İklim KriziManşetTarım-Gıda

Fransız çiftçiler Paris’i kuşatmaya hazırlanıyor

0
Fransız çiftçiler
Fotoğraf: AP

Avrupa‘nın en büyük tarım üreticisi Fransa’da tarım işçilerinin ülke çapında gerçekleştirdiği protestolar büyüyerek sürüyor. Fransız çiftçiler bugün (29 Ocak Pazartesi), Paris’e giden ana arterler boyunca sekiz farklı geçiş noktası oluşturarak ve trafiği yavaşlatarak baskı oluşturmayı planlıyor.

Fransız çiftçiler, fiyat baskıları, vergiler ve yeni düzenlemelere karşı çıkarken, Roissy Charles-de-Gaulle havalimanı yakınlarında traktörleriyle yavaş seyir eylemi gerçekleştirdi. Fransa’da, kırmızı bant ve çevre politikalarının çiftçilerin kar marjlarını olumsuz etkilediği ve onları farklı kanunları olan komşu ülkelerle rekabet edemez hale getirdiği belirtiliyor.

Sübvansiyonların  kaldırılmasıyla birlikte tarımsal dizelde fiyat artışı, çiftçilerin su tüketimi için yılda fazladan 47 milyon Euro ücretle karşı karşıya kalması, protestoların başlıca sebepleri arasında.

Çiftçiler ayrıca, Avrupa Yeşil Anlaşması ile Brezilya ve Arjantin sığır eti ithalatını öngören yeni AB anlaşması nedeniyle pestisit ve ot kurutuculara uygulanan yasaklara da karşı çıkıyor. Çiftçiler, hayvan refahına ilişkin katı kurallara bağlı olmadıkları için bu ülkelerle rekabet etmenin son derece zor olduğunu ifade ediyor.

France24’ün haberine göre hükümet, çiftçilerin hükümet binalarına, vergi tahsilat binalarına ve süpermarketlere zarar vermesini veya yabancı ürün taşıyan kamyonları durdurmasını önlemek amacıyla 15 bin polis ve jandarma gücünü seferber etmeyi planlıyor. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Roissy Charles de Gaulle ve Orly havalimanlarının açık kalmasını ve Paris’in güneyindeki Rungis uluslararası toptan gıda pazarının işlemeye devam etmesini sağlamak için güvenlik operasyonu düzenleneceğini açıkladı.

Fransız çiftçiler

Hükümet Parlamento seçimleri öncesi Fransız çiftçileri yatıştırma çabasında

Fransa’da iktidarda olan Macron hükümeti için önemli bir sınav olarak görülen ve bu yılın sonlarında yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde, ülkede çiftçilerin memnuniyetsizliğinin yayılması engellenmeye çalışılıyor.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal bir çiftliğe yaptığı ziyaret sırasında, açıklanan bir dizi tavizin krizi yatıştırmayı başaramaması üzerine çiftçilerin endişelerini gidermeye çalıştı. Çiftçilerin haksız rekabetle karşı karşıya kaldıklarına dair şikayetlerini karşılamak için “Bir şeyleri açıklığa kavuşturmamızı ve ekstra ne gibi önlemler alabileceğimizi görmek istiyorum” dedi.

Fransa’da iklim önlemlerine karşı çiftçilerin öfkesi büyüyor, siyasetçiler çözüm arıyor
İklim protestocularını karalayan ‘karanlık küresel ağ’ ile tanışın

Attal, Fransız çiftçilerin İtalya gibi komşu ülkelerin hâlâ kullanma hakkına sahip olduğu belirli ürünleri kullanmalarının iklim düzenlemeleri nedeniyle yasaklanmasının doğru olmadığı konusunda hemfikir.

