DünyaManşetTarım-Gıda

Yunanistanlı çiftçiler traktörleriyle Atina yollarında…

0

Yunanistanlı çiftçiler, artan enerji maliyetleri, yurt dışı üreticilerin rekabete karşı korunmasız bırakılmaları ve son dönemde yaşanan sellerin maliyetini protesto etmek üzere, traktörleriyle birlikte başkent Atina‘ya doğru yola çıktı.

Ülkenin dört bir yanından binlerce çiftçinin katılması beklenen, eylemin son yılların en büyük tarım mitingiyle sona erdirilmesi planlanıyor.

Yunanistanlı çiftçilerin eylemi, aylardır benzer gösterilerin düzenlendiği Fransa, Belçika, Hollanda, Polonya ve İtalya dahil olmak üzere Avrupa’nın diğer bölgelerindeki şikayetleri dile getirmek üzere gerçekleştiriliyor.

‣ Fransız çiftçiler Paris’i kuşatmaya hazırlanıyor
‣ İklim aktivistleri: Fransız çiftçilerin öfkesi adil ve meşru
‣Fransa’da iklim önlemlerine karşı çiftçilerin öfkesi büyüyor, siyasetçiler çözüm arıyor
‣Alman çiftçiler iklim krizi önlemlerine karşı yine sokakta: Çiftçi yoksa yemek yok, gelecek yok!
 Avrupa’da çiftçi eylemleri yayılıyor: Bir traktör ordusu da Roma’da
Çiftçi protestoları AB’nin ‘çevreci’ önlemlerini erteletti
‣ AB, pestisit azaltma planını iptal ediyor

Reuters‘in aktardığına göre, Başbakan Kyriakos Miçotakis‘in muhafazakar hükümetiyle haftalardır görüşmelerde bulunan çiftçi birlikleri, şu ana kadar açıklanan önlemlerin endişelerini karşılayacak kadar ileri gitmediğini söyledi.

Çiftçiler, dün Atina’ya gitmeden önce geceyi geçirdikleri Yunanistan’ın orta kesimindeki Kastro kasabasında bir buluşma noktasında toplanırken traktörlerini ve kamyonetlerini otoyol boyunca sıraladı.

Protestocu çiftçilerden biri olan Hristos, “Pek çok sorun var, en önemlisi de yakıt ve enerji maliyetleri. Geçen yıl çiftçiler için felaketti, üzüm üretemedik, zeytinyağı üretemedik, bir parça pamuk ürettik ama o da neredeyse bedavaya alındı” dedi.

Bu sabah da düzinelerce çiftçi, güneydeki Girit adasından tekneyle Pire limanına gitti. Yunanistan’ın diğer bölgelerinden de otobüsle yüzlerce çiftçinin başkente giderek protestoya katılması bekleniyor.

Bu akşam Sintagma Meydanı’nda düzenlenecek mitingde halihazırda elektrik faturalarında indirim yapan ve tarımsal dizele yönelik vergi indirimini 2024 sonuna kadar bir yıl uzatan hükümet üzerinde baskı oluşturmayı amaçlanıyor.

Başbakan Miçotakis: Verecek başka bir şeyimiz yok!

Miçotakis Hükümeti dün gelecekte daha kalıcı bir vergi indirimi planını tartışmaya istekli olduğunu yineledi, ancak hükümetin bu yıl daha fazla taviz için mali olanakları sınırlı.

Başbakan, pazartesi akşamı Yunan Star TV’ye verdiği röportajda “Verecek başka bir şeyimiz yok. Sanırım çiftçiler bunu kabul ediyor ve hükümetin özellikle elektrik faturaları konusunda muhtemelen beklentilerini bile aştığını çok iyi biliyor” diye konuştu.

Protestocu çifçilerden Dimitris Tsarouchas, ise “Varilin dibinde başka bir şey olup olmadığına bakacağız” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.