İklim KriziManşetTarım-Gıda

Alman çiftçiler iklim krizi önlemlerine karşı yine sokakta: Çiftçi yoksa yemek yok, gelecek yok!

0

Almanyalı çiftçiler, planlanan bütçe kesintilerini protesto etmek için ülkenin dört bir yanından traktörlerini Berlin‘in merkezine sürdü.

Eylemde Brandenburg Kapısı çevresinde bir konvoy halinde hareket eden yüzlerce traktörle yaklaşık 3.000 çiftçi katıldı.

Olaf Scholz‘un liderliğindeki koalisyon hükümeti, ülkede çiftçilerin halihazırda yararlandığı vergi ayrıcalıklarını ve sübvansiyonları iklim değişikliğinin önemli bileşenlerinden olan, tarım endüstrisindeki sera gazı salımlarını azaltmak üzere  yaptıkları düzenlemeler çerçevesinde kaldırmayı planlıyor. Buna göre, çiftçiler artık kullandıkları dizel için vergi indirimi ya da tarım araçları için araç vergisinden muafiyet alamayacak.

Fransa ve Almanya’da çiftçiler sokaklara döküldü
Hollanda’da binlerce çiftçi hükümetin emisyon hedeflerini protesto için yolları kapattı
Çiftçiler sokaklarda: Hakkımızı istiyoruz

Sosyal Demokratlar (SPD), Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller‘den oluşan hükümet koalisyonu, söz konusu bütçe kesintilerini geçen hafta duyurmuştu.  Koalisyon liderleri gelecek yılın bütçesindeki 17 milyar euroluk (18,5 milyar dolar) boşluğu doldurmaya yönelik tedbirler üzerinde anlaşmaya varmış ve bunu bakı bakanlıkların harcamalarında azaltma ve diğer önlemlerin yanı sıra iklime zarar veren sübvansiyonları azaltarak başaracaklarını söylemişti.

Ancak iş dünyası yanlısı FDP, pazar günü yaptığı açıklamada, vergi muafiyetlerini kaldırma planlarını veto edeceğini söyleyerek koalisyonda çatlak sinyali verdi. FDP parlamento grubu lideri Christian Dürr, DPA’ya “FDP parlamento grubu, tarım işletmelerinin üzerindeki ağır yükü kabul edilebilir görmüyor. İnsanlar çoğu zaman, bunların kaldırılmasının sosyal ve ekonomik sonuçlarına bakmadan, iklime zarar verdiği iddia edilen sübvansiyonlardan söz ediyor” dedi.

Alman çiftçilerimizin diğer Avrupa ülkeleriyle karşılaştırıldığında adil rekabet koşullarına ihtiyacı olduğunu da belirten Dürr, “Planlar uygulanırsa tam olarak risk altında olacak şey budur” diye konuştu.

Yeni Zelanda’da ‘gaz çıkarma’ vergisine protesto ve destek eylemleri

Yeşiller’den Özdemir: Çiftçilerin dizele alternatifi yok

Ekonomi Bakanı  ve yine Yeşiller Partisi’nden Robert Habeck ise geçen haftaki bütçe anlaşmasının iptal edilmemesi konusunda uyardı ve planlanan kesintileri tersine çevirmek isteyen herkesin bir yol bulması gerektiğini söyledi: “Politikacılar olarak genel bir çözüm sağlamakla yükümlüyüz. Siyasetçilerin yapamayacağı şey sorumluluktan kaçmak ve yalnızca tasarrufların nerede yapılmaması gerektiğini söylemektir.”

Almanyalı çiftçilerden tarımda dönüşüm çağrısı

Habeck’in bakanlığı  bütçe anlaşmasının başka bir yönü nedeniyle iktidardaki koalisyonun eleştirileriyle karşı karşıya. Gelecek yılın sonuna kadar yürürlükte kalması planlanan yeni elektrikli araç alımına yönelik sübvansiyonların aniden sona ermesine tepki gösteriliyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.