EkolojiManşetUlaşım

Galler’de ‘çevre ve iklim için’ 30 kilometre hız sınırına halktan tepki

0
Galler

Birleşik Krallık’a bağlı Galler’de sürücülere saatte 30 kilometre hız sınırını aşmayı yasaklayan tasarı yürürlüğe girdi. Halk ise bu kararı “aptalca” buluyor. 

Galler’deki çoğu yerleşim bölgesinde saatte yaklaşık 50 kilometre olan hız sınırı, İşçi Partisi’nin eylül ayında yürürlüğe giren tasarısı ile yaklaşık 30 kilometreye düşürülmüştü.

Galler Özerk Yönetimi Başbakanı Mark Drakeford, ilk olarak Mayıs 2019’da önerdiği bu uygulama ile kazaların ve gürültü kirliliğinin azaltılacağını söylemişti. Hükümet, uygulamanın aynı zamanda hayat kurtaracağını ve insanları arabalarını evde bırakıp yürümeye ya da bisiklet sürmeye teşvik edeceğini savunuyor.

İşçi Partisi hükümeti ayrıca daha fazla insanı yürümeye ve bisiklete binmeye teşvik etmek, sağlık ve refahı iyileştirmekle birlikte “gelecek nesiller için çevreyi korumak” istiyor.

460 binden fazla imza toplandı

Galler’de uygulamanın yürürlüğe gireceğinin duyurulmasının ardından insanların değişikliğe uyum sağlaması ve karayolları yetkililerinin yol işaretlerini ve Trafik Düzenleme Emirlerinin (TRO) düzenlenmesini sağlamak için üç aylık bir “ödemesiz dönem” uygulanıyordu.

Uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulunan bir imza kampanyasında ise 460 binden fazla imza toplandı. İmza kampanyasını başlatan Gallerli Mark Baker, iktidardaki hükümetin hız sınırının düşürülmesinin hayat kurtaracağına dair kanıt sunamadığını iddia ediyor:

“Galler hükümeti bu güvenlik iddialarını destekleyecek ikna edici bir kanıt sunamamıştır. Bu yasanın öncülüğünü Sağlık ve Güvenlik Kurulu değil, Galler Hükümeti’nin İklim Değişikliği Birimi yapıyor! Bizi dinlemediniz. Bu hükümeti Galler halkı göreve getirdi. Biz sizin patronunuzuz! Bu aptalca fikrin durdurulmasını talep ediyoruz.”

Yaptırım sınırı yüzde 10 artı saatte yaklaşık 3 kilometreden az olmayacak, yani bir sürücü ancak saatte yaklaşık 38 kilometreyi aşarsa ceza kesilebilecek.

Halkın bu değişikliğe tepki göstermesi üzerine emniyet müdürleri sınırı saatte yaklaşık 40 kilometreye yükseltti.

Hollanda’dan iklim krizi önlemi: Otoyollardaki hız sınırı artık 100 km/s

Hız sınırı hem çevreci, hem de hayat kurtarıcı

2001 yılında Avrupa Taşımacılık ve Çevre Federasyonu (T&E) tarafından yayınlanan “Şehir İçi Düşük Hız Sınırları” başlıklı belge, Avrupa genelinde 30 km/s (yaklaşık 20 mph) şehir içi hız sınırlarının uygulanması için argümanlar sunuyor.

Bu hız sınırının güvenliği artıracağı, trafik gürültüsünü azaltacağı, bisikletçilere ve yaya trafiğine fayda sağlayacağı ve çevre ile kamu sağlığına olumlu etkileri olacağı vurgulanıyor.

Belge, 30 km/s hız sınırlarına karşı yaygın mitlere karşı argümanlar ve destekleyici bilgiler içeriyor. Farklı kaynaklardan toplanan bilgilerle, daha güvenli ve çevre dostu şehir içi ulaşım politikalarının önemi vurgulanıyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.