İklim KriziManşetTarım-Gıda

İklim aktivistleri: Fransız çiftçilerin öfkesi adil ve meşru

0

Fransa orijinli 50’den fazla iklim aktivizmi grubu, yayınladıkları ortak bir bildiriyle Fransız çiftçileri desteklediklerini bildirdi.

Fransa’da çiftçi eylemleri devam ederken hükümetin gösterileri bastırmak adına yaptığı açıklamalar yetersiz bulunarak çiftçilerin öfkesini daha da artırıyor.

Euronews’in aktardığına göre çiftçilerin protestolarının nedenlerinden biri Yeşil Anlaşma’ya bağlı uygulamaya koyulan çevre politikaları. Fakat iklim aktivistleri çiftçileri için adil değişimi savunarak çiftçilere desteklerini açıkladı. Aktivistler destek eylemleri kapsamında pazar günü Louvre Müzesi‘ndeki Mona Lisa tablosuna çorba attı.

İklim aktivistleri Mona Lisa tablosuna çorba dökerek eylem yaptı

Çiftçiler düşman değil, onları destekliyoruz

Fransa’daki Friends of the Earth, Greenpeace ve Extinction Rebellion‘un da aralarında bulunduğu 50’den fazla iklim aktivizmi grubu tarafından yayınlanan ortak bildiride, iklim aktivistlerinin “çiftçilerin düşmanı olarak etiketlenmeyi reddettikleri” belirtiliyor.

Tarımın çevre üzerindeki etkilerine değinen aktivistler “Toprağın, havanın, suyun kalitesi, yediğimiz şeyler ve tabii ki iklim, hepsi neyi nasıl yetiştirdiğimize bağlı” diyerek çevre standartlarının ayrım gözetmeksizin saldırıya uğramaması gerektiğini ve Yeşil Anlaşma’nın maddelerini tarım uygulamalarıyla uyumlu hale getirecek şekilde finanse edilmesi gerektiğini aktardı.

Mona Lisa tablosu

Açıklamada, iklim aktivistlerinin uzun süredir çiftçilerin diğer ürünlere geçiş yapmasına yardımcı olacak politikalar önerdiği ve onları desteklediği belirtiliyor. Aktivistler çiftçilerin yeşil standartlarla finans eksiğiyle baş etmeye bırakılmamaları ve ucuz ithalatla rekabet etmek zorunda kalmamaları gerektiğini söylüyor.

Gruplar, çiftçilere hitaben “Biz her zaman çiftçilerin yanında olduk. Ve hükümet propagandasının ya da daha fazla para kazanmak için aramızdaki nefreti körükleyen otoriter söylemin aksine, sizin yanınızda olmaya devam edeceğiz çünkü bu bir hayatta kalma meselesi” ifadelerini kullandı.

Greenpeace’den de destek  

Greenpeace Fransa da diğer önlemlerin yanı sıra, tarım ürünlerinin üretim maliyetlerinin altında fiyatlarla satışının yasaklanması, ithal gıda için taban fiyatlar ve süpermarketlerin üretimden ne kadar kar elde edebileceği konusunda sıkı kontroller yapılması  gibi talepleri destekliyor.

Greenpeace Fransa’nın tarım ve gıda kampanyacısı Sandy Olivar Calvo, “Çiftçilerin öfkesi haklı ve meşru ve biz de bu öfkeyi paylaşıyoruz” açıklamasında bulundu.

‣Fransız çiftçiler Paris’i kuşatmaya hazırlanıyor
‣Fransa’da iklim önlemlerine karşı çiftçilerin öfkesi büyüyor, siyasetçiler çözüm arıyor
‣Fransa’da kürtaj hakkı anayasal güvence altına alınıyor

Calvo ayrıca, Başbakan Gabriel Attal‘ın tarımsal dizel üzerine uygulanan vergi artışının iptal edilmesi ve yerel halkın itirazlarının tarımsal mega projelerle sınırlandırılması gibi bazı önlemlerine de itirazları var. İklim aktivistleri, bu çözümlerin asıl sorunun kökenine inmediğini belirtiyor.

Calvo şunları söylüyor: “Bugün yaşadığımız derin krizden, çevresel hedeflerimizi azaltarak veya pestisitleri, GDO‘ları ve üretim sistemlerinin aşırı sanayileşmesini teşvik ederek çıkabileceğimizi söylemek mümkün değil.

Fransız tarımının, çiftçilerin hayatta kalmaları için ihtiyaç duydukları ekosistemleri korurken onurlu bir şekilde yaşamalarını sağlayacak koşulları ve gelirleri garanti altına almak için agroekolojik geçişe dayalı tam bir devrime ihtiyacı var.”

Fransa'nın güneybatısındaki Agen yakınlarındaki bir otoyolda "Tek kelime etmeden ölmeyeceğiz" yazan bir poster taşıyan bir traktör park edilmiş durumda.

Yeşiller Partisi ‘Yeşil Anlaşma’yı protesto eden’ çiftçileri destekliyor

Fransız Yeşiller Partisi de “Yeşil Anlaşma” karşısında eylem yapan çiftçilere destek veriyor. Avrupa Ekoloji ve Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Marine TondelierTF1 Televizyonu‘na yaptığı açıklamada, çiftçilere desteklerini ifade etti.

Tondelier, “Çiftçilerin bu öfke hareketini yüzde 200 destekliyorum. Biz çevreciler, uzun süredir serbest ticaret anlaşmalarına karşı mücadele ediyoruz. Tarım arazilerini kurtarmak için verilen bu mücadelede müttefikiz; toprağı ve suyu koruduğumuzda, aynı zamanda tarımı da koruruz” dedi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.