Mısır’daki 4.500 yıllık Mikerinos Piramidi’ne granitli restorasyon

Mısır'daki Giza piramitlerinin en küçüğü olan Mikerinos Piramidi'nin granit taşlarla restore edilmesi planı, uzmanların ve halkın tepkisine yol açtı: Pizza Kulesi'ni düzeltmeye benziyor.

Mısır‘daki 4.500 yaşındaki Mikerinos Piramidi‘nin restorasyonu, tartışmaların odağında.

Giza piramitleri arasında en küçüğü olan Mikerinos’un en az üç yıl sürecek bir restorasyon çalışması kapsamında granit taşlarla kaplanması planlanıyor.

Proje, Japonya tarafından finanse ediliyor.

BBC‘nin aktardığına göre, Mısır hükümeti en az üç yıl sürecek restorasyonu destekliyor, ancak birçok uzman projeye tepki gösteriyor. Bazı uzmanlar projeyi, “Pizza Kulesi’ni düzeltmeye” benzetirken, granitli restorasyon sosyal medyada da tepki topladı.

Eleştiriler üzerine Mısır hükümeti, projeyi gözden geçirmeleri için uzmanlardan oluşan bir komisyonu görevlendirdi.  Ancak gözden geçirme sonucunda projenin değişip değişmeyeceği bilinmiyor. Piramit üzerindeki çalışmalar da halen devam ediyor.

”Uzmanlara danışmadan restorasyon olmaz’

Kahire‘deki Misr Üniversitesi‘nden akademisyen İbrahem Badr, X üzerinden paylaştığı mesajında, projeyi “felaket” olarak tanımladı: “Restorasyon için uygulanan evrensel kuralları okumaları gerekiyor. Özellikle de Mısır’daki tarihi yapılarla ilgili olanları.”

Badr, Mısırlı yetkilileri, uzmanlara danışmadan projeyi onaylamakla eleştirdi: “Restorasyon konusundaki uzmanlara ve arkeologlara danışmadan alınan bir kararla nasıl piramit kaplanabilir?”

Kahire Amerikan Üniversitesi‘nden araştırmacı Salima İkram ise sosyal medyada yayımladığı mesajında, restorasyon “çok iyi bir fikir olarak görünse bile”, bugün iyi bir fikir olduğu düşünülen projelerin genelde 10 yıl sonra eleştirildiğini dile getirdi.

Menkaure Piramidi olarak da bilinen Mikerinos Piramidi, 62 metre yüksekliğinde. Giza piramitleri arasında en küçük yapı. Piramidin M.Ö. 2510 yılında tamamlandığı tahmin ediliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR