İklim KriziManşetTarım-Gıda

Kızgın çiftçiler bu kez Galler Parlamentosu’nun önünde: İklim inkarcılarının eli güçleniyor

0

Guardian’ın aktardığına göre, tarım işçileri, Senedd hükümetinin sürdürülebilir tarım planı (SFS) ve çiftçilerin iklim kriziyle mücadeleye yardımcı olmak için topraklarının %10’una ağaç dikmelerini zorunlu kılmayı da içeren Brexit sonrası sektör finansmanı teklifi de dahil olmak üzere son derece tartışmalı konuları tartışmaya hazırlandığı sırada bir araya geldi.

Galler Parlamentosu’nda ayrıca sığırlarda tüberküloz sorunu ve nehirlerin çiftçilik uygulamaları nedeniyle kirlenmesini önlemeye yönelik katı önlemler de tartışılıyor.

Çiftçiler, Galler hükümetinin bazı kırsal politikalarına karşı gösteri yapmak için seyahat ediyor.

‣ Fransız çiftçiler Paris’i kuşatmaya hazırlanıyor
‣ İklim aktivistleri: Fransız çiftçilerin öfkesi adil ve meşru
‣Fransa’da iklim önlemlerine karşı çiftçilerin öfkesi büyüyor, siyasetçiler çözüm arıyor
‣Alman çiftçiler iklim krizi önlemlerine karşı yine sokakta: Çiftçi yoksa yemek yok, gelecek yok!
 Avrupa’da çiftçi eylemleri yayılıyor: Bir traktör ordusu da Roma’da
‣ Yunanistanlı çiftçiler traktörleriyle Atina yollarında…
Çiftçi protestoları Avrupa’nın başkentinde
‣ Çiftçi protestoları AB’nin ‘çevreci’ önlemlerini erteletti
‣ AB, pestisit azaltma planını iptal ediyor

Traktörleriyle Galler’in başkenti Cardiff’e giden çiftçiler yanlarında 200’den fazla koç da taşıdı. Galler çiftçiler sendikası NFU Cymru‘dan konuşmacılar, SFS’nin beş binden fazla işe mal olacağını öne sürdü.

Güneybatı Galler’deki Carmarthenshire‘da çiftçilik yapan eski uluslararası rugby hakemi Nigel Owens, eylemde yaptığı konuşmada çiftçiliğin yiyecek üretmenin yanı sıra Gal kültürünü ve dilini de koruduğunu söyledi; “Çiftçi olmazsa sofrada yiyecek kalmaz” dedi.

Konuşan diğer üreticiler de, savaşın ve Rusya’nın saldırganlığının iklim değişikliğinden daha önemli bir sorun olduğunu, bir dünya savaşı çıkması halinde ülkenin gıda güvenliği açısından kendi kendine yetebilmesi gerektiğini söyledi; hükümetin kendilerini dinlemediğinden yakındı.

Çiftçi protestoları iklim inkarcılarının işine yarıyor

Avrupalı çiftçilerin ortak sloganı “Çiftçi Yoksa, Gıda Yok” (NFNF) manifestosu net sıfıra ilişkin “takıntıya” bir son verilmesi çağrısında bulunuyor ve iklim politikalarının, Dünya Ekonomik Forumu‘nun çiftçileri topraklarından vazgeçirerek insan nüfusunu böcek yemeye mecbur bırakması için bir yol olduğuna dair bir komplo teorisini paylaşıyor.

Kampanya, aynı zamanda iklim önlemlerine karşı da kampanya yürüten Birlikte Bildirgesi‘nin medyasını yöneten James Melville tarafından yürütülüyor.

Tarım, Birleşik Krallık’taki toplam sera gazı emisyonlarının yaklaşık onda birine ve metan emisyonlarının neredeyse yarısına katkıda bulunuyor. Hayvancılık ana faktör, ancak endüstriyel tarım yöntemleri de büyük miktarlarda biyolojik çeşitlilik kaybından sorumlu.

Kuzey Galler’de çiftçilik yapan ve arazisini doğl yöntemlerle işlemeye çalışan  Geraint Davies, Galler hükümetinin önerdiği SFS’nin uygulanmasında bazı sorunlar yaşadığını ancak NFNF gibi grupların bu geçerli endişeleri gasp ettiğini söylüyor.

Milletvekili Anna McMorrin de konuyu İngiltere Parlamentosu’nda gündeme getirerek Başbakan Rishi Sunak‘a şu soruları sormuştu: “Başbakan, iklim değişikliğine ilişkin aşırı komplo teorilerini ve net sıfıra karşı kampanyaları paylaşan bir grupla fotoğraf çektirdi. Başbakan da görüşlerini paylaşıyor mu?”

Sunak ise, “Galli çiftçi topluluğu hakkında böyle konuşmamalısınız” demişti.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.