İklim KriziManşetTarım-Gıda

Avrupa’da çiftçi eylemleri yayılıyor: Bir traktör ordusu da Roma’da

0

Roma‘nın etrafını kuşatmaya başlayan yüzlerce İtalyan çiftçi, dün (5 Şubat 2024) hükümete koşullarını iyileştirmesi için çağrıda bulundu. Çiftçiler protestolar kapsamında daha büyük eylemler gerçekleştireceğini duyurdu.

Çok sayıda traktör Toskana’dan Roma‘nın merkezine giden ana yol olan Via Nomentana‘ya doğru yola çıktı. Tarımsal Yenileme Hareketi’nin kurucu ortağı Andrea Papa, AFP‘ye yaptığı açıklamada Cuma gününe kadar bin 500 – iki bin traktörün katılmasını beklediklerini ifade etti.

Çiftçiler, bir hükümet temsilcisiyle bir araya gelmeyi talep ederken İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, çiftçilerin öfkesinin, Avrupa Yeşil Mutabakatı‘ndan kaynaklandığını öne sürdü. Meloni mutabakatın çiftçilerin hayatını vurduğunu kaydetti.

Aşırı sağcı lider Meloni, gündeme geldiği günden beri AB düzenlemelerini İtalya’nın tarımsal çıkarlarına yönelik bir saldırı olarak eleştiriyordu. Başbakan  AB’nin İtalya’ya yaptığı tarım yardımının, yapılan son müzakereler sonrasında beş ila sekiz milyar euro arttığını duyurdu.

EU to delay new green rule in bid to appease protesting farmers | Farming | The Guardian

‘AB’nin iklim hedefleri çiftçiler üzerindeki baskıyı artırıyor’

AFP‘nin aktardığına göre, AB’nin 2040 için belirlediği iklim hedefleri, sera gazı emisyonlarına yönelik daha sıkı tedbirler almış olsa da iyileştirilmeyen koşullar nedeniyle tarım sektörü üzerindeki baskıyı artıracağı düşünülüyor.

Avrupa Parlamentosu seçimlerine birkaç ay kala, Avrupa Komisyonu salı günü küresel ısınmayı kontrol altına almaya yönelik bir sonraki ana hedefini açıklayacak ve bu hedeflerin içinde tarımın payının yüzde 11 olduğu belirtiliyor.

‣Fransız çiftçiler Paris’i kuşatmaya hazırlanıyor
‣İklim aktivistleri: Fransız çiftçilerin öfkesi adil ve meşru
‣Çiftçi protestoları AB’nin ‘çevreci’ önlemlerini erteletti
‣Fransa’da iklim önlemlerine karşı çiftçilerin öfkesi büyüyor, siyasetçiler çözüm arıyor
‣Alman çiftçiler iklim krizi önlemlerine karşı yine sokakta: Çiftçi yoksa yemek yok, gelecek yok!

Hem AB’nin uzun süredir devam eden ortak tarım politikasından kaynaklanan kurallar, hem de Yeşil Mutabakat’tan kaynaklanan ve henüz yürürlüğe girmemiş yeni kurallar çiftçilerin şikayet listesinin başında yer alıyor.

2050’ye kadar karbon nötr taahhüdü

27 ülkeden oluşan Avrupa Birliği, 2050 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünde bulundu ve bu hedefe ulaşmak için sanayi ve tüketicilerin büyük ölçüde uyum sağlamasını gerektiriyor.

2030 için belirlenen ilk hedef, emisyonları 1990’a kıyasla en az yüzde 55 azaltmak. Bir sonraki dönüm noktası olan 2040 için çalışmalar, AB’nin net yüzde 90’lık bir azalma hedeflediğini öne sürüyor.

Avrupa İklim Değişikliği Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı Ottmar Edenhofer‘e göre, tarımdan kaynaklanan emisyonların üçte ikisi hayvancılıkla (metan ve nitrojen bazlı gübrelerle) ilişkilendirilirken, geri kalanı nitrojen bazlı gübrelerle bağlantılı. Kurulun tahminlerine göre, yüzde 90’lık bir azalma hedefine ulaşmak için hayvan sürülerinin yarıya indirilmesi ve nitrojen bazlı gübrelerin yüzde 60 oranında azaltılması gerekiyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.