun üzerine bu değişikliğe gidiyoruz. Kamu görevlileri ve belirli bir görev ibarelerini koyuyoruz” dedi. Aydın, MİT Yasasının 26. maddesinde aslında Başbakan izni müessesesinin bulunduğunu, bu nedenle yeni bir şey yapmadıklarını, daha pekiştirdiklerini anlattı. 1983 tarihli MİT yasasında izin koşulu bulunmasına karşın MİT’in terörle mücadele ederken terörle ya da başka ağır ithamlarla suçlanması karşısında bu yola başvurduklarını kaydeden Aydın, “Bu düzenlemeyle biz yargının bu tür girişimlerinde ‘bir daha düşünün’ demiş oluyoruz. Başbakan izin verse de vermese de nihai karar yargıya açık olacak, yargı kararı verecek. Kaçırılan bir şey yok. Sadece araya düşünme süresi koyuyoruz” görüşünü dile getirdi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.