İklim KriziKentManşet

Kırklareli’de sel: Biri çocuk, beş kişi kayıp

0

Kırklareli‘nin Demirköy ilçesinde sabaha karşı başlayan sağanak, İğneada beldesinde su baskınları ve dere taşkınlarına yol açtı. İğneada’da bulunan turizm tesisindeki birçok bungalov ev taşkın dolayısıyla sürüklendi.

Ekipler tesiste kalan bazı tatilcilerden taşkının ardından haber alınamaması üzerine arama kurtarma çalışması başlattı. Demirköy Belediye Başkanı biri çocuk, beş kişiye halen ulaşılamadığını belirterek, arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi.  Bölgede ormanda mahsur kalan iki kişi, ekiplerce kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

Bölgeye AFAD, İl Özel İdaresi, Sahil Güvenlik, itfaiye ve UMKE ekipleri ile askeri birlikler sevk edildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, önceki gün bölge için kuvvetli yağış uyarısı yapmıştı. Değirmen Deresi‘nden taşan sular Demirköy ile İğneadayı birbirine bağlayan kara yolunu kapladı, yol ulaşıma kapandı. Kara yolunda hasara neden olan yağışla ilgili Karayolları Genel Müdürlüğü‘nden yapılan açılamada, “İğneda Demirköl yolu 2’nci ile 5’inci kilometresi arası güzergah aşırı yağıştan dolayı trafiğe kapatılmıştır’ denildi.

Biri çocuk beş kişi kayıp

Kırklareli’nin Demirköy Belediye Başkanı Recep Gün, “Bungalov evlerin olduğu bölgede yaşanan sel sonrası dördü yetişkin biri çocuk beş kişiye ulaşamıyoruz. Aramalar sürüyor” dedi.

İklim krizi ve yanlış kent politikaları sel riskini artırıyor

Kömürpetrol ve gaz kullanımı başta olmak üzere çeşitli insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim krizi, yağış rejimleri üzerinde önemli bir etkiye sahip. İklim krizi nedeniyle bazı bölgelerde kuraklık artarken, bazı bölgelere düşen yağış miktarında artış gözlemleniyor.

Daha uzun periyotlarda düşmesi beklenen yağışın uzun bir kuraklık döneminin ardından kısa sürelerde düşmesi ise sel ve taşkın riskini ortaya çıkarıyor.

Bu etkenler ise kentlerde su geçirgenliği olmayan beton ve asfalt yüzeylerin artması, afete dirençli olmayan kent politikaları izlenmesi ve kentlerdeki altyapının yetersiz kalması gibi durumlarda sel ve taşkınlara neden olarak insan ve çevre sağlığını tehdit ediyor.

Kentlerdeki sel riskinin azaltılması için devlet ve belediyelerin alabileceği önlemler arasında iklim krizinin etkilerine uyum çalışmalarının hızlandırılması başta geliyor.

Şehirlerde beton ve asfalt gibi yüzeyler yerine su geçirgenliği bulunan alternatiflerin tercih edilmesi, kentlerde yeşil alanların artırılması, yeşil altyapı teknolojilerinin kullanılması ve yağmur suyunun depolanması gibi tedbirler sel riskinin azaltılmasında yardımcı olurken, kuraklıkla mücadelede de fayda sağlıyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.