Dünyaİklim KriziManşet

Fransa’da iklim önlemlerine karşı çiftçilerin öfkesi büyüyor, siyasetçiler çözüm arıyor

0
Bir protestocunun tişörtünde yazan: "Çiftçi yoksa yemek ve gelecek de yok" Fotoğraf: AP / Virginia Mayo

Fransa‘da çiftçilerin fiyat basıncı, vergiler ve çevre düzenlemelerine karşı başlattığı eylemler büyüyerek devam ediyor.

Euronews’in aktardığına göre, halihazırda iklim krizinin yükünü omuzlayan Avrupalı ​​çiftçiler, geleceklerinden endişe ederek, çelişkili ve adaletsiz olduğunu söyledikleri politikalara karşı çıkıyor.

Protestolar çerçevesinde Fransa genelinde yollar kapatıldı, gübre ve tarımsal atıklar kamu binalarının önüne atıldı ve saman balyaları fast food restoranlarına yayıldı.

Dünyada geniş yankı bulan protestolar geçen yıl çiftçilerin yol işaretlerini söküp ters çevirmesiyle başladı. Protestocular, dünyalarının alt üst olmasına gönderme yaparak ‘başımızın üstünde yürüyoruz’ anlamına gelen ‘on Marche sur les têtes’ sloganını kullandılar.

Öte yandan Fransa hükümeti, güvenlik güçlerine gösterilere müdahale etmemeleri talimatını verdi ve çiftçilerin taleplerine birkaç gün içinde somut yanıt vereceklerini açıkladı.

Farmers' union demand concrete government action to address their grievances, which include excessive taxes and environmental rules as well as insufficient prices for their produce.

Yol kapatma eyleminde çiftçi kadın ve 14 yaşında kızı öldü

Protestolar devam ederken Ariege bölgesindeki yol kapatma eylemlerinden birinde üç sürücü, kullandıkları aracı eylemcilerin üzerine sürdü. Bu sırada gösterilere katılan bir çiftçi kadın ve 14 yaşındaki kızı yaşamını yitirdi, eşi ise ağır yaralandı. Kaza, çiftçi eylemlerini daha da şiddetlendirdi.

‣Fransa ve Almanya’da çiftçiler sokaklara döküldü
‣Alman çiftçiler iklim krizi önlemlerine karşı yine sokakta: Çiftçi yoksa yemek yok, gelecek yok!
‣Fransa’nın bereketli topraklarının bize anlattıkları

Fransız çiftçiler neden kızgın?

Fransız çiftçilerin öfkesi, farklı politikalardan ve fon kesintilerinden oluşan karmaşık bir süreçten kaynaklanıyor.

Sübvansiyonların  kaldırılmasıyla birlikte tarımsal dizelde fiyat artışı, çiftçilerin su tüketimi için yılda fazladan 47 milyon Euro ücretle karşı karşıya kalması başlıca sebepler arasında.

Farmers drive their tractors on a motorway near Orange, in southern France, in protest against taxation and falling incomes, on January 24, 2024.

Çiftçiler ayrıca, Avrupa Yeşil Anlaşması ve Brezilya ve Arjantin sığır eti ithalatını öngören yeni AB anlaşması nedeniyle pestisit ve ot kurutuculara uygulanan yasaklara da karşı çıkıyor. Çiftçiler, hayvan refahına ilişkin katı kurallara bağlı olmadıkları için bu ülkelerle rekabet etmenin son derece zor olduğunu iddia ediyor.

Ayrıca Fransa için gerekli gıdayı üreten tarım işçisi sayısının azalması nedeniyle pek çok kişi gelecek konusunda endişeli.

Yeşiller Partisi ‘Yeşil Anlaşma’yı protesto eden’ çiftçileri destekliyor

Fransız Yeşiller Partisi, “Yeşil Anlaşma” karşısında eylem yapan çiftçilere destek veriyor. Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Marine Tondelier, TF1 Televizyonu‘na yaptığı açıklamada, çiftçilere desteklerini ifade etti.

Tondelier, “Çiftçilerin bu öfke hareketini yüzde 200 destekliyorum. Biz çevreciler, uzun süredir serbest ticaret anlaşmalarına karşı mücadele ediyoruz. Tarım arazilerini kurtarmak için verilen bu mücadelede müttefikiz; toprağı ve suyu koruduğumuzda, aynı zamanda tarımı da koruruz” dedi.

Farmers block a highway during a demonstration Tuesday, Jan. 23, 2024 near Beauvais, northern France.

Ekolojik geçişin yükünü çiftçiler mi omuzluyor?

Yeşil Anlaşma, AB üye devletlerinin ekolojik geçişini destekleyen bir plan olup tarım ilacı kullanımının azaltılmasından organik tarımın geliştirilmesine ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına kadar bir dizi hedef belirliyor.

Ancak bu geçişin yükünün alternatif kaynaklarla desteklenmeyen çiftçinin üzerine kalmasından endişe ediliyor. Nitekim tarımın pestisit ve ot kurutucular gibi çeşitli kimyasalları yasaklayan anlaşmanın ardından yeni kaynaklar ile desteklenmesi beklenirken, çiftçilerin çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalması da AB ülkelerindeki çiftçilerin tümünü endişelendiriyor.

Avrupa’da çiftçi protestoları yayılıyor

Avrupa genelinde çiftçi protestoları, şiddetini artırarak büyümeye devam ediyor. Hollanda, Romanya, Belçika, Almanya ve Fransa’da AB normları ve hükümetlerin tarım politikalarına karşı çıkan çiftçilerin eylemleri tüm kıtaya yayılmış durumda. Çarşamba günü, İtalya, Polonya ve İspanya’dan çiftçilerin de katılmasıyla protestolar genişledi.

Alman ve Fransız çiftçilerinin izinden giden Danimarka, İsveç ve İsviçre‘den çiftçiler de protesto gösterileri düzenledi. Sicilya‘daki gösterilerin ardından geçen hafta, İtalya genelinde pazartesiden bu yana birçok şehirde yeni protestolar başladı.

Farmers protest

Protestolar artan aşırı sağın yükselişini etkiler mi?

Fransız çiftçileri, 18 Ocak’tan bu yana devam eden eylemlerini çmba sabahı Brüksel‘e taşıyarak Avrupa Parlamentosu önünde gösteri yaptı. Gösterilere katılan aşırı sağcı politikacı Marion Marechal, çiftçilere “Devam edin, hükümetler ancak böyle anlıyor” diye seslendi.

Salı günü toplanan AB Tarım Bakanları, tarım sektöründeki sorunlar konusunda “görüş alışverişi ve stratejik diyalog” kararı aldı. Çiftçilerin öfkesinin aşırı sağın yükselişini hızlandırmasından endişe eden bakanlar, talepleri dinlemek ve öfkenin yatışması için gerekli önlemleri almak üzere harekete geçmeye karar verdi. AP seçimlerine beş aydan kısa bir süre kala, çiftçi protestolarının siyasi etkileri gündemdeki yerini koruyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.