ManşetTarım-Gıda

Çiftçi protestoları AB’nin ‘çevreci’ önlemlerini erteletti

0
çiftçi protestoları
Fotoğraf: Olivier Matthys/EPA

Avrupa Birliği (AB), çiftçi protestolarının devam etmesi üzerine, çiftçilerin biyoçeşitlilik ve toprak sağlığını teşvik etmek amacıyla arazilerinin bir kısmını kullanım dışı bırakmalarını gerektiren kuralları erteleme kararı aldı ve geri adım attı.

Avrupa genelinde çiftçiler, bir süredir protestolar düzenleyerek seslerini duyurmaya çalışıyor. Bu protestolar, Fransa, İspanya, İtalya ve Belçika gibi ülkelerde özellikle yoğun. Çiftçiler genel olarak yüksek maliyetlerden ve yeni çevre düzenlemeleri nedeniyle yaşanan ekonomik zorluklardan yakınıyor; daha iyi koşullar ve destek talep ediyor.

Rapor: AB, yeşil dönüşüm için ‘tamam ya da devam’ anıyla karşı karşıya

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroš Šefčovič’in dün (31 Ocak’ta) yaptığı açıklamada, Avrupa Yeşil Anlaşması kapsamında hayata geçirilmesi öngörülen uygulamaların ertelendiği bildirdi.

Toprağı iyileştirme uygulamaları ‘mecburen’ ertelenecek

AB’nin önerdiği yeni kurallar kapsamında, çiftçilerin ekili arazilerinin yüzde dört gibi bir kısmını ürün üretiminden uzak tutmaları ve bu şekilde toprağın sağlığını yeniden kazandırmaları ve biyoçeşitliliği artırmaları bekleniyordu. Alternatif olarak, çiftçiler toprağın yeniden beslenip güçlenmesini sağlayan kenevir, yonca gibi ‘ara ekinler’ ekerek bu kuraldan muaf tutulabileceklerdi.

Maroš Šefčovič’in yaptığı son açıklamaya göre, çiftçilerin nadasa bırakılmış arazi veya ara ekinler için herhangi bir arazi ayırmaları, 2025’e kadar zorunlu olmayacak.

çiftçi protestoları

Fransa Lyon’da ana yolları konvoylarla kapatan tarım işçileri. Fotoğraf: AFP

Avrupa’da çiftçi protestoları sürüyor

Bu karar, Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde artan çiftçi protestolarının bir sonucu olarak görülüyor. Özellikle Fransa‘daki çiftçiler, Paris’in güneyindeki Rungis gıda pazarı yakınlarına ulaşabilmek için polis barikatlarını aşarak geri yollardan geçmiş ve kamyonlara geçiş yaparak engelleri aşmıştı. Fransız içişleri bakanı Gérald Darmanin, çiftçi protestolarının otoyollarda tolere edileceğini, ancak havaalanlarını veya Rungis’i engellemelerine izin verilmeyeceğini uyararak tepki göstermişti.

Fransız çiftçiler Paris’i kuşatmaya hazırlanıyor
İklim aktivistleri: Fransız çiftçilerin öfkesi adil ve meşru
İklim aktivistleri Mona Lisa tablosuna çorba dökerek eylem yaptı

AB’nin bu geri adımı, çiftçilerin uzun süredir devam eden taleplerine bir yanıt olarak görülüyor. Çiftçiler, toprak maliyetinin yüksekliği, süpermarketlerin neredeyse maliyet fiyatına mahsulleri satma baskısı ve AB doğa restorasyon yasaları şeklinde gelen yeni çevre kurallarının çokluğu konusunda endişelerini dile getirmişti. Bu durum, AB’nin çiftçilere yönelik politikalarında daha fazla diyalog ve anlayış gerektiğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Belçika’da AB zirvesi çiftçi protestolarıyla karşılandı

Belçika‘daki çiftçiler de artan maliyetler, AB’nin çevre politikaları, ucuz ithal ürünlerin ülkeye girişi ve yeterli destek alamamaktan şikayetçi durumdalar. Belçika’nın başkenti Brüksel‘de bugün gerçekleşen AB Liderler Zirvesi öncesinde, çiftçiler hükümetin tarım politikalarını protesto etmek için traktörleriyle kent merkezindeki yolları kapatarak trafiği tamamen durdurdu.

Protesto sırasında çiftçiler lastik yaktı ve bir grup, Avrupa Parlamentosu binasının kapısına yumurta attı. Reuters‘in aktardığına göre, eylem sırasında çiftçiler samanları yakarken, polis ile protestocular arasında arbede yaşandığı bildirildi. Yaklaşık bin traktörün AB kurumlarının bulunduğu bölgeye girmesiyle trafik tamamen durdu.

çiftçi protestoları

Fotoğraf: Thomas Padilla / AP

Belçika dışında, Fransa, İtalya, İspanya ve Portekiz‘deki çiftçiler de merkezi hükümetler ve AB’den daha fazla destek talebiyle eylemlerini sürdürüyor.

