EkolojiManşetTarım-Gıda

AB, pestisit azaltma planını iptal ediyor

0

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strazburg‘da gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda, Avrupa’yı sarsan çiftçi protestolarının ardından pestisit (tarım ilacı) kullanımını yüzde 50 azaltma planından vazgeçildiğini bildirdi.

Pestisitlerin tartışmalı sürdürülebilir kullanımının düzenlemesi (SUR) teklifi, AB’nin temel  gıda politikasını şekillendiren Tarladan Sofraya stratejisinde,  pestisit kullanımını ve bundan doğa riskleri 2030 yılına kadar yarıya indirmeyi amaçlıyordu.

Teklifin kasım ayında parlamento tarafından tamamen reddedilse de Belçika’nın başkanlığındaki Konsey’de en azından kimyasal bitki koruma ürünlerinin risklerinin azaltılmasına ilişkin bazı bölümlerinin kurtarılması için bir SURvival stratejisi oluşturması amacıyla çalışmalar devam ediyordu.

Komisyon Başkanı von der Leyen, bugün teklif dosyasının kesin olarak gündemden düştüğünü açıkladı.

SUR’un “kutuplaşma sembolü” haline geldiğini vurgulayan Komisyon Başkanı, “Tasarı Avrupa Parlamentosu tarafından reddedildi. Konseyde de artık bir ilerleme yok” dedi. Von der Leyen Komisyon’un doğayı iyileştirici önlemler için belki de “ikna edici” bir iş gerekçesi sunamadığına dikkat çekti ve konu hala masadayken ilerlemek için “daha fazla diyalog ve farklı bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu” vurguladı.

Komisyon’un daha “olgunlaştırılmış” içerikli ve tüm paydaşların onaylayabileceği  yeni bir teklif yapabileceğini belirten Ursula von der Leyen, AB’de tarımın geleceği konusunda yeni başlatılan ve yaz sonuna kadar masaya yatırılacak olan stratejik diyaloğunun sonucuna atıfta bulunarak, “Suçlamalardan açınmamız ve sorunlara birlikte çözüm bulmamız gerekiyor. Gelecekteki tarım politikamızın temelini oluşturuyoruz” diye konuştu.

Karar , artan maliyetler, serbest ticaret anlaşmalarından kaynaklanan haksız rekabet, külfetli bürokrasi ve artan maliyetlerle birlikte  düşen gelirlerden duydukları hayal kırıklığını dile getirmek için geçtiğimiz birkaç hafta içinde  binlercesi sokağa çıkan Avrupalı ​​çiftçiler arasındaki artan gerilimin ardından geldi. 

‣ Fransız çiftçiler Paris’i kuşatmaya hazırlanıyor
‣ İklim aktivistleri: Fransız çiftçilerin öfkesi adil ve meşru
‣ Çiftçi protestoları AB’nin ‘çevreci’ önlemlerini erteletti
‣ Fransa’da iklim önlemlerine karşı çiftçilerin öfkesi büyüyor, siyasetçiler çözüm arıyor
‣ Alman çiftçiler iklim krizi önlemlerine karşı yine sokakta: Çiftçi yoksa yemek yok, gelecek yok
Avrupa’da çiftçi eylemleri yayılıyor: Bir traktör ordusu da Roma’da

Tepkiler

Kararın, Belçika Başkanlığı’nın “ölü bir atı kırbaçlamaya devam etmesi”nden dolayı hayal kırıklığı yaratan Konsey’e bir rahatlama anlamına geleceği belirtiliyor.

Bir diplomat, taslak üzerinde çalışmaya devam etmenin yalnızca Parlamento’daki milletvekillerine “saygısızlık” etmekle kalmayıp aynı zamanda “zaman ve vergi mükelleflerinin parası kaybı” olduğuna dair endişelerin arttığını söyledi.

Pestisit planına karşı sürekli bir kampanya yürüten von der Leyen’in kendi siyasi partisi olan merkez sağ EPP ise haberi kutladı. Partinin Başkanı Manfred Weber  “SUR yönetmeliğindeki çevresel koşullar […] çiftçilerimiz için her türlü mantıksız bürokrasi anlamına geliyordu.” Parrtinin merkez sağ milletvekillerinden bazıları kararı övmek için X’i tercih etti .

Sosyalistler parlamenter Iratxe García Pérez, “Yaptığınız engellemelerle çiftçilere aslında kötü hizmet verdiniz” diyerek EPP grubunun sürdürülebilir  tarım politikaları reformuna sürekli olarak karşı oy kullandığına dikkat çekti: “Daha sorumlu olalım, daha ciddi olalım ve bu insanların acılarını kendi çıkarlarımız için kullanmayalım.

Parlamentodaki Yeşiller de aynı şekilde çiftçilerin endişelerini “çok ciddiye aldıklarını” vurguladı. Parti eş başkanı Terry Reintke, “Yıllardır CAP’nin sürdürülebilir olmadığını söylüyoruz; gezegen için değil, çiftçiler için de değil” dedi ve diğer politikacılara “popülist bir tartışma” başlatmamaları çağrısında bulunarak “Çiftçilerin kaygılarına odaklanalım ve bunları birlikte ele alalım” diye konuştu.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.