Çiftçiler, düşen ücretler, düşük emekli maaşları ve dağ gibi bürokratik işlemler de dahil olmak üzere içinde bulundukları koşullardan “bıktıklarını” açıkladı. Önde gelen çiftçi birliklerinden biri olan FNSEA‘nın lideri Arnaud Rousseau, üyelerinin hükümetten çok daha fazlasını beklediklerini söyledi. Paris’in kuzeyindeki A16 otoyolunu kapatan bir grubu ziyaret ederken çiftçilere “İhtiyacımız olan şey, ‘yazılımı’ değiştireceğini düşündüğümüz kararlardır” dedi.

FNSEA ve Jeunes Agricultueurs (Genç Çiftçiler), 29 Ocak Pazartesi günü öğleden sonra, Paris kuşatmasına başlamayı planlıyor. Daha güneyde, Lyon kentindeki yetkililer buradaki çiftçilerin de barikat protestoları düzenlemesini beklediklerini söyledi.

Almanya’da çiftçiler eylemde: Yakıtta vergi indirimi için büyük otoyol protestosu
Almanya’da iklim aktivistleri iki havalimanındaki pistleri kapattı

Fransız çiftçiler neden mutsuz?

Fransız çiftçilerin sayısı, 1950’lerde 2 buçuk milyon iken, günümüzde 500 binden daha aza düştü. Bu nüfus dramatik şekilde küçülmekle kalmadı, aynı zamanda yaşlandı. 2020 nüfus sayımına göre, çiftçilerin ortalama yaşı 51,4’e yükseldi. Ayrıca, 2020’de sayılan 496 bin çiftçinin neredeyse 200 bini, 2026’ya kadar emekli olacak. Genç çiftçiler, yüksek maliyetler nedeniyle sektöre giremiyor.

Fransız çiftçiler ayrıca düşük gıda fiyatları, yüksek maliyetler ve boğucu düzenlemelerden şikayetçi. Bu durum, 2010’dan 2020’ye kadar çiftlik sayısında yaklaşık yüzde 21’lik bir düşüşe yol açtı.

Fransa ve Almanya’da çiftçiler sokaklara döküldü

Çiftçilerin zorlukları, genel nüfusa göre önemli ölçüde daha yüksek intihar oranlarıyla da ilişkilendiriliyor. 2020’de, 15-64 yaş arası çiftçiler arasında intihar oranı, ulusal ortalamadan yüzde 43.2 daha yüksekti.

Ekonomik zorluklar, çiftçi hanelerin yüzde 17.4’ünün yoksulluk sınırının altında yaşamasına neden oluyor. Bu oran, mavi yaka işçilerin (yüzde 13.9) ve ofis çalışanlarının (yüzde 12.1) oranından daha yüksek ve ulusal ortalamanın (yüzde 9.2) neredeyse iki katı.

Buhran, tahıl fiyatlarındaki dalgalanmalarda da görülebiliyor. Buğday fiyatları, Euronext borsasına göre 2022 Aralık ayında, iki yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesi olan ton başına 214 euroya düştü.

Fransız çiftçilerin dezavantajları arasında, zor hava koşulları ve düşük üretim maliyetleri de bulunuyor. Fransa, Rusya‘nın ultra rekabetçi fiyatlarla buğday satmasından dolayı uluslararası pazarda dezavantajlı durumda.

Fransız çiftçiler Yeşil Anlaşma’dan rahatsız

Avrupa Birliği’ne üye devletlerin ekolojik geçişini destekleyen “Yeşil Anlaşma”, tarım ilacı kullanımının azaltılmasından organik tarımın geliştirilmesine ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına kadar bir dizi hedef belirliyor.

Ancak bu geçişin yükünün alternatif kaynaklarla desteklenmeyen çiftçinin üzerine kalmasından endişe ediliyor. Nitekim tarımda sıklıkla kullanılan pestisit ve ot kurutucular gibi çeşitli kimyasalları yasaklayan anlaşmanın ardından yeni kaynaklar ile desteklenmesi beklenirken, çiftçilerin çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalması da AB ülkelerindeki çiftçilerin tümünü endişelendiriyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.