Çiftçiler, AB’nin serbest ticaret anlaşmalarında tarım ürünü ithalatı, piyasa düzenlemelerinin karmaşıklığı, sübvansiyon dağıtımındaki adaletsizlik ve sürdürülebilir tarıma geçişteki hatalar gibi konularda sorunlar yaşadıklarını ifade ediyor. Ayrıca, artan maliyetler karşısında tarımsal ürünlere daha yüksek fiyat ödenmesi talep ediliyor. AB’nin çevre kuralları ve iklim düzenlemeleri de eleştiriliyor.

Avrupa Yeşil Anlaşması ne kadar ‘yeşil’?

Bu protestolar, AB liderlerinin, özellikle AB Komisyonu temsilcileriyle yapacakları görüşmelerde çiftçilerin sorunlarını ele alması ve rahatlatıcı önlemler için baskı yapmalarının beklendiği bir dönemde gerçekleşiyor.

Guardian‘da yer alan analize göre, AB’nin serbest ticaret anlaşmalarında tarım ürünü ithalatı, piyasa düzenlemelerinin karmaşıklığı, sübvansiyon dağıtımındaki adaletsizlik ve sürdürülebilir tarıma geçişteki hatalar gibi konular, çiftçilerin başlıca şikayetlerini oluşturuyor. Artan maliyetler karşısında tarımsal ürünlere daha yüksek fiyat ödenmesini talep eden çiftçiler, AB’nin çevre kuralları ve iklim düzenlemelerini de eleştiriyor.

Avrupa genelindeki bu protestoların, yaklaşan Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde aşırı sağın etkisi altında gerçekleştiği de bildiriliyor. Çevre politikalarına yönelik bu tepkiler, Avrupa’nın yeşil gündemine karşı bir “yeşil karşıtlığı” olarak ortaya çıkıyor. Bu durum, AB’nin çevre ve iklim politikalarının etkinliği ve samimiyeti konusunda soru işaretleri yaratıyor. Özellikle Almanya gibi ülkelerde, çevre aktivistlerinin eylemlerini eleştiren politikacıların, çiftçilerin trafiği traktörlerle bloke etmelerini desteklemeleri, politik çifte standartları gündeme getiriyor.

Bu “yeşil karşıtlığı”nın, diğer sektörlerde de yaygınlaşıp kamuoyunun geniş desteğini kazanıp kazanmayacağı konusunda analistler bölünmüş durumda.

Avrupa’daki son seçimlerde, örneğin Hollanda ve Polonya‘da, çevre politikalarına karşı çıkan politikalar, göç ve iş gibi konuların gerisinde kaldı. Ancak, Avrupa Parlamentosu‘ndaki sağa kayış, iklim değişikliğini reddeden ya da bununla mücadele etmeye karşı çıkan partilerin daha fazla koltuk kazanmasına yol açabilir. Avrupa Yeşil Anlaşmasının çoğu politikası zaten uygulamaya geçmiş olsa da, Haziran seçimleri bu kuralların tamamen geri alınması yönünde dengeleri değiştirebilir.

AB Komisyonu Başkanı: Yeni ve yeşil bir dünya inşa etmeliyiz

Fransa’dan da ‘geri adım’ mesajı: AB düzenlemelerinde kalacağız

Fransız Başbakanı Gabriel Attal, bugün (1 Şubat Perşembe) düzenlenen basın toplantısında, Fransa’nın çiftçilerine Avrupa Birliği kurallarından daha sıkı düzenlemeler getirme uygulamasını sonlandıracağını açıkladı. Attal, özellikle pestisitler konusunda, AB düzenlemelerinin ötesine geçmeyeceklerini belirterek: “AB düzeyinde böyle kararlar alınmadan önce Fransa’da pestisitleri yasaklamak mantıklı değil, bu uygulamayı sonlandıracağız” dedi.

France24’ün aktardığına göre Fransa, Bayer‘in thiacloprid pestisitleriyle işlenmiş meyve ve sebzelerin ithalatını derhal yasaklamayı planlıyor. Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı, thiacloprid’in sadece böcekleri öldürmekle kalmayıp, arılar ve yaban arıları üzerinde de zararlı etkileri olduğunu ve insanlar için toksik olduğunu, yeraltı sularında aşırı konsantrasyonlarda bulunduğu konusunda endişeler dile getirmişti.

Attal, geçen hafta çiftçileri yatıştırmak için bir dizi önlem açıklamıştı. Bunlar arasında tarımsal dizel için sübvansiyonların kademeli olarak kaldırılmasından vazgeçilmesi de vardı; ancak çiftçi sendikaları bu önlemleri yetersiz buldu.

Başbakan konuşurken, Fransa genelinde otoyollar traktörler tarafından bloke edilirken, Brüksel’de AB zirvesi sırasında çiftçiler, Avrupa bölgesindeki bir meydanda çöpleri ateşe verdi ve bir heykeli devirdi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.